VAKİT YOK

Abone Ol

“Üşenme, erteleme, vazgeçme!” A. Fuat Başgil

Yaşam üşenmek, hayallerini ertelemek ve geleceğinden vazgeçmek için çok kısa ama ne yazık ki bizim toplumumuzda haddinden fazla koruyucu bir aile yapısının varlığı çocuklarımızda özgüven eksikliğine yol açıyor ve bu da ilerde birer birey olduklarında hayatın karşısında dimdik durmalarını zorlaştırıyor. Riskler üzerine kurulu hayatta hep dayanacak bir omuz arayışı içine girip, onları arkalarından iteleyerek motive edecek birilerine ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle pek çok insan yaşamının belli dönemlerinde üşenmenin diğer adı olan erteleme hastalığına yakalanıyor ve gerekli önlemi almadığında da yaşadığı süre içinde hiçbir şey yapamaz hale gelebiliyor. Neticede olan şey ise üşenerek ertelediği ne varsa hepsinden vazgeçiyor. Yani en başta kendisinden geleceğinden en sonda hayatından…

Sabah gün doğuyor, uyanıyoruz ve hop bir anda akşam olmuş bir de bakmışsınız koltuğun bir kenarına sızmışız. Daha dün Pazar’dı oysaki ne çabuk Cuma’ya merhaba dedik… Ve günlerden daha hızlı geçiyor aylar yıllar, olmuşuz 40, 50 belki de 70 yaşında… Ufak tefek şeylerle başladığımız ertelemeler dağ gibi büyüyerek çoğalıyor ve bizyiyip bitiriyoruz ömrümüzü, sevdiklerimizi, ailemizi, geleceğimizi, hayatta yaşamaya değecek ne varsa hepsini teker teker… Peki, değer mi koca bir ömrü tüketmeye? Ölümcül bir virüsten daha tehlikeli olan bu tutumun tek tedavisi insanın gene kendisidir. Şunu aklımızdan çıkarmayalım ki erteleyerek sonunda vazgeçtiğimiz her şey gün gelir bizi yok eder. Aslında bu durum insani gelişimin önünü kapatan koskoca bir duvardır ve bu duvarı yıkmazsakhepimiz enkazın altında kalırız.

Peki bu duvar nasıl yıkılır? Üşengeçlik, ertelemek ve vazgeçmekten kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Öncelikle kendinize inanın ve başarısızlıktan korkmayın. Unutmayın ki başarısızlığa uğrasanız dahi edindiğiniz deneyim sonucunda yine bir şey kazanacaksınız. Güçlü ve cesaretli bir duruş.

Zaman yerine görevinize odaklanın. Yaptığınız işin süresi değil ne yapmanız gerektiği önemlidir.

Hedefinizde kararlılık gösterin. Ne yaparsanız gerçekten mutlu olursunuz? Başarıya ulaştığınızda duyacağınız gurur ve hayal ettiğiniz geleceğinizi düşünün.

Yapılacaklar listesi en zor adımdır ve işe başlamanızı kolaylaştırır.

Gereksiz boş sözler vermekten kaçının. Hayır demeyi öğrenmek kendinize odaklanmanızı sağlar ve motivasyonunuzu yükseltir.

Ruhsal ve fiziksel sağlığınız çok önemli. O yüzden ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirin. Stresli ortamlardan uzak durun. Başarıyı yakalamak için dingin bir zihne gereksinim olduğunu hep hatırlayın.

Gününüzü planlı yaşayın. En üretken saat dilimini belirleyerek planınızı o zamana göre düzenleyin.

Eminim bunları uyguladığınız takdirde her şey yolunda gidecek ve üşengeçliğinizden eser kalmayacak. Böylece kendiniz ve geleceğiniz emin ellerde yani sizin elinizde tomurcuklanıp açmaya devam edecek.