Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk geldiğim tarih 2011 yazıydı. Florida’nın Orlando şehrinde bulunan Walt Disney World’te çalışmak için Amerika’ya gelmiştim ve hiç unutamayacağım bir 3 ay yaşadım. Anlatmak kadar kolay olmadı gelmek. İlk olarak Amerika'ya nasıl geleceğimi araştırdım. Türkiye’deki Work and Travel (WAT) firmalarının fiyatları yüksekti ve benim de o kadar bütçem yoktu. Bu yüzden başka yollar arayışına düştüm. Üniversiteden kardeşim Bedrettin Kanlıbıçak o sıralar Amerika'daydı ve bana Disney’in Collage 

Programından bahsetti. O program aslında başlı başına bir yazı konusu ancak şu kadar söyleyeyim collage programı da work and travel gibi, Disney'in kendisi mülakat yapıyor ancak herhangi bir program ücreti almıyor. 
 
Ben de bunu öğrenince hemen harekete geçtim programı araştırdım gerekli belgeleri Akın Demir Bey'e ilettim ve Disney’den Ankara’ya gelen İnsan Kaynakları ekibiyle mülakatı başarıyla tamamlayınca programa kabul edildim. Disney'de iki yaz çalıştım ve 2011 ve 2012 yıllarında ABD’de unutamayacağım 2 yaz geçirdim. Asıl gelelim konumuza! Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını sebebiyle 'Work And Travel' programı da şu an büyük belirsizlik içinde. Peki başvuru ücretini ödeyip son aşamaya geçen binlerce öğrenciye ne olacak? Şimdi şöyle bir söylenti var. Programın bu yaz yapılma ihtimali çok düşük. Hali hazırda kim bilir ne güçlüklerle toplanan paralar ki sadece program ücreti 2 ila 3 bin dolar arasında değişiyor. Bu da yaklaşık 15-20 bin Türk Lirası demek. Ancak acentalar programın iptal edilmesi halinde öğrencilerden bin dolara kadar kesinti yapmayı planlıyor. 
 
Kardeşlerimiz sesini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor. Ben de WAT’ın benzerini yapan bir ağabeyleri olarak onlara omuz vermek istiyorum.  
 
Öğrenciler zaten koronavirüs stresinde sınavlarla derslerle uğraşırken diğer yandan bin bir zorlukla dişinden tırnağından arttırdıklarıyla bi umut Amerika'ya gelme hayallerini suya atacak. Üstelik paralarından mı olacak? Nedir o çocukların günahı? 
 


Peki çözümü kim bulacak?  


Çalışmak aynı zamanda dil öğrenmek maksadıyla ABD’ye gelecek kardeşlerimiz zor durumda. ABD'de işsizlik rekor kırmışken olası bir ülkenin yeniden normale dönmesi, havuzların eğlence parklarının açılması halinde -çok zor ama- o işlere Amerikalılardan talep olur. Onlar çalışmak ister. Milyonlarca işsiz var şu an. Amerika'nın 100 yıllık markaları iflas bayrağı çekti bir bir kapanıyor. ABD'deki oteller yüzde 90 oranında personel çıkarırken nasıl başka ülkelerden birileri gelip çalışabilecek? Buna Hükümetin en azından bu yaz izin vermesi çok zor. Her şey kilitlenmişken acentaların öğrencileri oyalaması manasız. Öğrencileri daha fazla oyalamadan paralarını kesintisiz iade etmeleri gerek. 

 
Acentalar bana yazacak ve bizim de masraflarımız var diyecek fakat neredeyse yarı fiyatını keserek öğrencileri mağdur ederek mi bu açığı kapatacaksınız? Evet elbette sizin de gideriniz olacak ama öğrencilerin yaşadığı zorluğun yanında tabiri caizse devede kulak kalır! 

Elinizi vicdanınıza koyun ve Moğolistan'dan Romanya’ya Çin’den Ukrayna’ya alınan program fiyatlarına bakın.  


Ertelendikçe erteleniyor  

 
16 Mart’tan bu yana vize görüşmeleri yapılamıyor. Konsolosluk acentelere yolladığı e-mailde vize görüşmelerinin 3 Temmuz sonrasına ertelendiğini duyurmuş. Program iptal edilmiyor ama ertelendikçe erteleniyor.  

 
Türkiye’deki bazı acentaların öğrencilerin ödedikleri ücretleri geri vermemesi ya da fahiş fiyatla kesinti yapılmasından dolayı ülkedeki öğrenciler zorlu koronavirüs döneminde etkileniyor.  

Sosyal medya üzerinden tepkisini dile getiren WAT mağdurları, durumun çözüme kavuşması için gereken adımların bir an önce atılmasını talep ediyor. Öğrenciler Twitter üzerinden #WorkandTravelMagdurlari hastagi ile Türkiye’deki Work and Travel firmalarının öğrencilerden kesmek istedeği paraları protesto ediyor haklı olarak. 


Binlerce öğrenci mağdur oldu  


10 bine yakın öğrenci WAT programından yararlanmak maksadıyla acentalara 2 bin ila 3 bin dolar arasında ödeme yaptı. Fakat mevcut durumda vize işlemlerinin askıya alınması ve uçak seyahatlerinin durdurulması nedeniyle öğrenciler daha önceden ödemesini yaptıkları programdan faydalanamıyorlar.  

 
Kardeşlerim biz size omuz vermeye ve sesiniz olmaya devam edeceğiz. Türkiye ve ABD’de gerekli yetkililere ulaşacak sizi mağdur etmeyecek bir çözüm için biz de çalışacağız! Yalnız değilsiniz!