ANKARA  - Tarafların dostane bir çözüm yoluyla uyuşmazlıklarını çözmeleri ve yargının hızlanmasına yardımcı olması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemi, işçi ve işverenlere umut oldu.

Uygulama başladığından bu yana en çok işçi ve işveren alacakları konusunda başvuru yapılan arabulucular, 3-4 yıl sürecek uyuşmazlıkları 1 haftada çözüyor.

Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk sistemiyle, taraflar bazı davalar için hakime gitmek yerine arabulucuya gidiyor. Böylece uyuşmazlıklar daha kısa sürede ve daha az para harcanarak, dostane şekilde, "kazan-kazan" ilkesi gereğince çözülüyor.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, AA muhabirine, arabuluculuk uygulaması hakkında bilgi verdi.

Türkiye genelinde 70 ilde bin 500 arabulucunun hizmet verdiğini söyleyen Öztatar, vatandaşların www.adb.adalet.gov.tr  adresindeki güncel arabulucular listesinden istedikleri arabulucuyu seçebileceklerini ifade etti.

Sistemle, tarafların arasındaki hukuki uyuşmazlığın, mahkemeye başvurmadan veya dava sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli arabulucular tarafından çözülmesinin sağladığını kaydeden Öztatar, her türlü tazminat davaları, nafaka, işçi alacağı, ticaret davaları, taşınmaz taksimi, kira alacağı gibi uyuşmazlıkların çözümünde arabulucuya gidilebildiğini anlattı.

Türkiye'de yargılamaların çok uzun sürdüğüne işaret eden Öztatar, "Arabuluculukta 'kazan kazan' ilkesi vardır. Her iki tarafın da kazandığı sistemdir. Kararı uyuşmazlığın tarafları verecektir. Kararı siz, menfaatleriniz doğrultusunda vereceksiniz. Dava yolundan farklı olarak çok daha kısa sürede sonucu elde edeceksiniz. Bazen bir gün, bazen yarım gün, en fazla 1 hafta içinde sorununuzu çözeceksiniz" diye konuştu.

 Bursa'da bir arabulucunun 1 haftada 47 işçi-işveren uyuşmazlığını çözdüğünü, İzmir'de de yine bir arabulucu tarafından 1 haftada 23 uzlaşmazlığın çözüme kavuşturulduğunu kaydeden Öztatar, şu ana kadar başvuruların tamamına yakınının sonuçlandırıldığını bildirdi.

En çok başvuru işçi alacağı için

Sistem uygulamaya girdiğinden bu yana en çok uyuşmazlık konusunun işçi-işveren arasında, işçi alacakları konusunda yapıldığını belirten Öztatar, uyuşmazlığa düşen işçi ve işverenlere, gerekli durumlarda arabuluculuğa başvurmaları çağrısında bulundu.

Hakan Öztatar, şunları söyledi:

"Yargıda bu kadar kısa zamanda bu kadar uyuşmazlık bitemez. Ortalama 3-4 yılda bitecek uyuşmazlıklar çözülmüş oluyor. İki taraf kendi kararlarını kendisi veriyor ve süreci kendisi yönetiyor. İki taraf da bir anlamda helalleşerek, el sıkışarak ayrılıyorlar. Keşif gideri, bilirkişi ücreti, tanık ücretleri, harçlar, gider avansı ödenmeden bu iş bitiyor. İşçi en kısa sürede alacağına kavuşmak istiyor. Burada 1 hafta içinde alacağına kavuşma imkanı var."

Arabuluculuğa başvurulan illere bakıldığında ilk sırayı İzmir'in aldığını belirten Öztatar, İzmir'i, İstanbul, Bursa ve Ankara illerinin izlediğini söyledi. 

Anlaşma bağlayıcı 

Öztatar, arabuluculuk süreci sonunda varılan anlaşmaların bağlayıcı olduğuna işaret ederek, taraflar anlaşmaya uymadıkları takdirde, bu anlaşmanın ilgili hukuk mahkemesine ibraz edilebileceği ve zaman kaybı olmadan icra takibine başlanabileceğini kaydetti.

Açılmış davalar sürecinde de arabuluculara gidildiğini, dava kesinleşinceye kadar her aşamada arabulucuya başvurulabileceğini söyleyen Öztatar, 17-28 Kasım arasında bütün PTT gönderileri üzerinde arabuluculuğun reklamının yapılacağını belirtti. Öztatar, sistemin tanınmasının ve başvuruların artmasının birçok yönden fayda sağlayacağını kaydetti.