Değerli  okurlarım  bu  makalemde  siz   değerli  dostlarıma   ceza  mahkemelerinde  çok   fazla  rastladığım  uyuşturucu madde ticareti suçları hakkında bilgilendirme  yapacağım.

Bu  suçla  yargılanıyorsanız öncelikle kaç sene ceza alırım Avukat  hanım  diye  soracak  olursanız   uyuşturucu maddeyi  imal   ederseniz  ithal  ederseniz  ya  da  bu  maddeyi  ihraç  ederseniz   en  ağır ceza  ile  cezalandırılırsınız ve  siz  20  yıl ile   30  yıl  arasında bir  ceza  ile  yargılanırsanız.

Siz  eğer  uyuşturucu madde  ihraç  etme  suçunu  işlediniz  ve  ihraç  ettiğiniz   yani  yurt  dışına  sevk  ettiğiniz ve  o ülke sizin bu suçunuz  ihraç  olarak  değerlendirdi  ve  siz  o  ülkede  yargılandınız  ve ceza aldınız  diyelim cezanız da infa edildi  diyelim  belli bir  miktarı  sizin  o  ülkede  cezanızın infaz edilen kısmı Türkiye’de  yapılacak  yargılama da alacağınız cezadan  elbette  ki   mahsup  edilecektir. 

Örneğin  siz  suriye’ye  uyuşturucu madde ihraç ettiniz suriye’de yargılandınız ve  ceza  aldınız cezanızın diyelimki  2 senesi  suriye’de  infaz  edildi  ise  Türkiye’de  yargılandığınız  Ağır  ceza  mahkemesinde  aldığınız cezadan bu  iki  sen  tabiî ki mahsup  edilmek  zorundadır.

Eğer siz  uyuşturucu madde   suçunu  ruhsatsız  veya  ruhsata  aykırı  olarak  ülkemizde sattınız satışa arz ettiğiniz  yada  sevk  ettiniz  naklettiniz  depoladınız  satın  aldınız  kabul   ettiniz  ya  da bulundurdunuz  diyelim  bu  durumda alacağınız cezanın    en  alt  sınırı  10  yıldır. 

10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası alırsınız ve  ayrıca  20.000  güne kadar  da 

Uyuşturucu  ya  da uyarıcı madde verilen  veya  sattığınız  şahıs  18  yaşından  küçük bir çocuk ise   alacağınız ceza  15 yıldan  az  olmayacaktır. 

Ayrıca  değerli okurlarım bu  suçlarda  sattığınız  maddenin  niteliği de cezanızda  artırma  nedeni olacaktır. Örneğin  siz   eroin  kokain  morfin sentetik kannabinoid  ve  ya  baz  morfin  sattı  iseniz     alacağınız  ceza  yarı  oranında  artırılacaktır mahkeme  tarafından  .

Ve  siz  eğer  bu  suçu  örneğin    bir  okula   yurda   hastaneye kışlaya ibadethaneye yakın mesafede işlerseniz  bu suçu  ya da  bu tarz bahsettiğim   yerlerin   tel  örgü   yada çevre duvarına  200 metre   yakın bir mesafede işlerseniz   15   yıldan   az  ceza verilmez yani cezanızın alt  sınırı  15  yıl  olacaktır. 

Eğer  mahkeme  sizin bu suçu  3  yada  daha  fazla  iler birlikte işlediğinize  kanaat getirirse cezanızı   yarı oranında   artıracaktır  ve cezanız  1 kat artırılacaktır. 

Üretimi   resmi makamların iznine  ya da satışı yetkili bir tabip   tarafından  reçeteli   olarak  satılan  ve uyarıcı madde   etkisi  doğrucu   bir madde     açısından  da  bu yukarıda  anlattığım  şeyler  geçerli  olacaktır.

Uyuşturucu ya  da  uyarıcı   etki    ya da uyarıcı  etki  doğurmayan  ama  aynı şekilde ithal edilmesi  ya  da  imal edilmesi  resmi bir  makamın iznine  bağlı olan bir maddeyi siz  sevk  ederseniz   naklederseniz depolarsanız ya  da  ihraç  ederseniz    8  seneden  az  olmamak üzere   hapis  cezası  ile   yargılanırsınız ve ayrıca   20 bin  güne  kadar  adli para  cezası  alırsınız .

Eğer bu  suçu   bir hemşire  bir hastabakıcı bir  eczacı   kimyager  sağlık memuru   laborant   ebe  hemşire   diş teknisyeni  hastabakıcı    sağlık  hizmeti  veren  kimyacılıkla  ya  da  ecza  ticareti ile   meslek olarak uğraşan bir kişi işlerse cezanda Ağır  ceza  hakimi   yarı oranında  artırım  yapar   . 

Peki  bu  suçtan  yargılanan  tutuklu  ve  hükümler   etkin pişmanlıktan  yararlanabilecek  mi? Yani   bu  suçtan özgür iradesi  ile   pişman olan bir  kişi  ceza  indiriminden yararlanabilecek mi? Evet tabiî ki ceza adaletine  olumlu bazı  davranışlar  sergilerse   tabiî ki  etkin pişmanlıktan  yararlanacaktır. 

Eğer  siz bu suçu suç resmi  merciler  tarafından  haber  alınmadın  önce  saklandığı  imal  edildiği  yeri  resmi makamlara  yani  savcılık  mahkeme  ve polislere haber verirseniz  hiç ceza almazsınız. 

Eğer  sizin  suçunuzu  resmi merciler yani polis hakim savcı haber aldıktan sonra ihbar  eder  ve  Devlete  bu  suça  hizmet  eden yardım eden kişileri ihbar ederseniz ¼’ten  1/2’ye kadar cezanızda indirim  yapılır.  Ancak  yargıtayın kararlarına göre sizin  etkin  pişmanlıktan  yararlanabilmeniz için samimi  olmanız  gerekir.  Verdiğiniz bilgilerin yararlı olup  olmadığına  bakılması  gerekir. 

Siz  uyuşturucu madde ile ilgiis  olmayan  fail olarak açık kimlik  ve  adresi belli olmayan bir kişiyi  etkin pişmanlıktan yararlanmak için ihbar  ederseniz  samimi  olmayacağınız için  etkin pişmanlıktan yararlanamazsınız .

Peki   kullanmak için mi  satış  için mi  şahsın cezalandırılacağını nasıl tespit edeceğiz ? Bu konuda  kıstasımız  ne olacak?

En  önemli  ölçüt  şudur.  Yakalanan  Uyuşturucu maddenin miktarıdır.  Eğer  siz  kişisel  ihtiyaç   sınırını   aşacak miktarda uyuşturucu madde bulundurursanız  bu  sizin   satıcı   olduğunuzun  göstergesidir. Kişisel kullanım için  kabul edebileceğimiz   miktar sizin şahsi  fiziksel  ve  ruhsal   yapınız ile  bu maddenin   cinsine  kalitesine   göre değişiklik  gösterir .

Eğer  siz  yıllık  kullanım miktarını   aştı iseniz  satıcı olarak  sıfatlandırılıp  bu  şekilde  satıcı olarak  Ağır cezada  yargılanma  riski ile  karşı karşıyasınız demektir. 

Ayrıca bu dosyalarda önemli olan bir  diğer nokta  satma  devretme  tedarik  etme gibi  bir  davranış içine girip girmediğinize de bakarız  ceza  Avukatları ve Hakimleri  tarafından  .

Siz  bu maddeyi  eğer  her zaman kolayca bulabileceğiniz  bir yerde bulundurdu iseniz   kişisel ihtiyaç için demek ki bulundurduğunuz anlamına gelir .  Eğer kolayca ulaşılmayacak  bir yerde zulalanmış   bir şekilde   bir depoda bulunduruyorsanız suçunu   satış  olarak  değerlendirilecektir. 

Eğer siz çok sayıda  küçük paketler halinde bulunduruyorsanız  ve içindeki   uyuşturucu madde hassas bir   biçimde  yapılan  tartı   sonucu   aynı miktarda uyuşturucu madde konulmuş ise bir  de uyuşturucu maddenin ele geçirildiği yer  ya  da  yakınında hassas  terazi  ve  ambalaj  yakalanırsa   bu  kullanım dışında  bir  amaçla  yani  satış için bulundurduğunuz  anlamına    gelecektir.

Bu konudaki sorularınızı    0  532  508 90  45  nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.

AVUKAT  NEVİN ÖMEROĞLU  DEMİREL

İSTANBUL BAROSU AVUKATI