Yaklaşık üç hafta önce ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020’yi kazanarak 4 yıl daha başkanlık görevine devam etmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

‘Ekonomi güçlü ve ABD ulusu barış içinde’ tezlerini öne çıkaran Trump’ın bazı tutum ve Tweetlerine rağmen yeniden seçileceğini çok rahat söyleyebilirdik. Fakat Trump’ın çok övündüğü ekonomik ‘refah’ artık yok.


Koronavirüs ‘şimdilik’ herşeyi değiştirdi!

Ancak durum çok daha karmaşık. Demokratlar ve Trump’tan nefret edenlerin düşündüğü gibi herşey Trump’ın suçu değil. Tüm dünya virüsle mücadele ederken Trump’ın aldığı kararlar eleştirilebilir fakat tek başına tüm hatalardan onu sorumlu tutmak pek de doğru olmaz.

Kimse ABD’nin 31. Başkanı Herbert Hoover’in yaşadığı büyük buhran ve 41. Başkan George W. Bush’un dönemine denk gelen 11 Eylül saldırıları gibi zorlu zamanlar yaşayan başkanları olaylardan sorumlu tutmadı. Elbette olaylar sırasında nasıl açıklama yaptığından tutun da krizi nasıl yönettiğine kadar eleştiriler yapılabilir. Gelin görün ki iki başkan da yeniden seçilememiş tek dönem başkanlık yapmış.


Trump koronavirüs krizini nasıl yönetmeli?

Öncelikle Amerikalı seçmenler ne bekliyor buna bakmak lazım. Uzmanlardan, sokaktaki insana kadar ortak düşünce Trump'ın yeniden seçimleri kazanabilmesi için federal hükümetin tüm gücünü seferber ettiğine dair güven vermeli ki böylelikle akıllarda hiçbir soru işareti bırakmamalı.

Şayet Trump elinden geleni yapmazsa ve seçmen Demokrat Başkan aday adayı Joe Biden'ın daha iyi bir iş çıkarabileceğine karar verirse, Trump da kriz döneminin kaybedenlerinden olacak.

Anketlere baktığımız zaman genel olarak Joe Biden yarışı yüzde 3 ile 5 oranında Başkan Trump'ın önünde götürüyor. Şunu hatırlatmak önemli bizi anketler yanıltmasın çünkü Trump’ın 2016’da başkan seçileceğini gösteren çok az sayıda anket vardı, Hillary Clinton her daim öndeydi....

Sadece ABD değil hiçbir ülkenin seçmeninin zekasını hafife almayın! Oy verenler mucize bir tedavi aramıyorlar koronavirüsün dünyada büyük bir tehlike olduğunu herkes biliyor. Sadece etkin bir yönetim ve ve anında doğru karar verebilen bir başkan arıyor. ABD’nin 45’inci başkanı Trump işte bunu sağlamalı.


Trump basın toplantılarına ağırlık verdi

Başkanlığından bu yana Twitter üzerinden sürekli açıklama yapan ve basını ‘yalan haberlerle’ suçlayan Trump koronavirüs krizinin en başından beri haftaiçi haftasonu demeden Beyaz Saray’daki basın odasında tüm soruları cevaplıyor. Bu önemli süreci medyayla birlikte yönetiyor. Aslında Obama ve önceki ABD Başkanları gibi göreve geldiğinden beri bunu yapabilirdi. Ama O zor durumda kalıp basına muhtaç olunca bunu gerçekleştirdi.


Açıklamalar tutarsız


Başkan Trump'ın açıklamalarındaki tutarsızlık Amerikan kamoyunda soru işareti yaratıyor. Bir toplantıda Temmuz, Ağustos aylarına kadar koronavirüs sürecek derken geçtiğimiz günlerde 12 Nisan yani Paskalya Bayramı’nı işaret etti. Fakat bu salgının sona erme tarihi şimdiden bilinebilecek kurdeleleri hazırlayıp kesip ardından bitti gitti denilecek bir durum değil ki! Amerikalı sağlık uzmanlarıyla konuştuğumuz zaman en yakın tarih olarak Mayıs aylarının ortasını söylüyorlar.

Örneğin Trump, "New York şu anda koronavirüs ile mücadelede ciddi bir problem teşkil ediyor. New York'u zorlu haftalar bekliyor." değerlendirmesinde bulundu fakat koronavirüsün merkez üssü haline gelen ve her saat yüzlerce vaka çıkan New York için ne gibi önlemler ya da yardımlar yaptı?


Trump ne yapmalı?

Trump bu virüsü Amerikan halkı için anlamlandırmak zorunda. Yani doğru düzgün samimi bir şekilde açıklamalı. Mesela Türkiye’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her soruya yanıt vermesi ve açıklamaları zorlu kriz yönetimiyle kendisine muhalif olanların dahi sevgi ve takdirini kazandı. Başkan Trump'ın: Bu durumdan hangi dersleri almalıyız? Dünyadaki mevcut yerimiz nedir? Ve de Demokrat ya da Cumhuriyetçi eyalet demeden hızlı kararlar almalı, koronavirüs ile mücadele konusunda bundan sonra neler yapmamız gerekiyor? sorularına ciddi olarak yanıt vermeli.

Trump eğer virüsü iyi açıklayamaz ve başarılı önlemler almazsa 2020 seçimlerini kazanamaz.