JUDO – KARETE

Uzakdoğu sporlarından judonun Trabzon’a gelişi çok geçtir. Ancak 1968 yılından itibaren fahri olarak hizmet veren antrenörlerden Yavuz Feyzioğlu, Yaşar Kaptan Başaran ve kadrolu judo antrenörlerinin katkılarıyla Trabzon’da judo sporu gelişmeye başlamıştır. Kısa zamanda judo sporuna uyum sağlayan Trabzon judocuları büyük başarılar göstermiştir. Türkiye çapında dereceler alan Trabzonlu judoculardan bazıları şunlardır:

Oya Kul Yaşar Kayıkçı

Nermin Öztürk Murat Ak

Seher Türsoy Hikmet Mangan

Birgül Sivri Oğuz Birinci

Ebru Akyaz Ayşegül Aklan

Ayşe Türksoy İhsan Çak

Nurgül Sivri Hakan Parmak

Songül Yılmaz Yonca Akbulut

Emine Emireoğlu

1988’de Trabzon’da lisanslı judo ve karateci sayısı 50 kişi civarında iken bu sayı 1993’te 67’si bayan 250 judocu ve 93’ü bayan 512 karateci olarak toplam 762 kişidir.

Karate sporu 1982’de faaliyete başlamasına rağmen, kısa zaman içinde bir çok spor dallarını geride bırakacak sporcu sayısına ulaşmıştır. Bunun nedenleri şöyle açıklanabilir.

Karate salon sporudur. Ancak değer salon sporları içinde en düşük masrafla karate salonu açılabilir. Fazla ek masrafları yoktur. Popüler spor dalıdır. Yakın dövüş sporudur. Karatede isim yapmış sporcu ve antrenörlerin özel salon açabilmesi kolaydır. Mesai dışındaki zamanda yapabildiğinden, masrafsız olduğundan, cazip olduğundan vatandaşlar boş zamanlarında kolaylıkla çalışabilmektedir.

Karate halk sporu olarak yaygınlaşmasına rağmen judo okul sporu olarak okul çağındaki öğrenciler arasında yaygındır. Buna rağmen okullarda judo sporu yapmak büyük altyapı ve masraf gerektirdiğinden okul sporları bünyesine alınmamıştır. Judo salonu olarak Avni Aker stadında bir adet salon bulunmaktadır.

Judo dalında Trabzon dışındaki Trabzonlu judocular büyük başarılar kazanmışlardı. Bunlardan en ünlüleri 9-10 yıl Türkiye’de hiç kimsenin yenemediği Temel Çakıroğlu, 9 yıl Türkiye Judo Şampiyonu olan ve birçok uluslararası derecesi olan Ekrem Albayrak ile Ali Koçali ve Mustafa Kavlu gösterilebilir.

TAEKWON-DO

Uzakdoğu sporları içinde Trabzon’da en yaygın spor branşıdır. Salon sporları içinde de gittikçe yaygınlaşmaktadır. Karate ile birlikte ya da bağımsız olarak Trabzon’da birçok taekwon-do özel kursları açılmaktadır. Bu sporun yaygınlaşmasının nedeni kişinin kendini koruma isteğine cevap vermesi, giyimden başka ek masraflar getirmemesi, kurs salonlarının maliyetlerinin ucuza olması, sinema ve televizyon gibi basın-yayın araçlarında reklamının kolaylıkla yapılması, Türk sporcularının uluslararası şampiyonlarda çok büyük başarılar göstermesi gibi nedenler sayılabilir.

1988 yılında Trabzon’da lisanslı taekwon-do sporcusu sayısı 420 kişidir. Bu sayı 1933’te 94’ü bayan olmak üzere 643 olmuştur.

Taekwon-do alanında uluslararası dereceye sahip Trabzonlu sporcular arasında Ali Demirci, Ömer Balta sayılabilir.

YARIN: TRABZON’DA DENİZ SPORLARI (1995 YILINA KADAR)