Tam 99 yıl önce kavuştuk cumhuriyete…

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te cumhuriyet yönetimi ilan etmesi ile birlikte tam 99 yıldır tarifsiz bir haz ve coşku ile kutluyoruz. Dile kolay. Bir asır…

"I. Dünya Savaşı" I. Dünya Savaşı'nın ardından işgale uğrayan Anadolu'da Mustafa Kemal Paşa önderliğinde halkın işgalcilere karşı  verdiği Millî Mücadele, Ekim 1922 tarihinde kazanılan zafer ve  ardından saltanatın kalkmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesi.  29-30 Ekim gecesi Ankara'da 101 pare top atışı ile duyurulan ve başta  Ankara olmak üzere tüm ülkede kutlanan ulusal bayramımız…

Benim 29 Ekim için hatırladığım en güzel çocukluk anım, İzmir’de düzenlenen fener alayları... Hala hatırlayınca milli duygularım coşar tüylerim diken diken olur. Karanlıkta sadece fenerlerin aydınlattığı ezoterik bir yürüyüş. Heyecanıma eşlik eden  milli sorumluluk duygularım… nedense biraz da  korkardım. 

Çocuk aklım işte!

Bu tarifsiz duyguların bu sene ki adresi Cemal Reşit Rey’di. 

Kariyerinde birçok eşiği atlamış dünyaca ünlü İranlı orkestra şefi Alexander Rahbari yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası ‘nın “Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri” ne katıldım.

Konserin ilk bölümünde Ferit Tüzün’ün ‘Esintiler’ i yer aldı. Fazıl Say’ın keman konçertosu ‘Haremde 1001 Gece’ eseri ise dedesi Bilkent Senfoni Orkestrası’nın kurucularından olan, genç keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev tarafından yorumlandı. Masaldan masala çıktığımız yolculuğumuz, N. R. Korsakov’ un Shehrazad  eseri ile devam etti.

Bu arada öğrendik ki; Müzik devrimimizin ilk örnek eserlerinden Özsay Operası, 1934 te İran Şahı Rıza Pehlevi’nin Türkiye ziyareti sebebiyle Atatürk tarafından Ahmet Adnan Saygun’a sipariş edilmiş ve Pehlevi’nin ziyaretinde sahnelenmiş.

Ne mutlu ne kadar güzel bestelerimiz ve bestecilerimiz var… Ve onların ışığında yetişen yeni potansiyel gençler…

Final muhteşem oldu. Cemal Reşit Rey bestesi 10.Yıl Marşı ile hepimiz ayaktaydık. Bir dejavu sardı içimi yine fener alayına katılmışcasına duygularımın tavan yaptığını hissettim.

CRR nin Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan’ın deyişine yürekten katılıyorum;

‘Müzik bir milletin dilidir’

İyi ki varsınız. Böylesi özel bir gece için verdiğiniz tüm emeklere ve emekçilere gönül dolusu  teşekkürler…