Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (World Association of Press Councils-WAPC) 18.’inci Genel Kurulu bu yıl Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de (12-13 Eylül 2019 tarihleri arasında) gerçekleştirildi. 

On yedinci Genel Kurul sonucunda bilindiği üzere Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanlığına KKTC’den Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı olan Şule Aker seçilmişti.

Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanlığı gibi uluslararası bir pozisyon KKTC adına sanırım ilk kez bu sayede kazanılmıştı. Bunu da yeri gelmişken ifade etmek isterim. 

Kıbrıs Türk Basın Konseyi Heyeti olarak Bakü’ye Kıbrıs Türk Basın Konseyi ve Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanı Şule Aker Başkanlığında gittik.

Bakü’de bulunduğumuz süre zarfında KKTC Temsilcimiz Ufuk Turganer ve TC Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral'a ayrı ayrı nezaket ziyaretlerinde bulunduk. Kabullerde çok güzel şekilde ağırlandık.  Her iki kabulde de Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin faaliyetleri, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz meselesinde yaşanan son gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

KKTC Temsilcimiz Ufuk Turganer büyük bir titizlikle her an bizimle yakından ilgilendi. Yanımızda bulunmadığı anlarda da devamlı suretle iletişim içerisinde oldu. İlgi ve alakasını her an üzerimizde hissettik. Azerbaycan’da bulunan gerek siyasi, gerek gazeteci, gerekse sivil toplum örgütlerinde görev yapan arkadaş ve dostlarım ile yaptığım çeşitli istişarelerde, Ufuk Hanımı kardeşleri gibi görerek sevip, sahiplendiklerini gördüm.  Bu bağlamda Ufuk Hanım’ın KKTC’yi Azerbaycan’da büyük bir başarı ile temsil ettiğini gözlemlemek beni son derece gururlandırdı. 

Bakü’de büyük bir titizlikle ev sahipliğimizi yapan Azerbaycan Metbuat Şurası’nın organizasyonunda gerçekleştirilen Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin Genel Kurul’unda Azerbaycan Medyası’nın gündeminde olan konuları da ayrıca yakından öğrenme imkânına sahip olduk. 

Dünyanın çeşitli yerlerinden, yirmiye yakın ülkeden otuza yakın gazetecinin katılımı ve Azerbaycan medyasının yoğun ilgi gösterdiği Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (World Association of Press Councils-WAPC) 18.’inci Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in birinci yardımcısı Ali Hasanov yaptı. 

Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin 18.’inci Genel Kurulu’nda dünyada meydana gelen basın ihlalleri, gazetecilerin zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeleri, medyanın yaşadığı sorunlar ve medyanın gelecekte karşılaşması muhtemel olan çeşitli konularda önemli konuşmalar yapılarak istişarelerde bulunuldu. Üyeler ülke raporlarını Genel Kurula sundular.

Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin 18.’inci Genel Kurulu sonucunda KKTC’den Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker yeniden üyelerin çok büyük bir bölümünün onayını alarak başkanlığa seçilmeyi başardı. 

Şule Aker’in ikinci kez Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (World Association of Press Councils-WAPC) Başkanlığına seçilmesi Kıbrıs Türk Basın Konseyi ve özellikle KKTC için büyük bir gurur kaynağıdır. 

Genel Kurulda Dünya Basın Konseyleri Birliği birinci başkan yardımcılığı görvine Azerbaycan'dan Milletvekili ve Metbuat Şurası Başkanı Aflatun Amaşov, ikinci başkan yardımcılığı görvine Kenya'dan David Omwoyo, Genel Sekreterlik görevine Nepal'den Kishor Shrestha ve Mali Sekreterlik görevine ise Türkiye’den Tamer Atabarut seçildi.

Genel Kurul'un gelecek yıl Kenya’nın başkenti Nairobi'de, değerlendirme toplantısının ise Irak’ın Erbil kentinde önümüzdeki Nisan ayı içerisinde yapılması kararlaştırıldı.

Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanlığı gibi uluslararası bir pozisyonun yeniden kazanılmasının ardından yetkililerimizin önümüzdeki dönemi daha etkin şekilde kullanılması adına Şule Aker başkanlığındaki Dünya Basın Konseyi’ni destekleyerek ülkemiz adına pozitif yönde verim alınması konusuna özen göstereceklerini ümit ediyorum.

Yetkililerimiz bu konuda gerekli hassasiyeti gösterirlerse önümüzdeki dönemde Şule Aker başkanlığında daha pek çok konuda başarılı işlere imza atılabileceğini düşünüyorum…

Son olarak, Bakü’de bulunduğumuz süre zarfında en güzel şekilde ev sahipliğimizi yapan Azerbaycan Metbuat Şurası Başkanı ve Azerbaycan Milletvekili Aflatun Amaşov’a ve onun nezdinde tüm Metbuat Şurası yönetici ve çalışanlarına, Metbuat Şurası Başkan Yardımcısı ve İnternational Eurasia Press Fund(İEPF) Başkanı Umud Mirzayev’e teşekkürlerimizi sunmak istiyorum…