İbrahim Güray AYTEKİN

TÜRKLER KARDEŞİMİZ DEYİNCE  HAİN İLAN EDİLİP  KURŞUNA DİZİLEN YUNAN ASKERLERİ... 

İzmir’in işgali yıllarında, “Anadolu’nun işgali İngiliz emperyalizminin bir oyunudur”, “Kardeşime kurşun sıkmam” dedikleri için İnciraltı’nda Yunan Krallığı’nca 200 sosyalist Yunan askeri, kurşuna dizilmişti. İngilizler  Anadolu´yu dağıtmaktadır . Yunanlıların  payına da İzmir ve dolayları düşmüştür . Günümüz Yunanistan´ında  geçmişte yapılan bu hatanın tek sebebinin o günkü kral ve İngilizler olduğu düşünülmektedir .Çünkü İngilizlerin dolduruşuna gelerek yaptıkları hata kendilerine çok pahalıya mal olmuştur .

1919 yılının başlarında Britanya İmparatorluğu Anadolu ve orta doğuda kendine sömürge olacak yeni devletler yaratmak, yeni sınırlar çizmek için düğmeye basmıştı.. Yunan kralı Venizelos İngiltere’nin kapıkulu olmuş, Küçük Asya dediği Anadolu’yu işgal etmek için gün sayıyordu.. 1919 yılının 14 Mayısında İngiltere ve Fransa destekli Yunan donanması İzmir’i işgal etmek için Pire limanından hareket etti.. Kruvazörler Ege’nin dalgalarını aşarken, bir grup  Yunan askeri, gemilerde gizli gizli bir bildiriye imza atıyordu.. Bildiri savaşa karşı olan Yunan askerleri‘ninve Türk kültürü almış Yunan halkının  manifestosuydu..

Özetle şöyle deniliyordu manifestoda.. “Anadolu’nun işgali Britanya emperyalizminin bir oyundur. Britanya mazlumların kanıyla yeni sınırlar çiziyor.. Biz bu oyuna alet olmayacağız.. Anadolu halkı bizlerden biri onlar bizim kardeşimiz.. Biz onları öldürmeyeceğiz.” böyle insanların var olması, insanlığın ulaştığı en yüksek noktadır. ötesi yoktur. Yaklaşık 200 Yunan astsubay ve askerleri Anadolu’nun işgaline karşı çıkmış ve manifestoyu imzalamıştı.. Liderleri Mustafa Kemal gibi Selanikliydi.. Adı, Yomaganis’ti. Örgüt hücresi Mihaili İkonomu, Miltiyadi Zaferiyadi ve Niko Banano’dan oluşuyordu. Manifesto sadece Yunan Donanmasında değil. Atina’da da Yurt sever halk ve askerler  tarafından  imzalanıyordu.

15 Mayıs 1919 sabahı İngiliz ve Fransız'ların desteğiyle Yunan donanması İzmir’e çıkmıştı.. Çocukluklarından  beri Türk düşmanlığıyla yoğrulan Yunan askerleri İzmir’e ayak basar basmaz milli duygularla coşarak katliama başlamıştı..kadın, kız, çol, çocuk yaşlı ayrımı yapmaksızın önlerine çıkan herkesi katletmeye başladılar “Anadolu halkı bizim kardeşimiz, biz savaşmayacağız” diye silah bırakan 200 Yunanlı asker ise tutuklanmıştı..

Yunan krallığına başkaldıran 200 Yunan askeri İzmir’de aylarca cezaevinde tutuldu, çeşitli işkencelerden geçirildi.. Hiç bir Yunan askeri  pişman oldum deyip imzasını geri çekmedi.. Aylar süren sözde mahkemelerden sonra ölüm fermanları Yunan kıraliyeti'nin talimatları ile Vatana ihanet suçu işlemekten verildi.. Herşey İtilaf Devletleri'nin Anadolu'nun topraklarını kendi aralarında paylaşırken YUNANLI ları kışkırtmasıyla başlamıştı... Yunanlılar için tarihten beri süre gelen intikam hırsını almanın tam da vaktiydiydi..Tutuklu Yunan askerleri ile Yunan kırallığı arasındaki görüş farklılığının temelinde yatan felsefe ise TÜM HALKLAR KARDEŞTİR fikri yapısı idi .Tutuklu askerler son ana kadar direndiler ve TÜRKLER BİZİM KARDEŞLERİMİZ demekten asla vaz geçmediler...

Aynı günlerde Anadolu’nun işgaline Yunanistan’da karşı çıkan 117 Yunanlı sosyalist de VATANA İHANET SUÇUNDAN Atina’da kurşuna dizildi.. Onlar da son nefeslerinde aynı şeyi söylediler. “Yaşasın İsyan” Onların başlattığı isyan ateşi nedeniyle binlerce Yunanlı sokaklara dökülürken, Yunan Ordusundan firar edenlerin sayısı 90 bine ulaşmıştı..Yunan Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde bütün bu olaylar vatana ihanet olarak arşivlenmişti.

Anadolu'da askeri güç dengelerini bozacak şekilde gelişen bu olaylardan sonra Yunan ordusunun Anadolu topraklarda diğer emperyalist ağababalarıyla birlikte ŞANLI ORDUMUZ KARŞISINDA HEZİMETE UĞRAYIP AKDENİZE DÖKÜLMELERİ ONLAR İÇİN  kaçınılmaz son olmuştu.

Türkler bizim kardeşlerimiz deyip Anadolu'nun işgaline karşı çıkan ve sonucunda vatan haini ilan edilip kurşuna dizilerek idam edilen askerlerden bazıları tarihe altın harflerle geçen şu sözleri söylediler İdamları gerçekleşmeden saniyeler öncesinde ise gruptaki kişilerin son sözleri şunlar olmuştur; Manolis:  Yaşasın Halkların Kardeşliği! Stelios:  Kahrolsun Britanya Emperyalizmi! Hristos: Bizler fakiriz, buradayız. Zenginlerin ve güçlülerin asker olmamak gibi yolları var, bizim yok! Haris:  Artık bize özgürlükten söz etmeyin. Çünkü köleliğimizi dayanılmaz şekilde hissetmekteyiz. Artık bize vatanlardan ve eski düzeni yeniden kurmaktan söz etmeyin!

Hem İzmir'de ve hem de Yunanistan'da eş zamanlı olarak idam edilen Yunanlı askerler hep bir ağızda yunan krallığına adeta ölmek öldürmekten eftaldir dercesine ve asla ölümden korkmadıklarını gösterircesine YAŞASIN İSYAN diye haykırarak ölüme yürüdüler Yüzlerce yıl Osmanlı devleti sınırları içerisinde Türk halkı ile kardeş lik hukuku içinde yaşamış, Emperyalist güçlerin kurduğu tezgahı görünce de ahde vefa örneği göstererek canlarını vermek pahasına ANADOLUNUN İŞGALİNE KARŞI ÇIKMIŞ  TÜRKLER BİZİM KARDEŞİMİZ demiş Yiğit Yunanlılar bu şekilde Türk tarihine geçmişlerdir. Ruhları şad olsun...