Ülkemizin petrol ve doğal gaz sorunlarını düşünürken, aklımıza geçmişte yaşanmış bir olay geldi...

Rusya ile MAVİ AKIM anlaşması yapılmıştı ve TÜRKMENİSTAN devlet başkanı TÜRKMENBAŞI Türkiye'ye ver yansın ediyordu ????

Gerçek, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov ile dönemin Enerji Bakanı Cumhur Ersümer arasında geçen diyalogda gizliydi.

7 Ekim 1999 tarihli gazetelerin manşetlerinde Küstah Türkmenbaşı (Hürriyet) ve Bakan’a fırça (Sabah) başlıkları ile yer alan Aşkabat’taki o görüşmede, Türkmenbaşı, 50 kadar gazetecinin önünde Ersümer’i azarlıyor ve tam 17 defa sözünü kesip, Siz ve Mesut Yılmaz, Türkmen doğalgazına karşı çıkıyorsunuz! diyordu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov ile Enerji Bakanı Cumhur Ersümer arasında geçen diyalog şöyleydi:

NİYAZOV: Türk siyasetinde anlamadığımız bir şey oluyor. Türk politikacılarının bir bölümü halkının çıkarlarını düşünmüyor. Rusya bizden 42 dolara doğalgazı alıp, size 114 dolara satacak. Gelin, Türk halkının doğalgaz ihtiyacını birlikte karşılayıp, sevap işleyelim. Hazar geçişli hattı 2 yıl içinde yapmalıyız. Doğalgazı Azerbaycan’dan ve Rusya’dan alacağınızı söylüyorsunuz. Siz bilirsiniz. Azeriler 5 yıl, Ruslar 6-7 yıl önceden gaz veremez.

ERSÜMER: Türkiye’nin en öncelikli projesi Türkmen doğalgazının ülkemize getirilmesidir. Biz üzerimize düşen her şeyi yerine getirdik. Biz hâlâ Türkmenistan’ın hat çekmesini bekliyoruz. Bize gelecek doğalgazın 14 milyar metreküpünü Avrupa’ya satacağız.

NİYAZOV: Avrupa’yı bırakın, siz önce halkınızın ihtiyaçlarını karşılayın. Doğalgaz ihtiyacınızı siyasete karıştırmayın. Rusya ve Azerbaycan’ı kıskanmıyoruz. Siz bilirsiniz, bizim işi uzatırsanız, elimiz soğur. Zaten Demirel ile yaptığımız anlaşmadan da bir sonuç alamadık. Biz, ucuz da olsa; Rusya ve İran’a gaz satar kendimizi kurtarırız.

ERSÜMER: Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye’de Türkmen doğalgazına karşı çıkan yok.

NİYAZOV: Sizden ve Mesut Yılmaz’dan başka yok!

ERSÜMER: Olur mu? Türkmen doğalgazı anlaşmasında benim ve sayın Yılmaz’ın imzaları var.

NİYAZOV: Sen Demirel’den yetkiyi alarak geldin. O zaman gel gazetecilerin önünde sen, ‘Bizim önceliğimiz Hazar geçişli Türkmen doğalgazıdır’ deyiver.

ERSÜMER: Ben zaten böyle diyorum. Ne ben, ne de sayın Yılmaz, Türkmen doğalgazına karşı!

NİYAZOV: Kardeşim Cumhur, sen iyisi mi bundan sonra Rusya’ya gitme. Zaten Mavi Akım ile bizim proje arasında çelişki var. Bu çelişki giderilmeli. Ulusal çıkarlarımızı ABD ile Rusya arasındaki pazarlıklara kurban etmeyelim!

ERSÜMER: Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye’ye herkes doğalgaz satmak istiyor. Doğalgaz konusunda kararı alıcı ülke, yani Türkiye verir. Mavi Akım’da gazı kabul ediyoruz. Samsun’da doğalgazı bekliyoruz. Nereden gelecek, krediyi kim verecek bu bizim işimiz değil. Bu işi Ruslar halledecek. Ayrıca, Azerbaycan’la da gaz konusunda görüşme yapmadığımızı belirtmek isterim.

Bu diyaloğu yorumlayan BOTAŞ eski genel müdürü merhum Hayrettin Uzun, Mavi Akım’dan gelecek gazı, Rusya’nın 35-40 dolara alıp yine Türkiye’ye 140 dolara satacağını vurgulayarak, Doğrudan Türkmenistan’dan gaz alma projesi olan Hazaraltı geçiş projesi gerçekleştirilseydi, en az üçte iki oranında bir ucuza maletme mümkün olacaktı diyordu!

Şimdi sormak lâzım:

Türkmen doğalgazı ucuza alınabilecek iken, Rusya’dan pahalı doğalgaz alan kimdi?

Rusya ile gizli anlaşmaları yapan kimdi?

O dönemde bile; Türkmenistan 75 dolara gaz vermeyi teklif ederken, Rusya’dan 145 dolara gaz alan kimdi?

Avrupa’ya da satacağız deyip, 14 milyar metreküp gazın altına imza atıp, bunun sadece 4.7 milyar metreküpünü kullandığımız halde, Al ya da öde anlaşması gereği, aradaki farkı yıllar boyu bu milletin cebinden ödeyen kimdi?

ŞİMDİ YAŞADIĞIMIZ RUSYA KRİZİNİN TEMELLERİ, TÜRKMENİSTAN VEYA AZERBAYCAN'DAN DOĞAL GAZ ALMA İMKANLARINI OLUŞTURAMADAN, RUSYA'YA TESLİM OLMA YANLIŞLIĞINDA YATIYOR !!!!!