Bir yakınımızın 5 yaşındaki oğlu lösemi hastası oldu. Bu hastalık aile yapısını ve alışılmış düzeni; çocuğun tedavi süreçleri bitirinceye kadar tümden değiştiriyor. Ateş düştüğü yeri yakar deriz ya, aslında öyle olmamalı. Toplum olarak da her birimiz elimizden ne geliyorsa yapabilmek için gayret etmeliyiz. Kaç gündür yollarda, billboardlarda lösemili çocuklara kurban bayramında kurbanınızı keserek veya bağışlarınızla yardım da bulunulacağı ile ilgili duyuruları görüyorum ve gerçekten her gördüğümde içim de bir şeyler beni üzüyor elimizden ne gelebilir diye düşünmekten kendimi alamıyordum.

Her birimiz gücümüz oranında bir şeyler yapabiliriz. Onların sesi, gözü, kulağı olmak için farklı bir pencereden bakabiliriz.

Hastalıklar; kuşkusuz her yaşta insanı yorar, düzenini değiştirir. Özellikle de kanser gibi hastalıklarda hem kişinin hem ailesinin düzeni bozulur ve değişir.

Peki, bir de çocuk hasta olduğu zaman bunu çocuğa nasıl anlatırsın? Şunu yememen gerekiyor, buraya gitmememiz gerekiyor. Her şey kısıtlanıyor, ebeveyn olarak içiniz acıyor, fakat bunun onun için olması gereken önemli bir önlem olduğunu biliyoruz. Eviniz hijyen olmalı, kritik dönemlerde çocuğun arkadaşlarını bile ondan uzak tutmanız, el teması, yapmaması, özel yiyeceklerle beslenmesi, maddi gücünüz olsa dahi her biri emek, çaba ve önemli ölçüde sabır bu süreçte sevgiyle birlikte önemli bir yer tutuyor. Hastanede geçen zamanlar çocuklar açısından ağır bir süreç ve bu süre içerisinde onların oyalanacakları aktivite içinde olabilmeleri belli oranda maddi destek gerekiyor.

Gezilere, sanatsal faaliyetlere, arkadaşlarıyla oyun oynamaya katılacak ama mikrop kapmaması dikkat istiyor, bu dengeyi yakalamak gerekiyor.

Türkiye’deki en önemli ve gerçekten de çocuklarımıza ve ailelerine destek olan vakıflardan biri de şüphesiz Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) dır.  Aşağıda bana gönderdikleri maili sizlerle paylaşmak istedim. Çocuklarımız geleceğimiz ve en kıymetli varlıklarımız onlara destek ve katkı olmak için birlikte neler mümkün…

 “O saçları dökülmüş, soluk yüzlü lösemili çocukları görünce çok üzülüyorum…”

Hayır, üzülmeyin artık.  Çünkü sizlerin bağışları sayesinde LÖSEV onları başarıyla tedavi ediyor, moral vererek iyileştiriyor.

 “İnanamıyorum, eskiden lösemiden kurtuluş olmazdı, kaybederdik, şimdi lösemi tedavi edilebilen bir hastalık mı?”

Evet,

1990’lı yıllarda tedavi başarısı %20 civarındaydı. Son yıllarda uyguladığımız kişiye özel tedavi protokolleri ve mükemmel bakım ile şimdi %92 oranlarında iyileştiriyoruz. Ancak tedavileri tam 3 sene sürüyor ve inanılmaz masraf yapılıyor. Onlar; çok temiz, hijyenik ortamlarda yaşayıp; et, süt, protein, vitamin yönünden zengin beslenecekler. Yaşıtları gibi oyunlar oynayacak, okula gidecek ve en önemlisi de moralleri çok iyi olacak, hayata sımsıkı bağlanacaklar. Bunun için de sizlerin, yakınlarınızın, duyarlı ve hayırsever herkesin Kurban Bayramı bağışlarına ihtiyaçları var.

Unutmayın ki “Her kurban, lösemili çocuklara can” olacaktır.

https://www.losev.org.tr/bagis/kurban.html