İSTANBUL (DHA) 

FETÖ ile mücadelede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı'nın geliştirdiği 'FETÖ metre'nin önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Bu yöntem, FETÖ mücadelesinin kurumsallaşmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ)  karşı mücadelede çalışmalar tüm titizliğiyle devam ediyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül geçtiğimiz ay FETÖ’den tutuklu hükümlü sayısının 31 bin 88 olduğunu açıklamıştı. FETÖ yargılamalarında dava sayısının 289 olduğunu da belirten Adalet Bakanı bu davalardan 241'inin sonuçlandığını ifade etmişti.

Bu anlamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı'nın geliştirdiği 'FETÖ metre' uygulaması örgüt bağlantılı çok sayıda kişinin tespitinde önemli bir rol üstlenmiş durumda.

FETÖ mücadelesinde FETÖ metre'nin önemi hakkında açıklamalarda bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "FETÖ’ye karşı mücadelenin gereklikleri, ilk gün ne ise bugün de aynı kıvamda özene ihtiyaç duyuyor. Her zamanki hassasiyetten asla taviz vermeden, el atılmamış kurum ve kuruluş bırakmadan, FETÖ taramasının virüs temizliği titizliğinde sürmesi gerekiyor. Zira arkasındaki küresel efendileri ve onların desteğiyle kurulmuş olan küresel ağı etkisizleştirilmediği sürece içeride en ufak kalıntısının, kırıntısının, uzantısının kalmaması gerekir. Bunun içinde mücadelede yöntemin son derece titiz, hata yapmayan nitelikte olması gerekir. Gereksiz boş hamleler yapmak, kriptoların tuzağına düşmek, olmaması gereken hatalarla mağduriyetlere sebep olmak, FETÖ’nün arzu ettiğidir. Bu durum; hem kripto FETÖ unsurlarını perdeleyen hem de mücadeleye gölge düşürülerek örgütün propagandasına katkı sağlamaktadır" diye konuştu. 

SİSTEM, 72 ANA VE 253 ALT KRİTERDEN OLUŞUYOR

"Tüm bu sakıncalardan uzak kalmanın en kestirme, en güvenilir, sonuç almaya dayalı en kapsamlı yolu, yöntemi FETÖ metre'nin her kurum ve kuruluşa uygulanmasıdır" diyen Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Öncelikle Deniz Kuvvetleri’nde uygulanan bu sistem, 72 ana ve 253 alt kriterden oluşuyor ve bu kriterin puanlamasıyla FETÖ bağlantılı olduğuna dair şüphe duyulan kişilerin gerçek yüzleri ortaya çıkarılıyor. FETÖ metre bu özelliğiyle bir sistem ve bu sistemin analiziyle hatasız sonuçlar üreterek, örgütün en mahrem kadrolarına ulaşmak mümkün hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistem yedi başlık altında tüm bilgileri derleyip topluyor. Kimlik bilgileri 8 ana kriterden, eğitim bilgileri 1 ana, 29 alt kriterden, sınav bilgileri 4 ana, 15 alt kriterden, sosyal bilgileri 7 ana, 16 alt kriterden, meslek bilgileri 19 ana, 87 alt kriterden, resmi kurumdan edinilen bilgiler 24 ana, 96 alt kriterden, tahkikat bilgileri ise 4 ana ve 10 alt kriterden oluşuyor. Sistemin tüm ana ve alt kriterleri, bugüne değin son derece önemli tespitler yapılmasına zemin hazırlamıştır. Birçok ByLock kullanıcısı, örgüt iltisaklısı ortaya çıkarılmış ve çıkarılmaya devam edilmektedir. Eğitim yaşamı, iş yaşamı, sicilleri, aldığı puanlar, aile bağları, evlilik hikayeleri, görev yaptıkları yerlerin özellikleri, katıldıkları kurslar, yaptıkları yüksek lisans ve doktoraların seyri, yakın çevresinin eğitim faaliyetleri, mali hareketlilikler gibi birçok ayrıntının titizlikle incelenmesiyle örgütün kılcallarına girmek ve tespit etmek mümkün hale geliyor. Şimdilerde Kara Kuvvetleri Komutanlığı da FETÖ metre'yi uygulamaya başlamış durumda."

"BU YÖNTEM FETÖ MÜCADELESİNİN KURUMSALLAŞMASINA KATKI SAĞLAYACAK"

FETÖ ile mücadelede yaptığı çalışmalardan dolayı Tümamiral Cihat Yaycı’ya teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Bu noktada FETÖ metre sisteminin her kurum ve kuruluşta kendi özellikleriyle ve işleyişiyle uyumlandırarak uygulanması şarttır. Böylece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığının, mücadele azminin her kurum ve kuruluşa yayılması çok daha kolay olacaktır. Ayrıca bu yöntem, FETÖ mücadelesinin kurumsallaşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Yüreği bu topraklar için atan tüm Türkiye sevdalılarının, 15 Temmuz şehitlerine ve gazilerine olan sorumluluğu en önemli mücadele azmidir" dedi.