MERSİN - Tokmar, 20 Şubat 1935'de Ege Vapuru ile Taşucu’na gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün, vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandığını anlattı.

Karşılayanlar arasında yer aldığını ve 11 yaşındayken Atatürk'e çiçek verdiğini belirten Tokmar, şöyle konuştu:
"Ben dördüncü sınıfta okuyordum. Onu çiçekle karşılamaya gittim. Yanıma gelip, 'Bu çiçeği kime vereceksin?' dedi. Ben de 'Atatürk'e' dedim. Daha sonra çiçeği elimden alıp, teşekkür etti. Atatürk, dayım Sadık Taşucu’nun evinde de misafir kaldı. Ben Atatürk'ü çok seviyorum. O günü unutmam mümkün değil. San ki dün gibi hatırlıyorum, çok etkilenmiştim."

Fotoğraf karesinde ölümsüzleşen "o anın" mutluluğuyla yaşıyor

ADANA - Volkan Kaşik

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Kasım 1937'de Adana Kız Enstitüsü'nü ziyareti sırasında, aynı fotoğraf karesinde yer alan 91 yaşındaki Remziye Tatlı, o günkü heyecanı ve mutluluğunu halen yaşıyor.

O yıl Adana Kız Enstitüsü'nde 2. sınıf öğrencisi olduğunu belirten Tatlı, şunları kaydetti:
"Atatürk geldi, kapıdan içeri girdi. Okulun koridoru çok uzundu. Atatürk'ün yanında çok sayıda kişi de vardı. Atatürk, yanında bakanlar, milletvekilleri, askerler ile koridora girdi ama biz heyecandan titriyor, arkadaşlarımın çoğu heyecandan ağlıyordu. Atatürk sınıfın kapısına geldi. En önde kendi, yanında Sabiha Gökçen ve Celal Bayar vardı. Biz hep birlikte ayağa kalktık. Bize, 'Oturun, geleceğin kültürlü anneleri' dedi. Ne kadar anlamlı bir söz. Daha sonra Atatürk içeri girdi, ben en ön sırada oturuyordum, yanımda durdu. Sınıfa girdiğinde kolu koluma değdi. Bu fotoğraf işte o an çekilmiş. Bu mutluluğu hiçbir zaman unutamam. 10-15 dakika sınıfta kaldı, bize soru sordu, öğretmenimizle konuştuktan sonra okuldan ayrıldı."