Türkiye'nin jeostratejik önemi, tarihin ona bahşettiği coğrafik durumu ile değer kazanmaktadır.

Petrol tankerlerinin İstanbul ve Çanakkale boğazlarında yarattığı tehlike göz ardı edilemez.

Türkiye ve Rusya bu sorunu çözebilmek için sürekli araştırma içindeler.

Bu konuda değişik projeler geliştiriliyor.

Bu projeler arasında, ortaya konan Trans-Trakya projesini biz de gündeme getirmiştir.

Petrolün Karadeniz'den Ege'ye akıtılabilmesi için, Trakya üzerinden geçirilecek borularla sorunun çözülebileceği fikrini tartışmış ve Türkiye için en az zararlı bir proje olduğunu savunmuştuk.

BİRGÜN Gazetesi'nden arayan bir yazar;

"Önce VATAN Gazetesi'nin, anti Amerikancı bir gazete olduğunu biliyorum. Bu Trans-Trakya projesi bir ABD projesidir, siz neden bu projeyi savunuyorsunuz?!..." dedi.

Biz yazılarımızı ve gazetenin yayın politikasını, ülkemizin ve milletimizin çıkarları doğrultusunda şekillendirmeye çalışıyoruz.

Enerji nakil hatlarında, Türkiye'nin bir köprü görevi yapması kanaatimizce Türkiye'nin elini güçlendirir.

Orta Asya'dan, Azerbaycan'dan, İran'dan ve Rusya'dan gelecek Petrol ve doğalgaz hatlarının Türkiye üzerinden Akdeniz, Ege veya Orta Avrupa'ya uzatılması Türkiye'ye güç katacaktır.

Doğru olan şeyi desteklemek, körü körüne ABD düşmanlığı yapmayı gerektirmez.

ABD'nin desteklediği bir proje olabilir ama Türkiye bu projeye yeterli ilgiyi göstermeyince, ortaya yeni alternatifler çıktı ve Türkiye devre dışı bırakıldı. Nasıl mı?

RUS petrollerinin dünya pazarlarına taşınmasında İstanbul ve Çanakkale boğazlarını devre dışı bırakmak için Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya'nın Trans-Balkan boru hattı konusunda anlaştı.

Yunanistan Kalkınma Bakan Yardımcısı Giorgos Salagoudis, Bulgaristan'ın Burgaz Limanı'ndan başlayarak, Yunanistan'ın Aleksandrapolis kentinde Ege Denizi'ne ulaşacak Trans-Balkan petrol boru hattıyla ilgili anlaşmanın 15 Nisan'da imzalanacağını söyledi. Salagoudis, boru hattının yapımını üstelenecek konsorsiyumun Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya hükümet temsilcileriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerde projenin ekonomik açıdan işlerliğine inandıklarını belirtti. Yunanistan Kalkınma Bakanlığı, boru hattının inşaatında koordinasyonu İngiliz BP'nin Rus iştiraki TNK-BP'nin üstleneceğini duyurmuştu.

Biz proje üretemeyince, komşularımızın girişimlerini ağzımız açık seyredeceğiz.

Hayırlısı olsun diyelim!?

En iyi önderlik, iyi çalışmalar ile çevresindekilere cesaret vermektir.

John Martin