Yunan mitolojisinden kalma efsaneleri, hikayeleri duymayanınız hemen hemen yoktur. Bunların birçoğu size hayal ürünü ve gerçeklikten uzak gelebilir. Fakat ilginizi bir o kadar da çeker ve merak edersiniz. Sizlere bu bağlamda aşk acılarının dindiği muhteşem bir güzellikten bahsetsek ne dersiniz ?

 

BARTIN İLİ ULUS İLÇESİNDE

Kanyon sırtında, boylu boyunca uzanmış bir kaya parçasının içerisinden adeta fışkıran bir güzellik Ulukaya şelalesi. Bu etkileyici güzellik, Batı Karadeniz bölgesinde, Küre dağları eteklerinde bulunuyor.  Bartın ili Ulus ilçesi sınırlarında bulunan Ulukaya şelalesi ve kanyonu, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi, efsanelerini kulaktan kulağa fısıldamak üzere misafir ediyor.

 

ULUS ÇAYI ÜZERİNDE

Ulukaya şelalesi, Ulus çayı üzerinde bulunuyor. Şelaleyi oluşturan su kütlesi, yaklaşık 10 metre genişliğinde bir kaya oyuğunun içinden çıkıyor. Şelalenin yüksekliği ise yaklaşık 20 metreyi buluyor. İlkbahar aylarında şelalenin su debisi önemli bir artış gösteriyor. Yaz aylarında ise oldukça azalmaktadır. Şelalenin döküldüğü alanda, 30 – 40 metre genişliğinde bir gölet oluşmuş.

 

ULUKAYA KANYONU İSE YAKLAŞIK 1 KM UZUNLUĞUNDA

Şelalenin döküldüğü havzada yer alan kanyonun uzunluğu yaklaşık 1 km. Uzunluğu ise 35 metre kadardır. Kanyon bölgesinde canlı bir doğal hayat gözlenmektedir. Özellikle su semenderleri, su yılanları, alabalık, kayabalığı gibi canlı türlerine sıklıkla rastlanmaktadır.

 

ULUKAYA KÖYÜ HEMEN YANI BAŞINDA

Şelalenin ve kanyonun ismini aldığı Ulukaya köyü, şelalenin çok yakınında bulunuyor. Şelaleden akan suyun bir bölümü, Ulus ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Ulukaya köyünün içme su ihtiyacı ise şelalenin hemen altında yer alan su boruları ile sağlanmaktadır.

 

KAYNAK SUYUNDAN MUTLAKA İÇİN

Ulukaya kanyonunun hemen girişinde yer alan kayanın dibinden, lezzeti mükemmel bir kaynak suyu çıkmaktadır. Bir boru vasıtasıyla kaynak suyu yol kenarına ulaştırılmış. Şelale ve kanyonu turladıktan sonra dönüşte bu lezzetli suyu, kana kana içmeyi sakın unutmayın.

GELELİM ESRARENGİZ AŞK HİKAYEMİZE

Şelaleyle ilgili dilden dile anlatılan mitolojik hikayeye göre, geçmiş zaman içerisinde bölgede yaşayan selvi boylu, iri vücutlu, delikanlı Selamnos, ormanlık alanda karşılaştığı, güzeller güzeli  Hera'ya aşık olur. Güneşin ağaçların arasından zor göründüğü ve orman güllerinin bir güzellik senfonisi oluşturduğu bölgede sevdalarını büyük bir heyecanla yaşayan gençler, Hera'nın ailesinin bu evliliğe karşı çıkmasına rağmen bir süre sonra evlenir.

Selamnos ve Hera evliliklerinin ilk yıllarında çok mutlu olurlar. Fakat bir süre sonra Selamnos, nedeni bir türlü anlaşılamayan bir rahatsızlığa yakalanır. Bu rahatsızlık Selamnos’u zayıf, çirkin ve sevimsiz bir görünüme sokar. Hera, artık kocasını deliler gibi seven bir kadın değildir ve kocasından artık iğrenmektedir. Karısı Hera’nın kendisinden nefret etmesine ve uzak durmasını bir türlü kabullenemeyen Selamnos bir gün Ulukaya’nın zirvesine kadar çıkar ve Hera’nın ismini haykırarak kendini boşluğa bırakıverir.

Antik yunanlıların sözde aşk tanrısı Eros, Selamnos’un aşk acısının böyle hazin bir sonla bitmesini istemez ve Selamnos’un bedeni toğrağa düşür düşmez onu şelaleye dönüştürür ve suyu kutsar. Efsaneye göre, Ulukaya’nın çağıl çağıl çağıldayan şelalesinin suyundan her kim içerse veya mendilini ıslatırsa ya da yüzünü yıkarsa Selamnos'un acıları azalır, yüreğinde ve ruhunun derinliklerinde yeni veya geçmişten kalma aşk acısı yaşayanlar da bundan arınır. Denemekten bir şey kaybetmeyiz diyenlerdenseniz şayet, Ulukaya lezzetli ve tatlı suyunun yanında muhteşem güzelliğiyle sizleri bekliyor.

ULAŞIM NASIL ?

Ulukaya şelalesi ve kanyonuna ulaşım son derece kolay. Bartın veya Karabük şehir merkezlerinden Ulus ilçe merkezine karayoluyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şelale, Ulus ilçe merkezine yaklaşık 17 km. uzaklıkta bulunuyor. Bu güzergah karayolu ulaşımı için son derece uygun ve rahat.

 

SEVDA SIZISININ SON BULDUĞU ULUKAYA’YA YELKEN AÇIN

Haftaya inşallah başka bir güzellik rotasında buluşmak dileğiyle, özgürlüğünüzü alın ve muhteşem görüntüsünün yanında gizemli efsaneleri ve ilginç yaşanmışlıklarıyla sizleri bekleyen Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu’na yelken açın, hep seyahatte kalın…

Facebook, Instagram, Youtube: DR. MURAT AK SEYAHAT