Halk Gazetesi 7 Temmuz 1923 sayısında

Memleket gençlerinin milli ve içtimai birliğini temin için toplanan Gençlerbirliği, çarşamba günü parlak ve muhteşem bir merasimle açılmıştır.

Açılış mülki, askeri, adli erkan ile şehrin ileri gelenleri ve ecnebi temsilcilerinin hazır bulunduğu bu açılışta muhterem İbrahim Cudi Efendi Hazretleri kulübün kapısı önünde bir dua okumuş ve sabık Trabzon Valisi Hamit Bey kurdeleyi keserek içeriye salona girilmiş.

Kulübün reisi Dr. Mehmet Hadi Bey yaptığı açılış konuşmasında özetle şunları söylemiştir: Trabzon gençliğinin milli içtimai mahfeli olan Gençlerbirliği Kulübü huzurlarınızda açılmıştır, bilahare hazırlanan büfede misafirler ağırlanmış, kulüp reisi ihtisaslarını hatıra defterine yazmış ve gençlere veda ederek kulüpten ayrılmıştır.

Gençlerbirliği 4 Temmuz 1923 tarihinde kurulmuş olup, kurucuları arasında şu isimler bulunmaktadır.

Hatipzade Kemal (Hukukçu, Trabzon Zafer Gazetesi Sahibi)

Eşat Ömer Eyyubi (Şair, Kahkaha ve Mihrak adlı mizah dergilerini çıkarmıştır)

Serdarzade Şükrü

Hacı Yakupzade İbrahim

Pulathanelizade Celal (1930 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası Traber Başkanı)

Osmanpaşazade Hakkı

Dr. Hadi Bey

Gençler Birliği Temsil Kolu 17 Aralık 1923 tarihinde gazete düşmanı adlı bir oyun sahneler.

Gençler Birliği Sosyal faaliyetler alanında 15 günde bir yayımlanan “Akın” adlı mecmuayı 1 Nisan 1932’den itibaren yayımlar. 1 Haziran 1933’e kadar bu mecmuadan 26 sayı çıkar. Bu mecmua, abonelerine “Akın Geceleri” adıyla üç gece düzenler.

Gençler mahfilini oluşturan Gençler Birliği sosyal etkinliklerde bulunan, sanat ve kültürü asıl uğraş olarak programına alan bu kulüptü. 1930’da Gençler Mahfili adını alır. 1932 yılında Akın Dergisini çıkarmaya başlayan kulüp, derginin çıkışının 1. ayında İbrahim Grubu ile birleşerek Gençler Grubu adını alır. Kulübün 1934’teki adı ise Enginler Yurdu olur.