22: KARAKOÇYAN BİRADERLER: Piyer ve Vensan adlarında iki kardeş müşterek çalışmakta olup, aynı derecede birer büyük Kuyum ustaları idi. 

23: GIĞMES ESAYAN: Hagop Püskül’ün yanında yetişmiş mahir bir Kuyum ustasıdır. Kendilerini yakından tanırım; benim kalfam olmuş ve hayli iyiliğini görmüşümdür. 

24: AGOP EKŞİ USTA: Bahse değer kuyum Ustalarındandır. Soyadının “Ekşi” oluşu yüzünden, çoğu kişi onu suratsız biri sanır. Lâkin tam aksi arkadaş canlısı, iyilik sever bir Kuyum Ustasıdır. 

25: DONİK DONİKYAN: Kuyum Ustaları içinde hatırı sayılır sanatkârlardandır. Kısa bir müddet yanında çalışmıştım. İyilik sever, arkadaş canlısı bir Usta idi. Yunanistan’a göçmüştür. 

26: VANLI SUREN: Vanlı Ustalar içinde pek ziyade aranan bir Kuyum Ustasıydı. En iyi Kuyum Ustaları’nın Vanlılardan çıktığı iddiasıyla hayli sanatkârla çekişirdi. 

27: FRANGÜL USTA: Yeni-Kapu’nun renkli simalarındandı, sanatçı değil, zenaat erbabı idi. Şen şakrak bir insan olduğundan hemen herkes tarafından sevilirdi. “Varakçı-Han”ın ikinci katında olan dükkânında, çalışırken “kalp krizi geçirerek”, 43 veya 45 yaşlarında vefat etmiştir. 

28: BİLARDO KEVORK: Yeni-Kapu’nun tanınmış Kuyum Ustası idi. Babası kol camekânında simit satardı. Kevork Usta her ne kadar da mani olmak istemişse, babasının cevabı şu olmuştur: (Seni bu yaşa, bu gördüğün camekân getirmiştir. Ben onsuz yapamam.) Kevork Usta müthiş Bilardo meraklısı idi ve o derece ki, işini bırakır gider bilardo oynardı. Dolayısıyla adı “BİLARDO KEVORK” kalmıştır. 

29: ADALI ONNİK: Aristokrat bir aileden gelmiş olmasına rağmen, kimsesi yoktu. Dükkânı “ÇUHACI HAN”ın ikinci katında idi. Dükkânında yatar, kalkardı. Sanat açısından vasat bir işçiliği vardı. Tek arkadaşı ise, rakı şişesi idi. Dükkânında vefat etmiştir. 

30: YIKINTI JİRAYR USTA: Vasat seviyede bir Usta olmasına rağmen; tatlı dilli ve şen şakrak oluşu sebebiyle hayli iş yapabilmiştir. Kuyum Ustaları çevresi kendisini hem sever ve hem de ararlardı. 

31: OPERA ŞABU USTA: Hayli mahir bir Kuyum Ustasıydı. İri kıyım bir vücudu vardı, Opera müziğini pek sever, çalışırken bilhassa seçme Operalardan aryalar okur ve böylece “Çuhacı Han” istese de istemese de onu dinlerdi. Bariton sesli Şabu Usta vefat etmiştir. 

32: DOLMAYAN KEVORK USTA: Son derece mahir bir Kuyum Ustası idi. Bilhassa, model çizmekte, yeni modeller çıkarmakta üstüne yoktu. Bekârdı ve anasıyla birlikte Yeşilköy’de bir kira evinde oturmaktaydılar. Anası vefat ettikten sonra, tamamen yalnız kaldı ve yalnızlığa alışamadığı için aklını yitirdi. Pek hassas bir yaradılışı vardı Meslektaşları ellerinden geldiğince yardım ellerini üstünde tuttular. Ancak, her ne yapıldıysa fayda etmedi; ne hastane ve ne de Doktorlar Dolmayanın derdine çare olamadılar. Çuhacılar Hanı’nın avlusunda yatmaya başladı ve 1975 yılında mezkur Hanın avlusunda uyur gibi duran cesedi bulundu. 

Merhum, Kevork Dolmayan’ın dramatik bir yaşantısı olmuş, dertleriyle birlikte göçüp gitmiştir... 

Ne denir, Hz.Allah taksiratını af eyleye!... 

33: NURAN BAHARYAN: Gayet iyi bir Kuyum Ustası olmasına rağmen, daha ziyade Kilise hizmetinde bulunmuş, 33 senesini hilafsız Kiliseye hasretmiştir. 

1926 doğumlu Nuran Baharyan, kadim Yeşilköylü bilinmesine rağmen, aslen Yedi-Kulelidir. Yeşilköy’de İtalyan Kilisesi’ne ait ve sıfır deniz manzaralı bir binada ikamet etmektedir. Bekâr ve kimsesiz olmasına rağmen evi pırıl, pırıl bakımlıdır. Hemen herkesin yardımına koşmak onun için büyük bir mutluluktur. Yani, Nuran Baharyan, nesli tükenen iyilikseverlerdendir. 

34: HOVİK USTA: Merhum Şiroyan’ın yetiştirdiği değerli Kalfadır. Her ne olmuşsa, Kuyumculuğu terk etmiş, aklımda kaldığı kadarı ile, Yalova’da Otelcilik yapmaya karar vermiştir. Mezkûr Kalfa, Kum-Kapulu olup, tam adı “Hovhannes”dir. 

35: ĞAZAROS USTA: Merhum Şiroyan’ın yetiştirdiği Kalfalardandır. Kum-Kapulu Ğazaros Kalfa, Kuyum mesleğini devam ettirmektedir. 

36: MARDİROS USTA: Püskül Usta’nın yanında yetişmiştir. Sadece sanatkâr değil, aynı zamanda son derece vicdanlı ve her mağdurun yardımına koşan altun gibi bir kalbi vardır. “Mum-Kapulu” 

37: YETVART USTA: İyi bir Kuyum Ustası’dır. Merhum Adalı Onnik’in odaşığı idi. Daha doğrusu Adalı’nın bütün müşküllerine yetişen bir odaşık. 

38: HIRAÇ YAYLAOĞLU USTA: Taktire şayan bir Kuyum Ustası ve son derece iyilik sever bir genç Usta idi. Tek kelime ile, yaşadığımız çağa yakışmayacak derecede dürüsttü. 

39: HAGOP AYVAZYAN USTA: Lakabı “Artist Agop”dur. İyi bir Kuyum Ustası olmasının dışında, iyi bir makiyaj Ustası, kaliteli bir Aktör’dür. İtalya’da “Tiyatro ve Sinema” öğrenimi yapmış ve fakat, ebeveynlerinin taraftar olmamasıyla, İstanbul’a dönerek, Kuyum sanatını seçmiş. Benim tanıştığım yılda (1946) saçları dökülmüş olmasına rağmen, yine de yakışıklı bir Beydi. 

Dükkânı, “ÇUHACI HAN” birinci katta 46. Numaralı hane idi. Ülkemizin tanınmış sahne ve Sinema sanatçılarıyla yakın ilişkisi vardı. Meselâ bir dönemin ünlü “Tiyatro ve Sinema” sanatçımız merhum, Cahide Sonku ile arası gayet iyi idi ve Sonku zaman, zaman dükkânına gelir, bilahare birlikte çıkarlardı. 

Benim son Ustam olmuştur: “Sinema ve edebiyat” kültürümü, kendilerine medyunum. 1990’larda ABD’ye göçmüştür. 

40: VARTAN BURMAYAN USTA: Gayet münevver Ermeni Papazı Burmayan’ın mahdumu Vartan Usta. Kuyum sanatkârları arasında, kendine has bir mevkii vardı. Kadı-Köylü Burmayan Usta, son derece içine kapanık ve gayet hassas olarak tanınmıştır. 

41: OSKİ OSKİYAN USTA: Merhum, Püskül Usta’nın kalfalarındandır. Kum-Kapu’lu Oskiyan Usta, san’atına aşk derecesinde bağlı ve gayet mahir bir Kuyum san’atkârıdır. Ciddi ve iyilik sever olarak bilinir. 

42: HOVSEP MADATYAN: Yeni-Kapulu “Yazmacı Nubar”ın mahdumudur. San’atında gayet mahir olarak tanınmıştır. ABD’ye göçmüş ve orada vefat etmiştir. 

43: ALİKSAN ŞATAĞYAN: Gayet mahir bir Usta olarak nam salmıştır. Yakın arkadaşım olan Şatağyan, 1983 yılında vefat etmiştir. Hemen hiç kimseyi kırmamaya çalışır, yardıma muhtaç olanlara hiç düşünmeden yardım elini uzatırdı. 

44: KEVORK GORUN: Üsküdarlı Kevork Gorun, yakın arkadaşımdı. Kuyum Ustalığı yanı sıra; “Musiki ve Fotoğraf” sanatlarına da düşkündü. 1926 yılında Üsküdar’da dünyaya gelmiş. 1993 yılında ise Üsküdar’da vefat etmiştir. 

(1963-1993) arası, en yakın ve en candan arkadaşım olmuş, benim o korkunç yıllarımda beni teselli edebilmiş, benim o kara günlerimde yar olmuştur. 

Hz.Allah gani, gani rahmet eylesin. (Amin!). 

45: NURAN GORUN USTA: Merhum Kevork Gorun’un küçük kardeşidir. Aynen ağabeyi gibi Kuyum Ustası ve müzisyendi. Ağabeyi’nin vefatından sonra, Yunanistan’a göçmüştür. 

46: BEDROS HAMAMCIYAN USTA: Üsküdarlı Bedros Hamamcıyan, yakın arkadaşımdı. Gayet mahir bir Kuyum Ustası idi. Asil bir sülaleden gelen Bedros; amansız bir hastalığa yakalanıp, genç yaşta vefat etmiştir. 

47: OHAN OHANYAN USTA: Benim neslim içinde (1933) yetişmiş Ustaların çoğunun pabucunu dama attırabilecek düzeyde bir sanatçı olarak: Ustalar, Ustası lakabını almıştır. Benim çocukluk arkadaşım olan Ohanyan Kuyum Ustası olarak san’atını devam ettirmektedir. Dükkânı meşhur “Zincirli Han” girişindedir: (1998). 

48: BATERİST VAHE USTA: Yıllarca “Toros Torosyan”ın ayak işlerine bakmış olan “Vanlı Garbis Ağa”nın mahdumudur. İyi bir Kuyum Ustası olarak bilinir. Ancak yakın arkadaşları onun pek mahir bir Baterist olduğunu bilir ve taktir ederlerdi. Genç yaşta verem illetine tutulup vefat etmiştir. 

49: VAHE ŞADVORYAN USTA: Kuyumcular Çarşısı’nın tanınmış Kuyum Ustalarındandır. İstanbul Ermeni Cemaati’nin ileri gelen ailelerinden birisi olan “ŞADVORYAN”ların mahdumudur. 

50: KRİKOR SEMERCİYAN USTA: Semerciyan’ların mahdumu olarak tanınmıştır. Usta bir Kuyum sanatkârıdır. 

51: KRİKOR ŞAMLIYAN USTA: Şamlıyan’lar ahvatındandır. İyi bir Kuyum Ustası olarak tanınmıştır. 

52: LEVON ALTUN USTA: Kuyum Çarşısının en sevilen Ustalarından olarak nam salmış, iyilik severliğe olan düşkünlüğü sanatçı yönünü dahi gerilerde bırakmıştır. 

53: KIRİKOR USTA: “Çuhacı Han”ın kadim Kahvecisi, Avedis’in mahdumudur. İyi bir Kuyum Ustası olarak tanınmıştır. 

54: ADİL USTA: Mahir bir Kuyum Ustasıdır. Atölyesi “Pastırmacı Han”dadır. Zaman, zaman TV. programlarına çıkarak, Kuyum san’atı hakkında bilgi sunar. 

55: İSMAİL DOĞAŞAN USTA: Yeni nesil Ustalarındandır. Kuyum san’atında istikbâl vadeden bir sanatçıdır. 

Buraya kadar sırf “Sadekar sanatçıları” tanıtmaya çalıştım ki, daha aklıma gelmeyen veya bilmediklerim de muhakak vardır. Kuyumculuğun diğer branşlarını da tek, tek yazacağım ve böylece siz değerli okuyucularımın ellerinde değerli bir külliyat olacak ki, günümüze kadar bu tür bir çalışmaya şahsım dışında kimse girişmemiştir ki, bu çalışmanın cüzi bir kısmını yıllarca evvel “Son Havadis” Gazetesinde (1979-1980) yine ben yazmıştım. 

Gerçi benzerleri bazı yazarlar tarafından yazılmıştır. Lâkin benim tarzımda yazan pek çıkmamıştır. Çünkü, herhangi bir ideolojiye yaslanmadan, böylesi çalışmalara girişebilmek her babayiğidin harcı değildir. 

İnşallah yeni bölümde buluşabilmek umudu ile cümlenize hayırlı yarınlar dilerim efendim.