Kurucularından Jimmy Wales, Wikipedia’yı “Dünya üzerindeki her insana kendi dilinde, en üst kalitede, bedava bir ansiklopedi oluşturma ve dağıtma uğraşısı,” olarak tanımlamaktadır.
Wikipedia sözcüğü, wiki ve pedi kelimelerinin birleşiminden oluşur. “Wiki”, Hawaii dili’ndeki “wiki wiki” (hızlı veya bilgi amaçlı) sözcüğünden türetilmiştir. “Pedi” ise Antik Yunan Medeniyeti’nde “kapsamlı kültürel eğitim sistemi” anlamına gelen “paideia” kelimesinden gelmektedir.
Özellikle bir ülkeye seyahat edeceğimizde onun hakkında ön bilgi edinmemizi sağlayan ve merak ettiğimiz herhangi bir konu hakkında ilk başvurduğumuz internet ansiklopedisidir.
Türkiye’nin de Wikipedia’sı elbette ki var. Ancak, güncellenmemiş olduğunu görürsünüz. Biz de insanlık namına güncellemek istedik. Bakalım nasıl bulacaksınız.
Yönetim şekli: Dünyada başka bir örneği olmayan “İleri Demokrasi” ile yönetilmektedir.
Ayrıca paralel yapılanmalara verilen destekler sayesinde devlette çok seslilik ve birden fazla oluşum meydana gelmiştir.
Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de bulunan bir ülkedir. Avrupa ve Asya kıtalarında toprakları vardır. Ne yazık ki yasama, yargı ve yürütmede oluşan depremler ülkeyi Arap yarımadasındaki karanlıklara doğru sürüklemektedir.
Başkenti Ankara’dır. İkinci bir başkent için çalışmalara hız verilmiştir.
Üç tarafı denizlerle çevrilidir: Ege, Akdeniz, Karadeniz.
Komşuları: Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye. Kürdistan (peşmerge), PYD, PKK, İŞİD gibi yeni komşularımız da oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Ülkenin resmi dili Türkçe’dir lakin başka diyalektik dillerde eğitime geçmek üzere çalışmalar yapılmaktadır.
Türkiye parlamenter temsili demokrasi sistemi anayasasında yazmasına rağmen pratikte uygulanmamaktadır. Yasama ve yargı direkt yürütmeye bağlanmıştır.
Anayasa Mahkemesi, Yargı, Danıştay ve HSYK; yapılan değişikliklerle Başbakana bağlanmıştır. Başbakan, karar ve hükümlerin incelendiği ve karara bağlandığı son mercidir.
Ülkede ileri demokrasi çerçevesinde, fikir ve düşünce suçlarına verilen cezalar artırılmıştır. Yapılan değişiklikler ile teröristler aktivist olmuşlar, terör örgütleri hükümetle uyumlu çalışır hale gelmiştir.
Bayrağı anayasada Ay- Yıldız şeklindedir fakat son yıllarda tahrik unsuru sayıldığından açık alanlarda kullanılmaz olmuştur. Kapalı alanlarda ve evlerde, balkonlarda kullanımı daha yaygındır.
Demokrasinin gereği ve hoşgörü adına, her türlü terör örgütüne ait flama taşımak ve basmak dağıtmak, suç olmaktan çıkarılmıştır.
İki dilli eğitime hız verilmiştir. Diğer lehçelerde de eğitim verilmek üzere çalışmalar sürmektedir.
Silahlı kuvvetler ve yürütmenin aldığı karar doğrultusunda, gereksizliği anlaşıldığından, Deniz Kuvvetleri lağvedilmiştir. Askeri kademede bulunan birçok komutan, ileri demokrasi karşı tutumlarından dolayı Silivri Dinlenme Kampı’nda tutulmaktadır.
Türkiye, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’da dünyada 16. sırada yer almaktadır. Kişi başına düşen milli gelirin 2014 yılında öngörülen 11.000 dolar seviyesine ulaşması hedeflenmektedir. Ancak son günlerde gelişen olaylar, bırakın 11.000 doları şimdiden 8.500 dolar seviyelerine gerilemiştir.
Bu sıralamayı 10 milyon yoksul, 3 milyon’dan fazla işsiz, 400 dolar asgari ücret ve 700 milyar dolar civarında borçla yakalayabilmiştir.
Büyük miktarda alınan dış borçların yanında, “butik yatak odası bankacılık sistemi”nden büyük para girişleri sağlanmaktadır.
Gelişen ülke, buna paralel olarak her yıl 50-60 milyar dolar  faiz ve 100 milyar dolar cari açık vermektedir.
Tarıma, hayvancılığa verilen destekler neticesinde ülke; yurt dışından saman, ot angus (et) ithal eder hale gelmiştir.
Ülkede en çok tüketilen içecek, milli içki ayrandır.
Ülkeyi son 12 yıldır yöneten çevreci iktidar, metrekareye 380 adet olmak üzere toplamda 3 milyar fidan dikmeyi başarabilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazisi kalmayacak endişesini dile getirmiş ve fidan dikimine ara verilmesi için meclise önerge bile vermiştir.
Ayrıca sanata bu zamanda muazzam önem verilmiş, tüm “ucube” heykeller yıkılmış, “çanak çömlek” tarihi eser olmaktan çıkarılmıştır.
Eğitim Sistemi tamamen yenilenmiş, “beşikten mezara kadar” lafı destur alınarak “emzikli okul dönemi” başlamış. Her yıl eğitim ve sınav sisteminde değişiklik yapılarak çocuklara pratik zekâ kazandırılması amaçlanmaktadır.
Andımız ve Ne Mutlu Türküm ifadesi gibi ilkel ve soğuk savaş döneminden kalma söylemler kaldırılmıştır. Türk Milleti yerine “Millet Milleti” kavramını halk, büyük bir sevinçle karşılamış ve benimsemiştir.
Geçim kaynakları: Ülkenin Marmara Bölgesi’nde sanayi gelişmiştir, önemli bir kısmı bu bölgededir. En büyük şehri İstanbul’da sanayi alanlarına ilaveten orman alanları ve yeşil alanlara da gökdelenler dikilerek il ekonomisine büyük katkılar sağlanmaktadır.
Güney bölgelerinde narenciye ve sera alanlarına beş yıldızlı oteller kurularak turizm gelirlerinde artış beklenmektedir.
Karadeniz bölgemizde bulunan tüm derelere HES’ler kurularak, akarsu kaynaklarının yok edilme pahasına elektrik üretimi hedeflenmektedir.
Güneydoğu bölgesinde sanayinin bulunmayışı ve hayvancılığın uygulanan politikalar neticesinde durma noktasına gelmesi sebebiyle alternatif olarak terör azdırılmış; esrar, eroin, mazot, insan kaçakçılığı, bölge ekonomisinin kalkınmasında motor konumuna gelmiştir.
Ülkede her ne kadar anayasa ve kanunlar kaldırılmamış olsa da pratikte uygulanmadığından dolayı Ferman’ın gücü de tartışılmaz bir gerçektir.
Türkiye’de 21 ulusal, 14 bölgesel ve 229 yerel kanal vardır. Yürütmeyi eleştirmek dışında basın özgürlüğü mevcuttur.
Elimizden geldiğince güncellemeye çalışmışsak da ülkede saat başı değişen gündem ve hareketli yasalar nedeniyle bu mümkün olamamaktadır.