Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma velayet davaları hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Bildiğimiz gibi 18 yaşından küçükler Medeni kanunumuza göre çocuktur. Ve anne ve babalarının velayeti altındadır. Yasal bir sebep olmadan velayet hakkı anne ve babadan alınmaz . Ancak bazen bazı durumlarda vasi atanması gerekebilir çocuklara. 

Biz Avukat olarak velayet davasını Aile Mahkemesinde açarız.  Biz veli olarak çocuklarımızın eğitimi  öğretimi  korunması ile sorumluyuz . Biz velayetimiz altındaki çocuklarımıza iyi bir şekilde bakmalıyız onu koruyup gözetmeliyiz. Geçimini sağlamalıyız.  Onların eğitimi ile yakından ilgilenmeliyiz. Evlilik devam ederken anne ve baba velayet görevini birlikte yürütür. Şartlar ve koşullar değişmedikçe anne ve babadan velayet alınmaz . velayet hakkında hakim karar veririken küçüğün üstün yararını gözetir.  Velayet kamu düzenini ilgilendirir. 

Hakim anlaşmalı boşanma davasında taraflar velayet konusunda anlaşmış olsa bile velayet konusunda kendisi müdahil olabilir. 

Yargıtay 8 yaş sınırına bakar.  8 yaşından büyük çocukların görüşü alınmadan velayet konsunda verilen mahkeme kararlarını Yargıtay bozmaktadır. HUKUK Genel Kurulu  2018/1278 sayılı kararı ile .

Anne ve baba evli değilse velayet annenin hakkıdır. Anne küçük ise ölmüşse kısıtlı ise ölmüş ise ya da velayet kendisinden alınmışsa hakim vasi atar 

Anne ve baba üçüncü  kişiler karşı çocuklarının yasal temsilcisidir. 

Eğer çocuğun bedensel ya da zihinsel gelişimi açısından  aile içinde kalması çocuğa zarar verecekse hakim çocuğu anne ve babadan alabilir.  Bir kuruma ya da aile yanına verebilir. 

Velayetin değiştirilmesi  davası dediğimiz dava türü ise velayet hakkının anne ya da babaya verilmesinden sonra velayet kendinse verilen tarafın  durumunun değişmesi ve sonradan ortaya çıkan çeşitli nedenlerden ötürü velayeti alan anne ya da babanın velayet hakkını gereği gibi  kullanamaması durumunda velayet hakkı değişir. 

Bunun için velayetin değiştirilmesini gerektiren bir olay olması örneğin anne ya da babanın velayet görevini ihmal etmesi gibi  ya da kötüye kullanması gibi . Durumda değişiklik olduğunda hakim talep üzerine  ya da resen velayeti yeniden düzenler gerekli önlemleri alır TMK  183. Maddeye göre

Anne ya da baba deneyimsiz ise  hasta ise velayet görevini tam olarak yapamıyor ise anne ya da baba çocuğa yeterli ilgiyi göstermiyorsa yükümlülüklerini  ağır bir şekilde savsaklama varsa velayet hakkını kaldırır. 

Velayet anne ya da babanın ikisinden de kaldırılırsa çocuğa vasi atanması gerekir . Velayet anne ya da babadan kaldırılmış olsa bile anne ya da baba çocuğun nafakasını ödemek zorundadır.  Ödeyemez ise Devlet bu giderleri karşılar. 

Bu davalara Aile Mahkemeleri bakar . Aile Mahkemeleri bilirkişi olarak pedagog ve sosyal hizmet uzmanlarını görevlendirir. Bu uzmanlar anne ve baba ile çocuk ile görüşür. Rapor düzenleyerek mahkemeye verir. Mahkemede hakimi genelde rapor doğrultusunda kara r verir. 

Velayet davarlı hakkındaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.