1975-1976 TÜRKİYE LİGİNDE 18. SEZON “TÜRK FUTBOLUNDA İHTİLAL”

“TRABZONSPOR ŞAMPİYON”

“Üç Büyüklere bir yenisi daha eklendi. Artık Türk Futbolunda 4. Büyük TRABZONSPOR”

“Futbolda İstanbul hegemonyasına son”

“Bir imparatorluk çöktü”

Evet, böyle diyor dönemin gazeteleri

Trabzonspor, bir evvelki yılda çıktığı Türkiye 1. Ligi’nde Türkiye Kupası finaline kalarak ve Barış Kupası’nı kazanarak başarı sinyalleri vermişti. 1975-76 sezonunda ise geçen sezondan başarı sinyalleri veren Trabzonspor, çoğuna göre olağanüstü, bazılarına göre tesadüfi bir sonuçla Türkiye 1. Lig Şampiyonu oldu.

Türk futbol tarihinde ilk kez bir Anadolu kulübü şampiyon oldu. Tarihsel kültürel birikimine dayandırarak Trabzonspor köklü bir geçmişin bugüne yansımadığı” diyor.

Şimdi rakamlara dönelim:

1975-76 sezonunda Trabzonspor 30 maçta 17 galibiyet, 9 beraberlik ve 4 yenilgi ile 43 puan toplayarak en yakın takipçisi Fenerbahçe’ye 3 puanlık farkla şampiyon oldu.

1975-1976 sezonunda Trabzonspor’un maçları ve aldığı sonuçlar.

Şenol, Mustafa, Alptekin, Turgay, Necati, Kadir, Cemil, Şener, Hüsnü, Tuncay, Serdar, Ali Yavuz, Bekir, İhsan, Engin, Faruk, Ali Kemal, Hüseyin, M. Cemil, Necmi, İhsan, Ahmet

Aynı sezon Başbakanlık Kupası’nda Trabzonspor, Fenerbahçe ile karşı karşıya geldi. Sonuç 2-2 olarak uzatmalarda da değişmeyince penaltılara kaldı. Trabzonspor penaltı üstünlüğü sağlayarak 8-7 galip geldi ve ilk defa oynadığı Başbakanlık Kupası’nı müzesine götürdü.

Bu yıl Trabzonspor’un başarıları henüz bitmedi. Daha önce Türkiye Kupası finalinde kendini eleyen Galatasaray ile bu kez Cumhurbaşkanlığı Kupası için karşı karşıya geldi. Sezonun son kupasında bu kez Galatasaray’a acımadı ve Galatasaray’ı Hüseyin’in golleriyle 2-1 yenerek en büyük kupayı da aldı.

Lig maçlarında Trabzonspor’un gollerini Hüseyin, M. Cemil, Ali Yavuz, Kadir, İhsan, Turgay, Mehmet, Cemil, Necmi, Tuncay, Necati, Şener attı. Türkiye kupasında ise Necmi 4, Hüseyin 3, M. Cemil 2, Necati 2, Ali Kemal 1, Serdar 1 ve Ahmet 1’er gol attılar. Başbakanlık Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ise bütün golleri Hüseyin attı.

Bu sezon için Ahmet Suat Özyazıcı bir gazeteye şöyle diyordu:

“Trabzonspor’un sahneye çıkışı ile futbolumuza bir canlılık, bir heyecan geldi...”

“Bir hegemonya yıkıldı... Düzen değiştirildi... Şampiyonluk Anadolu’ya göç etti...”

Rahmetli Örsan Öymen “Politika Kazanı” adlı köşesinde “Düzen değişti” başlığı ile şöyle yazıyor.

“Böyyük takım, böyyük kulüp...”

“Nedir?”

“Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş...”

“Yani üç büyükler... Anlayacağınız İstanbul takımları Tabii Senatörler gibi ömür boyu başımızın tacı kalmak istiyorlar...”

“Neden?”

“Çünkü hep onlar şampiyon olacak, yılların monopolu değişmeyecek, alışılmış düzen yıkılmayacak... Yıllar önce kadastrosu yapılan puan cetvelinin üst kademelerinde mukaddes mülkiyete el uzatılmayacak...”

“İstanbul nire, Trabzon nire?...”

“Nire ama işte Karadeniz’in sahil kendinde hamsi ve mısır unu kokan bir el bu düzeni değiştirdi...”

Bu sezon Trabzonspor Kulübü Başkanı Şamil Ekinci’dir. Trabzonspor’un antrenörlüğünü ligin ilk 13 maçına kadar Şükrü Ersoy, geri kalan bölümünü Ahmet Suat Özyazıcı yaptı.

Trabzonspor kalecisi Şenol Güneş, ligin en az gol yiyen kalecisi oldu.

Trabzonspor, şampiyon olduğu ilk yılda Türkiye Kupası’nda da başarılı olarak final oynadı. Trabzonspor’un kupadaki maçları şöyle:

Trabzonspor-Sarıyer 3-0 3-1

Trabzonspor-Giresun 1-1 2-1

Trabzonspor-Ankara D.Spor 1-0 2-1

Trabzonspor-Göztepe 2-3 2-0

Trabzonspor-Galatasaray 1-0 0-1 (penaltılarda Galatasaray 5-4 kazanarak Kupa şampiyonu oldu.)

YARIN:  TRABZONSPOR’UN ŞAMPİYONLUKLARI

1. ŞAMPİYONLUK - 2 -