MUSTAFA KEMAL SALLI

M. KEMAL SALLI

Kardeş Kazakistan’ın 28. Bağımsızlık Günü Konya, Sakarya, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde coşkulu törenlerle kutlandı. 

Ülkesinin bağımsızlığa kavuşmasının 28’inci yılı dolayısıyla, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı’nın ev sahipliğinde Başkent Ankara’da düzenlenen resepsiyona, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Valisi Vasip Şahin, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk Konseyi Başkanı Bagdat Ambrayev, BBP Başkanı Mustafa Destici, Büyükelçi Hüsnü Kılıç, eski bakanlardan Kürşad Tüzmen, Namık Kemal Zeybek, Halil Şıvgın, Milletvekili Sinan Oğan, Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, İpekyolu Stratejik Araştırmalar Başkanı Seyfullah Türksoy ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

“KAZAKİSTAN, BAĞIMSIZLIĞININ ARDINDAN TÜRKİYE’NİN HER TÜRLÜ DESTEĞİNİ GÖRDÜ”

Büyükelçi Saparbekulı, yaptığı konuşmada, iki kardeş ülkenin dayanışmasının önemini belirterek şöyle dedi: 

"28 yıl önce ilan ettiğimiz bağımsızlık ateşi, asırlardır tarih sahnesinde mücadelesini sürdüren Kazak halkını tarihinde büyük bir sıçrama noktası ve aynı zamanda ulus olarak bundan sonra başaracaklarımızın sarsılmaz temeli olmuştur. 

Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki bağımsızlığımız ardından kardeş Türkiye'nin her türlü desteğini görmüş ve Kazakistan olarak da bizler her zaman Türkiye'nin yanında bulunmuşuzdur ve bulunmaya devam edeceğiz.

 2019 senesi ülkemiz ve yönetim siyaset dünyası için tarihi öneme sahip bir yıl oldu. Ulusun ebedi lideri konumunda olan Sayın Nazarbayev'in önderliğinde uygulanan başarılı stratejiler sayesinde Kazakistan yüksek orta refah düzeyine ulaşmıştır. 

BM tarafından çok yüksek insani gelişime sahip ülkeler arasına girmeyi başarmıştır. Bu sene tarihi anlamlı bir karar ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifi ile Sayın Nazarbayev'e Türk Konseyi ömür boyu onursal başkanı unvanı verilmesi ise Kurucu Cumhurbaşkanımızın ve ülkemizin Türk dünyasının bütünleşmesinde oynadığı müstesna rolünün altını bir kez daha çizmiştir. 

İki ülke arasında ticaret ve yatırım ilişkilerimizi güçlendirme konusun çok önemli toplantılar yaptık Kazakistan ve Türkiye arasında ticaret hacmi 3 milyar doları aştı. Kazakistan ve Türkiye arasından yatırımın 6 milyar doları geçmesini öngörülmektedir. Ortak bir atasözü vardır; 'Birlik olmadan dirlik olmaz' biz ayrı ayrı iki devletiz, ancak tarihi, kökleri, kültürü bir olan milletiz” diye konuştu.

KAZAKİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKE TÜRKİYE

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, törende yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin, Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmaktan daima gurur duyduğunu dile getirdi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin özel öneme sahip olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Dost ve kardeş Kazakistan'ın bağımsızlığının 28. yıl dönümü Kazakistan halkını Kazakistanlı kardeşlerimi tebrik ediyorum bu sevinçlerini mutluluklarını her zaman paylaştığımızı ifade etmek isterim. 

Türkiye, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmakla gurur duymaktadır. Kazakistan'ın sevinci bizim sevincimizdir, Kazakistan'ın kederi bizim kederimizdir. İstikrar ve kalkınma yolundaki büyük hamlesini yakından takip ediyoruz ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. 

Türkiye Kazakistan ilişkilerinin iki ülke ilişkisi ötesinde aynı ataların torunları olan halkların milletlerin dostluğu ile beraber özel bir ilişki mahiyetindedir. Bizim Azerbaycan ile Türkiye için kullandığımız tek millet iki devlet tabirini inşallah biz Kazakistan'da dahil Türk Konseyine dahil olan beş ülkeyle beraber tek millet 5 devlet diye kullanmaya başlayacağız.”

YALÇIN TOPÇU: “BİR ATANIN AYRI BEŞİKTE BÜYÜMÜŞ EVLATLARIYIZ”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu da, Kazakistan’ın 28. Bağımsızlık Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, ata yurdumuz Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı ve milli lideri, Türk Dünyasının Aksakalı Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını 16 Aralık 1991 tarihinde ilan ettiğini belirterek, “Türk ailesinin kahraman ve asil evlatları Kazakistanlı kardeşlerimizin asırlarca büyük bedeller ödedikleri tam bağımsızlık ülküsü resmen gerçekleşmiş oldu” dedi.

Kazakistan’ın bağımsızlığının 28.yıl dönümünde, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal alanda göstermiş olduğu istikrarlı gelişme ve sürdürülebilir büyümesi ile Türk Dünyası’nda, bölgesinde ve dünyada parlayan yıldız bir ülke olduğunu belirten  Topçu, Kazakistanlı merhum şair Mağcan Cumabay’ın Kurtuluş Savaşı’na atfen yazdığı “Uzaktaki Kardeşime” şiirini hatırlatarak,  “Mağcan Cumabay atanın uzaktaki kardaşlarının devleti olan Türkiye’de, Kazak kardeşlerinin bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olarak tarihe geçti. Türkiye ve Kazakistan devletleri ebedi dost ve müttefik, halkları ise bir atanın ayrı beşiklerde büyümüş evlatlarıdır. Kardeş Kazak halkının bağımsızlık günü kutlu olsun, Devletleri dünya döndükçe var olsun” dedi.

Yapılan konuşmalarının ardından, Kazakistan’ın 28. Bağımsızlık Günü pastası, Büyükelçi Abzal Saparbakuli ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Valisi Vasip Şahin, Eski Bakanlardan Kürşat Tüzmen ve seçkin konuklar tarafından kesildi. 

Kazakistan’dan gelen özel saz sanatçılarının Atayurt ezgileri eşliğinde törene katılan konuklara Kazakistan mutfağından unutulmaz örnekler ikram edildi.