Spor Toto Süper Lig’de ilk devrenin yarısı geride kaldı. Bu sezon uygulamaya giren Video Yardımcı Hakem ‘VAR’ın bu ana kadarki yansımaları, birbirinden farklı yorumlarla ifade ediliyor .

VAR’ı, futbolun ve buna bağlı olarak emeğin değerinin korunması ve öne çıkarması açısından son derece iyi ve de başarılı olarak nitelendirenler çoğunlukta. Ancak bir kesim var ki, “Tu kaka” demekten kendini alamıyor. Gerçeği söylemek gerekirse, genel anlamda irdelediğimizde, VAR uygulaması sonucu birçok hatalı karardan dönüldüğü görülüyor. Bir başka deyişle VAR sayesinde adalet daha fazla sağlanmış oluyor.

Tüm bunlara karşın, millet olarak espriyi sevdiğimiz için, “Ellere var da bize yok mu?” diyen başkan, teknik adam ve futbolcularımız var. Aslında bu durumu çok fazla da yadırgamamak gerekiyor. Çünkü her şeyden önce son derece yeni bir uygulama, daha insanların pek çoğunun tam olarak kavrayamadığı bir durum. Henüz pek çok insan, VAR’a başvurulan durumlarda, o pozisyonun sonuna kadar oynatılmasını, yani oyun içindeki aksiyonun tamamlanmasını bile tam olarak kavrayamıyor. “Madem VAR’a başvuracaksın, oyunu bir an önce durdur ve VAR kararını bekle ve uygula” diyen o kadar çok insan var ki. Amacın oyundaki aksiyonun tamamlanmasından, oyunun durmasından sonra nihai kararın verilmesi gerektiğini bilmiyor birçoğumuz. Tüm bunları eleştirel anlamda söylemiyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi, uygulama henüz çok yeni. İlerleyen dönem ve yıllarda çok daha fazla anlaşılır ve yararı fark edilir hale gelecek. Bu arada, VAR’dan yani hakem ve kararlarından söz etmişken, bana göre birçok futbol insanına örnek oluşturması gereken bir olaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Bu hafta İzmir’de oynanan ve Göztepe’nin Beşiktaş’ı 2-0 yendiği maçtan sonra, Göztepe Başkanı Mehmet Sepil’in gazetecilere yaptığı açıklamayı çok takdir ettiğimi belirtmek istiyorum

Başkan Sepil, maçta Beşiktaş lehine verilen ve kaleci Beto’nun kurtardığı penaltı için kendisine sorulan soruya, “Ben henüz izleyemedim. Arayan arkadaşların pek çoğu, pozisyonun penaltı olmadığını söyledi. Ancak, bu görüşlerin taraflı olabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak, kendim izlemeden bu konuda açıklama yapmak istemiyorum” yanıtını verdi. Bravo başkan, söylenenlerin etkisiyle gaza gelip atıp tutmadın. İzleyip ondan sonra yorum yapacağını vurguladın.

Mehmet Sepil Başkan’ın bu sağduyulu söylemi, herkese örnek olmalı. Duyumlarla değil, görüp izledikten sonra karar vermek sanırım doğru olanı yapmaktır.

Hoşçakalın…