Van'da eski ANAP milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram'ın Emniyet'ten kaçırılışı, kolay kolay göz ardı edilecek bir olay değildir.

Van Valisi'nin ifadesine göre "Van'da 1 saat Devlet yoktu?" ifadesi üzerinde iyice durulmalıdır.

Partizanlık, siyasi parti taraftarlığı, aşiretlerin oyunu kaybetmeme yaklaşımları, siyasi iktidarın Van'da Devleti zafiyete düşürdüğü şeklinde acı bir yansıması olmuştur.

CHP bu olaydaki tutumuyla Devlet'ten yana tavır koymuştur ve bu tavır tüm demokratik sivil toplum örgütleri tarafından ciddiyetle desteklenmeliydi.

Devlet hepimize lazımdır. Devlet zafiyete uğratılırsa, Devletin Valisi bir aşiret liderinin karşısında korumasız, savunmasız ve Hükümet tarafından yalnız bırakılırsa bu devletin iflası olur?

CHP Lideri Bakal'ın Van'da karakoldan adam kaçırma skandalına tepkisi, bölgedeki aşiretleri kızdırdı. AKP'li Hani aşireti lideri Mikail İlçin, eroinci eski vekil Mustafa Bayram'a sahip çıkarak, "O adamla uğraşmayın pişman olursunuz" dedi. İlçin, CHP'nin eleştirilerini sürdürmesi halinde "aşiretler olarak tepkilerini eylemlerle dile getirecekleri" tehdidini savurdu.

1973'de CHP Hakkari Milletvekili seçilen Hani Aşireti Lideri Mikail İlçin, Van'daki basın toplantısında, "Aşiret olarak Bayram'ın arkasındayız" dedi. Elindeki gazete küpürleri ve dosyaları göstererek konuşan İlçin, eski bir CHP milletvekili olarak Bayram'a bu desteği konusunda ise "Bu konu partiyi ilgilendirmez" diye konuştu.

Eski ANAP Van Milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram, 7 Temmuz'da Malatya'da eroin pazarlığı yaptığı polis tarafından yakalanmış ve Van Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne getirilmişti. Şubeyi basan 25-30 kişilik grup, polislere saldırarak Hamit Bayram ile şoförünü kaçırmıştı. Olaydan sonra baba Mustafa Bayram ile 7 kişi tutuklanmıştı. Bayram, 23 Temmuz'da 30 milyar lira kefaletle serbest bırakılmıştır.

Devleti savunan CHP ve Baykal'a karşı yapılan saldırıya bakılırsa, PKK'nın safında yer alanları iyi etüd etmemiz gerekiyor.

Bu adamlar bu cesareti nereden alıyorlar. TC yok olmuş da başımızda AB'nin bayrağı mı dalgalanıyor? Hükümetin üzerine ölü toprağı serpilmiş, devletine sahip çıkmıyor?

Demokratik güçler suspus olursa, sıra devleti yıkmaya gelecek.

Karanlığı hissetmeyen aydınlığa kavuşamaz.

H.Buckle