Hz. İsa'dan önce de 4. yüzyılda Dünyanın yedi harikasından biri olan Tanrıça tapınağı Efes'teydi ve insanlar buraya gelerek hacı oluyorlardı.

Turizm adına Efes'i yeteri kadar değerlendiremiyoruz.

Meryem Ana'nın ömrünün son günlerini burada geçirdiği söylenir.

Hıristiyanlar için önemli olan bu merkez, dış dünyaya yeteri kadar tanıtılamıyor, turist sayısı arttırılamıyor.

Efes'in kısa tarihçesi:

Kuşadası'nın yaklaşık 17km. kuzeybatısında EFES'in kalıntıları bulunmaktadır. Bu ünlü şehir M.Ö. 1087'de Atina'nın kralı Codros'un oğlu Androclos'un kumandasındaki Yunan kolonileri tarafından kurulmuştur. O günden sonra 2000 yıl boyunca önemli bir ticaret, din ve kültür merkezi olmuştur. Efes ünlü filozof HERACLITUS'un doğum yeridir.

Efes görkemini Latmos Körfezi'nde bulunan limanına ve ticaretin atardamarı sayılabilecek Ege'den Asya'nın bozkırlarına kadar uzanan 3000km'lik çok önemli bir ticaret yolunun sonunda olmasına borçludur.

333'te şehri Büyük İskender almıştır. 50 yıl süren sallantılı bir kaderden sonra şehir, Lysimachus tarafından işgal edilmiştir. Bu, şehrin Helenistik zamanı görkeminin başlangıcı olmuştur. M.Ö. 133 yılında Romalılar Yunanlılar'dan şehri almış ve bir kez daha şehir gelişmiş ve güçlü bir hale gelmiştir.

Efes önemli bir dini merkez olarak da bilinir. Tanrıça Artemis tapınağını burada kurmuş ve M.Ö. 4. yy'da insanlar buraya gelerek hacı olmuşlardır. Dünyanın yedi harikasından biri olan bu tapınak şehrin zenginliğine katkıda bulunmuştur. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Aziz Paul ve John burada vaaz vermişlerdir. Ayrıca Meryem Ana'nın son günlerini burada geçirdiği söylenmektedir.

Kazı yapılmış herhangi bir tarihi şehri görmeniz size Efes'in görkemi hakkında fikir verecektir. Kalıntılarla çevrelenmiş mermer yol, Hadrian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, Helen Dönemi Agora ve Celcus Kütüphanesi görülmeye değer diğer kalıntılardandır. Görkemli Büyük Tiyatro 25000 izleyici kapasitesindedir. Limana kadar uzanan 521 metrelik Arcadia Yolu, Cleopatra'nın tören alayı ve Mark Anthony ile şehre girdiği yoldur. Dünya tarih mirası Efes'i  herkesin görmesini tavsiye ederim.

Efes harabelerinin büyük bir bölümü ülkemizden çalındı. Avusturya'nın Viyana müzesinin büyük bir galerisinin Efes kalıntılarına ayrıldığını hayretle görmüştüm.

Kötü komşunun yedi mahalleye zararı vardır.

Türk Atasözü