İZMİR 

Ege kıyılarından her an batabilecek lastik botlarla Yunan adalarına geçmeye çalışan Suriyeli sığınmacıları, "Almanya'da daha iyi yaşam koşulları sunulduğu ve kişi başına 350 avro ödendiği" söylentileri tehlikeli yolculuğa sürüklüyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı arama kurtarma gemisi TCSG Umut, Ege’de Umut Operasyonu kapsamında Türkiye ve Yunanistan arasındaki mesafenin 8 kilometreye kadar düştüğü Çeşme Limanı ve Çiftlikköy arasında düzensiz göçü önleme faaliyetlerine devam ediyor.

Rüzgarın sakin olduğu her gün özellikle gün doğumu öncesi ve gün batımı sonrası Sakız Adası’na geçmeye çalışan çok sayıda bota müdahale eden TCSG Umut personeli, insanların üst üste yığılarak doldurulduğu botları gemiye çekiyor. Gemiye alınan göçmenlerden hasta olanlara revirde müdahale ediliyor. Sığınmacı çocuklara süt ve bisküvi ikramı yapılıyor.

Kurtarılanlar arasında bir süredir Türkiye’de yaşayan sığınmacılar da bulunuyor. Gemi personeliyle göçmenler arasındaki iletişimi ise çoğunlukla Türkiye’de kaldıkları kısa sürede Türkçe öğrenen çocuklar sağlıyor.

Ölümü göz önüne alarak yola çıkan Suriyeli sığınmacıların tehlikeli yolculuğa çıkmasında "Almanya'da daha iyi yaşam koşulları sunulduğu ve kişi başına 350 avro ödendiği" söylentileri etkili oluyor.

Çeşme-Sakız arasında dün yakalanan 127 sığınmacıdan Halepli Muhammed Bekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ve üç çocuğuyla Halep’ten Türkiye’ye 2,5 yıl önce geldiğini, farklı kentlerde iş aradığını belirterek İzmir’e yerleşip farklı işlerde çalışarak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.

"Türkiye'ye minnettarız"

Türkiye’de herkesin kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını, bundan dolayı minnettar olduklarını kaydeden Bekir, yardımlarla bir yere kadar yaşanabileceğini, çocuklarına daha iyi bir gelecek kurması gerektiğini söyledi.

Almanya’da Suriyeli sığınmacılar için güzel bir ortam olduğunun konuşulması nedeniyle bu ülkeye doğru yola çıkmaya karar verdiklerini anlatan Bekir, şöyle konuştu:

“Türkiye'de tüp bayisinde çalışıyordum. Çalışabildiğim sürece günlük kazancım 30-40 lira arasında oluyordu ama Almanya'daki akrabalarım, devletin kişi başına 350 avro ödediğini söyledi. ‘Buraya gelin durumlar daha iyi’ dedi. Onlar da bir süre önce Almanya’ya gittiler ve henüz mültecilik sürecini bekliyorlar. Bunun üzerine tehlikeli de olsa bu yola çıkmaya karar verdik. Kendimiz için değil çocuklarımızın geleceği için gitmek istiyorduk.”

Bekir, yasa dışı geçiş için kişi başı 500 dolar vererek yola çıktıklarını belirtti.