Son veriler ve öngörüler, uzman görüşleri ortak, korona virüs, covid-19 adı verilen hastalık hız kesmiş, duraklama ardından düşüş ve yok olma yoluna girmiş. Tüm uzmanlar, akademisyenler, bilim insanları halk sağlığı uzmanları yine bir ortak görüşte hemfikir haldeler; rehavete kapılmak ve önlem ve tedbirlerden uzaklaşmak yok.

..

Bu yaşanmışlığa Tebessüm;

Bir dostum 70 yaşında, bu korona sebebiyle uygulanan sokağa çıkma yasağından çok bunalmış. Bulduğu çareyi anlatıyor:

"Yahu, ben yıllardır yürümeye alışmışım evde oturamıyorum, patlayacağım, sonuçta bir çıkar yol buldum.

Bizim evin adresini yazdım, cebime koydum.

Şimdi ne zaman canım isterse çıkıyorum. Epeyce yürüyorum. Bir zaman sonra polisler çeviriyorlar, adımı soruyorlar. Bilmiyorum diyorum.

Üstümü arayıp cebime koyduğum notu buluyorlar. Notta “dikkat Alzheimer hastasıdır" yazıyor ve altında da adresim. Zaten epey yorulmuşum. Polis arabasıyla eve dönüyorum.

Hani çok dürüst bir yöntem olmasa da, tebessüm edip geçelim derim.

..

Bu yaşanmışlık tam manasıyla alavere dalavere;
Normalde hastalar internetten randevu alıp Polikliniğe geliyorlar. Çoğunlukla da gelmeyen hasta pek olmuyordu. Fakat son zamanlarda online sistemden randevu olan hastalarda gelmeme oranı yüksek olmaya başladı. Biz kendi kendimize herhalde insanlar sonradan hastalık kaparım diye endişe ettikleri için vazgeçtiler diye düşünüyorduk.
Sonradan gelmeyen hastaların içinde çok fazla 65 yaş üzeri 20 yaş altı genç veya çocuklar olduğunu gördük.
Benim ilk aklıma gelen ya bunlar randevu almış ama sokağa çıkamadıkları için gelemeyeceklerini düşünüp gelmiyorlardır dedim.
Fakat birkaç gün önce alışveriş yapacaktım ki Kasada önümde sıra bekleyen iki kadının sohbetine kulak misafiri oldum.
Olay aynen şu, hanımlar ertesi gün bir yere gidecekler, biri ötekine ben gelemem çocuk var çıkamayız dedi.. Öteki de internetten boş bir doktora randevu al, onu yazıcı da bas. Sokakta sorunca gösteriyorsun sorun olmuyor. Benim babam hep böyle geziyor dedi. Hadi bakalım, ne dersiniz; Çakallık mı? Kurnazlık mı? Çözüm mü? Kararımızı verelim!

Hani bir de böylesi bir yöntem var ki! Çözüm gibi görünse de sağlık bulmak için koşturan ne çok insanımızın önüne set sekmek, baltalamaktır ki, kabul edilemez.

..

Zor, çok zor günler geçiriyoruz, görünen o ki bu zor günlerimiz devam edecek, birkaç ay demek isterdim ama belli değil, belki. Tam manasıyla kendimizi refahta, huzurda hissedeceğimiz günlere ulaşmamız belki yılları bulacak. Doğru ve dürüstlüğümüzden tavizsiz, destekleyici tavırlarımızı ön plana çıkararak, etik değerlerimizden ödünsüz, hep birlikte aşacağız bu kâbuslu günleri.