ANTALYA 

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki demir ustası Ali Rıza Gülçelik, yarım asırdan fazla süredir ata mesleğini yaşatmaya gayret ediyor.

Güzelsu Mahallesi'nde yaşayan demirci ustası Ali Rıza Gülçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 25 yaşındayken başladığını, işi aynı zamanda ustası olan dayısından öğrendiğini söyledi.

Ailesinin 4 kuşaktır demircilik yaptığını ve kendisinin de bu meslekte ailenin son temsilcisi olduğunu belirten Gülçelik, zanaatının artık zamana ve teknolojiye yenik düştüğünü ifade etti.

Dayısından kalma 200 yıllık atölyede çalışmaya devam ettiğini ve eski usullerle kazma, kürek, tırmık, bıçak, tarha, balta gibi el aletleri yaptığını, hayvanlara nal çaktığını ifade eden Gülçelik, atölyesinde kullandığı körüğün de 130 yıllık olduğunu söyledi.

Yanında hiç çırak yetiştirmediğinden yakınan Gülçelik, şöyle konuştu:

"Köyde artık bu işi yapan yok. Ben demircilik mesleğini yaparken imtihana girip meteoroloji memuru oldum. Her iki işimi de yaptım. Memurluktan emekli oldum. Bu mesleği bugüne kadar severek yaptım. Halen yapmaya devam ediyorum. Hem körüğü çekip hem de demiri dövüyorum. Yanımda çalıştıracak çırak bulamadım. Bu meslekte 4. kuşağım. 200 yıl öncesinden dedelerim çilingircilik ve demircilik yapıyorlarmış. Bu dükkan 200 yıllık. Bu köyde eskiden 9 demirci varmış. O yıllarda köyde bin 200 kişi yaşıyormuş fakat şu anda köyde yaşayan fazla insan da yok."

Gülçelik, 4 çocuğu olduğunu, ata mesleğini onların sürdürmeyi seçmediğini ifade ederek, kendisine dedesinden kalan mesleğini gelecek nesillere aktaramamanın üzüntüsünü yaşadığını sözlerine ekledi.