1975-1976 sezonu sonunda Türk futbolunda yarım yüzyılı aşkın zamandan beri süregelmekte olan büyük saltanat yıkılmıştı. Üst üste imparatorluklar kurulan tarihi Karadeniz kenti Trabzon kıyılarından çıkan Trabzonspor, üç büyüklerin efsane son verip dördüncü büyük olmuştu.

1976-1977 sezonunda üç büyükler büyük korku içindeydiler. Acaba Trabzonspor’un başarısı tesadüfi mi idi? Acaba Trabzonspor yine şampiyon olabilecek mi idi?

Trabzonlular ısrarla bu başarının devam edeceğini savunuyorlardı. Trabzonspor’un yıllarca İdman Ocağı – İdman Gücü çekişmesinden dolayı 1. lige zamanında yükselemediği belirten Bordo-Mavililer bu sezonda şampiyon olacaklarını iddia ediyorlardı. Niye olmasın ki Trabzon’da futbol, İstanbul’daki kadar köklü. Futbol 1920’lerde Trabzon’da gelişmeye başlamış. 50-60 yıl boyunca Trabzon’da futbol oynanmakta. Ancak İdman Gücü – İdman Ocağı rekabeti futbolun Trabzon dışına taşmasını engelliyordu. Halbuki Trabzon, futbolun kitabını 1921’de yazmıştı. O tarihte yayınlanan “Asosyeşin Futbol” adlı kitap futbolun kuralların ve özelliklerini anlatan kitap olarak Türk Spor Tarihinde yerini alıyordu. Üstelik Trabzon, dışarıya en çok futbolcu ihraç eden şehirdi. Cemil Turan’lar, Şanlı Sarıalioğulları, Taka Naci’ler, Nazmi Bile’ler, Kelle İbrahim’ler gibi Türk futbolunun unutulmaz yıldızları arasında çok sayıda Trabzonlu vardı.

Şimdi yeni sezon başlıyor. Fenerbahçe’de Teknik Direktör Gegiç’in yerini bir başka Yugoslav, Kaloperoviç almıştı.

Galatasaray’da İngiliz futbolunun tanınmış isimlerinden Malcolm Allison tek yetkili. Beşiktaş’ta ise Türk teknik direktör Gündüz Tekin Onay göreve getirildi.

Trabzonspor’a gelince, Türk futbolunda ihtilal yapan kadrosunu aynen koruyor. Başlarında yine Türk futbolunda en çok kupa kazanan antrenörü Ahmet Suat Özyazıcı var.

Ligde Trabzonspor, yine fırtına gibi. İlk dört maçta Fenerbahçe’ye havlu attırmış. Kupa’da üstelik Fenerbahçe Trabzonspor’a elenmiş. Galiba Fenerbahçe, Trabzonspor’la belasını bulmuş gibi. Galatasaray ve Beşiktaş mı? Haa onlarda ligin sıradan takımları arasındalar. Bırakın Trabzonspor ve Fenerbahçe’yi, daha Altay’ı bile geçemiyorlar.

Şimdi bu sezonda Trabzonspor’un maçlarına ve puan cetvelindeki yerine bakalım:

1inci hafta; Trabzon’da Göztepe ağırlandı. Sonuç Trabzon 1, Göztepe 0. Puan cetvelinde Trabzonspor 5inci sırada. Gol Necmi’den.

2nci hafta; Trabzon’da Samsunspor 2-0 yenildi. Goller Engin ve Necmi’den olup, Trabzonspor puan cetvelinde lider oldu.

3üncü hafta; İstanbul’da şampiyon adaylarından Galatasaray ile 1-1 berabere kalındı. Gol Necmi’den. Liderlik devam ediyor.

4üncü hafta; Adana’da Adanaspor, Necmi ve Ali Kemal’in golleriyle yeniliyor. Liderlik devam ediyor.

5inci hafta; Trabzon’da Beşiktaş ağırlanıyor. Onun da kısmetine iki gol düşüyor ve Beşiktaş, Necmi golleriyle 2-1 yeniliyor. Liderlik devam ediyor.

6ncı hafta; Mersin İdman Yurdu maçı erteleniyor.

7nci hafta; Bursaspor, Necmi ve Ali Kemal’in ikişer golü ile 4-0 yeniliyor. Trabzonspor, liderliğini açık farkla sürdürdüğü gibi her maçta en az bir golü olan Necmi de gol krallığında önde.

8inci hafta; Adana’da Ali Kemal’in günü. Trabzonspor, Ali Kemal’in attığı üç golle Adana Demirspor’u 3-0 yenerek liderliğini sürdürüyor.

9uncu hafta; Bolu’da Boluspor, Necmi ve Ali Kemal’in golleriyle 2-0 yeniliyor. Liderlik açık farkla devam ediyor.

10uncu hafta; Trabzon’da Orduspor, Necmi’nin golüyle 1-0 yeniliyor. Trabzonspor rekora gidiyor. 9 maçta 8 galibiyet ve 1 beraberlikle 17 puan toplayan Trabzonspor, Avrupa manşetlerine çıkıyor.

11inci hafta; Nihayet beklenen yenilgi geliyor. Eskişehir’de Trabzonspor 1-0 yeniliyor fakat puan farkı fazla olduğu için liderliği devam ediyor.

12nci hafta; Trabzonspor bocalıyor. Bu kez Giresun deplasmanında 2-0’lık yenilgi haberi geliyor. İstanbul takımları rahatlıyor. Trabzon’un balonu buraya kadar diye düşünüyorlar. Trabzonspor, yine lider ama artık düşüş sürecek gibi.

13üncü hafta; şampiyonluk adaylarından Fenerbahçe Trabzon’a geliyor. Bir darbe de o vurursa Trabzon düşecek düşüncesinde. Fakat o ne? Yaralı aslanlar ölümüne saldırıyorlar. Sonuçta Fenerbahçe’nin sarı kanaryaları kazaya uğruyor. Fenerbahçe, Hüseyin, Necmi ve Ali Kemal’in golleriyle Trabzonspor’a 3-0 yeniliyor. Fenerbahçe’nin umutları yine sönüyor.

14üncü hafta; Zonguldak’ta Trabzonspor’un 1-0 üstünlüğü var. Gol Hüseyin’den. Liderlik devam ediyor.

Hafta arasında Mersin’de yapılan erteleme maçında Trabzonspor Merdin İdman Yurdu’na 1-0 yeniliyor.

15inci hafta; Trabzon’da Necmi’nin haftası. Altay’a 3 gol atarak ilk devreyi gol kralı olarak bitiriyor. Haftanın sonucu Trabzonspor 3, Altay 1. Devreyi Trabzonspor lider bitiriyor.

(YARIN: TÜRKİYE LİGLERİNDE 19. SEZON TRABZONSPOR 2’nci KEZ ŞAMPİYON - 2 -)