İSTANBUL - Ersoy'un Edirnekapı Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Mehmet Akif Ersoy'a sahip çıkan gençleri burada görmenin büyük bir mutluluk olduğunu söyledi.

Kaya, "Şair Akif, öyle bir ruha sahipti ki övüldüğü zaman bir çocuk gibi utanırdı. Övülmeyi asla büyüklük olarak görmezdi. Hiçbir zaman maddiyata önem vermedi. Paltosuz geçirdiği günleri anlatmaya gerek yok" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon da yaklaşık 1 aydır dedesi için düzenlenen anma törenlerine katıldığını dile getirerek, "Buradan da Ankara'ya gideceğim. Çok duyguluyum ve bunları ifade etmek çok zor benim için. Hem hüzünlüyüm hem de sevinçliyim. Dedemi seven birçok insanı burada görünce mutlu olmamak elde değil" ifadelerini kullandı.

Rümeysa Yaşar adlı öğrencinin Mehmet Akif Ersoy'un "Uyan" şiirini okuduğu törende, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Ersoy'un mezarına İstanbul Valiliği ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü'nün çelenkleri bırakıldı.

Anma törenine, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçi, öğrenciler ve şairin sevenleri katıldı.

Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 77'nci yılı nedeniyle mesaj yayımladı.

Erdoğan, milletin destan yazdığı İstiklal mücadelesindeki muvaffakiyette cephedeki kahramanlar kadar manevi önderlerin de büyük emeği bulunduğuna işaret ederek, bu manevi önderlerin başında da İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un geldiğini bildirdi.

Mehmet Akif Ersoy'un, bu büyük mücadeleye tüm ruhuyla, tüm benliğiyle katıldığını, kalemiyle, sözleriyle, şiirleriyle milletin hissiyatına tercüman olduğunu ve en zor gününde millete umut aşıladığını hatırlatan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Kaleme aldığı İstiklal Marşı, bu toprakların ruhunu, bu milletin özünü yansıtması bakımından sadece bir şiir değil aynı zamanda bir milli mutabakat metnidir.

Arkasında bıraktığı Safahat ve makaleleriyle, şair ve mütefekkir olarak yolumuzu aydınlatan Mehmet Akif Ersoy, Hakk ve hakikat uğruna verdiği çabayla da örnek alınacak bir mücadele ve dava adamı olmuştur."