Anıl Sural  –  Washington - New York

Başbakan Binali Yıldırım Amerika Birleşik Devletleri’ndeki temaslarının 3.  gününde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile TSİ 19.00'da Beyaz Saray'da bir araya geldi. Roosevelt Salonu'nda gerçekleştirilen basına kapalı görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı.


Beyaz Saray: “ İki Ülke arasında yeni bir sayfa açılacak. “

Beyaz Saray, Yıldırım-Pence görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada 'İki ülkenin arasında 'yeni sayfa açılmasına vesile olması umudu' dile getirildi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ofisinden yapılan yazılı açıklamanın metni şöyle:

Bugün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Başbakan Binali Yıldırım Beyaz Saray’daki görüşmede Türkiye ile ABD arasında devam eden stratejik ortaklığı teyit ettiler.

İki lider bu görüşmenin Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya vesile olmasına ilişkin umutlarını dile getirdiler ve ikili ilişkilerde yapıcı bir diyalog ihtiyacının üzerinde anlaştılar.

Ortadoğu’daki istikrar ve güvenliğin ABD ile Türkiye’nin ortak çıkarına olduğunun altı çizilerek bu hedefe ulaşılması için hükümetler arası danışmaların arttırılması kararlaştırıldı.

Başkan Yardımcısı Pence, Türkiye’nin küresel güvenliğe ve IŞİD ile mücadeleye yaptığı katkılardan dolayı Başbakan Yıldırım’a teşekkür etti. Pence, ABD’nin PKK ile ve diğer terör tehditleri ile mücadelesinde Türkiye’nin yanında olduğunu da vurguladı.

Başkan Yardımcısı, Türkiye’de olağanüstü hal altında tutuklu olan ABD vatandaşları, konsolosluk personeli, sivil toplum temsilcileri ve gazetecilerin durumuna ilişkin derin kaygılarını paylaştı ve bu davaların şeffaf bir biçimde çözüme kavuşturulmasını talep etti.


Başbakanlıkta da Açıklama Geldi

Yıldırım-Pence görüşmesinden sonra Başbakanlıktan da açıklama geldi.

Başbakanlık açıklaması şöyle:

ABD’yi ziyaret etmekte olan Sayın Başbakanımız, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün (9 Kasım) Vaşington’da bir görüşme yapmıştır.

Görüşmede, FETÖ elebaşının tutuklanarak ülkemize iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebimiz yinelenmiştir. New York'da görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatılmıştır.

Terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkilerimiz ve bölgesel meseleler etraflıca ele alınmış; YPG terör örgütüne silah verilmesi konusunda duyduğumuz rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentilerimiz hatırlatılmıştır.

Taraflar iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurgulamışlar ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulunmuşlardır.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını tamamlayarak, öğle saatlerinde New York'a hareket etti. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşen Başbakan Yıldırım, ABD ziyaretinin Washington bölümünü tamamladı.


Başbakan Binali Yıldırım New York’ta

Başbakan Binali Yıldırım ilk olarak Musevi toplumu temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen toplantı basına kapalı olarak yapıldı. Yıldırım daha sonra CNN Internatıonal televizyonuna bir mülakat verdi.


‘’ Birleşmiş Milletler Daha Aktif Hareket Etmeli ‘’

Yıldırım, New York'taki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

Guterres ile bölgesel ve küresel sorunları değerlendirdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Özellikle Türkiye'nin etrafında var olan istikrarsızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları. Ayrıca son zamanlarda Myanmar Rohingya Müslümanlarına yapılan etnik temizlik konusunda Birleşmiş Milletler'in daha aktif hareket etmesi ve uluslararası camiayı harekete geçirmesi gerektiğini ifade ettik ve 'Bu konuda bir karar oluşturma yolu zorlanmalıdır' dedik. Diğer yandan da tabii oradan evlerinden yurtlarından uzaklaştırılan, göçmek zorunda kalan o insanlara hem insani yardımın BM koordinasyonunda akması hem de o insanların yurtlarına dönmesi gerektiğini, bunların sesinin yeterince duyurulamadığı, bu konuda Türkiye'nin sadece hem insani yardım hem de oradaki Müslümanların yaşadığı bu etnik temizliği dünya kamuoyunun dikkatine getirdiğini ifade ettik."

Başbakan Yıldırım, ayrıca Kıbrıs, Libya, Irak, Suriye'deki çözüm süreci gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele alıp değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, başarılı ve verimli bir görüşme olduğunu sözlerine ekledi.

Görüşmede, BM'de yürütülen kapsamlı reform çalışmaları ve dünyada baş gösteren krizlerle mücadele konusunda Türkiye'nin Genel Sekreter Guterres'in çabalarına olan desteğinin süreceğinin vurgulandığı, İstanbul'un BM merkezine dönüştürülmesi hedefinin gündeme getirildiği, Guterres'in BM reform çabaları hakkında bilgi verdiği ve ideallerini destekleyici çalışmalar için Türkiye'ye teşekkür ettiği de bildirildi.

Başbakan Yıldırım daha sonra finans kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü. Yıldırım'ın ayrıca ABD'li yatırımcı ve iş insanlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi .

Daha sonra Başbakan Yıldırım, New York’ta kaldığı otele yürüyerek geldi ve kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla sohbet etti.

Başbakan Binalı Yıldırım, ABD’deki 4. ve son gününde temaslarını sürdürecek akşam saaterinde ise beraberindeki heyetle birlikte Türkiye’ye dönecek.

Röportaj: Anıl Sural

www.twitter.com/AnilSural

Fotoğraf Editörü: Rona Doğan