Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmede Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunlar ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Verimli bir görüşme gerçekleştirdik" açıklaması yaptı. ABD Başkanı Trump da, "YPG'ye bundan sonra silah verilmeyecek" dedi.

Beyaz Saraydan,  ABD Başkanı  Donald Trumpile  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğanarasındaki telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Başkan  Trump,  Rakkaoperasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre,  Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi." ifadesi kullanıldı.

Görüşme hakkında  Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, iki liderin de bölgesel güvenliği tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadelede  ABD ile  Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın önemini yinelediği belirtildi.

Açıklamada,  Trump ile Erdoğan'ın,  Suriye'ye ilişkin  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi( BMGK) kararları ve ülkedeki iç savaşı sona erdirmek üzere  Cenevre'deki görüşmeleri desteklediği vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, iki liderin, "Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi, kötü müdahalelerden ve teröristlerden arındırılmış birleşik bir Suriye'nin istikrarının sağlanması" gerektiğine vurgu yaptığı aktarıldı.

ABD'nin, PYD/PKK'ya  Rakka operasyonu kapsamında verdiği silah ve ekipman desteği kastedilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan  Trump,  Rakka operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre,  Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi."

Açıklamada, iki liderin ayrıca  ABD'den askeri ekipman alımını da görüştüğü kaydedildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald J. Trump Arasındaki Görüşmeye İlişkin Basın Açıklaması şöyle:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Türkiye ve ABD arasındaki ikili konuları ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Suriye krizi ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunmuşlardır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi zirvesi hakkında ABD Başkanı Trump ile bilgi paylaştığı görüşmede, terörle mücadele üzerinde de durulmuştur.

Türkiye ve ABD ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine değinen iki lider, DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dâhil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalmışlardır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın Twitter Hesabından Paylaşılan Fotoğraf

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'daki hesabından ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Erdoğan, görüşmeye ilişkin, "Bugün ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.

Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Hamdi Kılıç da fotoğraf karesinde yer aldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank da görüşme sırasında farklı açıdan çekilen fotoğrafı, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından paylaştı.

Fotoğrafta, çalışma odasında bulunan Çanakkale Savaşı sırasında son erine kadar şehit düşen 57. Alay'ın sancağı dikkat çekti.