Yabancılara mülk satışının ucunun açık bırakılması, her vatansever gibi bizi de son derece endişelendirmişti.

Bu mülk satışlarının bir sınırı ve duracağı nokta belli değildi.

Bir yolculuk esnasında Atatürk Havaalanında sohbet ettiğim gurbetçi bir genç yakınıyordu;

"Ege Bölgesi'nden mülk almak için araştırma yaptım, maalesef fiyatlar uçmuş, milyon dolarlardan bahsediyorlar, tabii ki bizim bu fiyatlara erişmemiz imkânsız...." diye.

Kendisine bunun nedenlerini sordum.

Yabancıların Türkiye'nin her yerinden arazi ve bina almaları sonucu, fiyatların fırladığını belirtti.

Son zamanlarda ajans haberlerinden veya basından sık sık tanık olduğumuz olay da bu yönde...

Yabancıların ülkemizin önemli yerlerinden sürekli arazi aldıkları yolundaki haberler bizi endişeye sevk ediyordu ve bu gidişe bir dur demenin zamanının geçtiğine inanıyordum.

Oysa yabancılar arazi satmıyor sadece bina satıyorlar.

GAP Bölgemizden İsraillilerin sürekli arazi aldıkları ve doğumlarını, Şanlıurfa'da yaptıkları haberleri herkesin bildiği bir şey?

İsrail'in nasıl kurulduğunu düşününce, bunun ülkemizin geleceğiyle ilgili tehlike sinyalleri verdiğine inanmamak mümkün değil.

Bu noktada,

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra, yabancılara mülk satışına belirli konularda sınırlamalar geliyor.

Yabancıların Türkiye'de mülk edinebilmelerini kolaylaştıran yasa maddesinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesinin ardından, hazırlanan taslakta, yabancıların Türkiye'de mülk edinebilmeleri biraz daha kısıtlanıyor. Yabancıların sadece belediye ve mücavir alan sınırları içinde arsa ve arazi alabileceği hükme bağlanırken, köylerde edinilecek bina ve bağımsız yapılara da sınır getiriliyor. Aynı şekilde Bakanlar Kurulu'na da sulama, enerji, tarım, maden, sit alanı gibi bölgeleri kapsam dışı bırakma konusunda yetki veriliyor. Taslağa göre; yabancı gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanununa göre kurulmuş tüzel kişiliğe haiz ticaret şirketleri, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, belediye ve mücavir alan sınırı içerisinde, taşınmazlar üzerinde müstakilen inşa edilmiş bina ve yapılar, 634 sayılı Kanun uyarınca kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis edilmiş bağımsız bölümler ile arsa veya arazi alabilecek. Edinilebilecek taşınmaz miktarı, ülke genelinde toplam 10 dekarı geçemeyecek.

10 dekar bile çok, bu alan daha da sınırlı tutulmalıdır.

Bir dalkavuk, en sinsi düşmandır.

Türk Atasözü