TOPİK (ERMENİ MUTFAĞI)

Abone Ol

Merhabalar sevgili dostlar, 

Bugün sizlere çok eskilerden günümüze gelen bir tarif hazırladım. 

Ermenilerin perhiz dönemi için ihtiyaçtan doğan bir tarif. 

7 haftalık hayvansal gıda tüketilmeyen ve güneş battıktan sonra yemek yenmeyen bu dönem de ''TOPİK'' hem doyurucu hemde sağlıklı bir yemek olarak ortaya çıkmıştır. 

Anadolu da özellikle Adana Bölgezinde ''Vartabed'' yani papaz, rahip, keşiş yemeği olarak da bilinir. 

Meyhanelere meze olarak girmeden evvel aslında sıcak tüketilen bir ana yemek... 

İşin püf noktası ise bol sğan... Bunun yanı sıra tarçın ve yenibahar önemli bir rolde... Dış kabuğunu oluşturmak için kullanılan patates ve nohut şimdilerde rondo ile püre haline getirilse de, geleneksel yöntemi el gücüyle mürenden geçirmek...

Halen günümüzde de bu zahmetli yemek bayramlarda eski anıları tazelemek için yapılıyor ve ''Topik'siz Bayram Masası' olmuyor. 

Yeni lezzetler ve farklı kültürlerde yemekler denemek isteyenler için, bire bir reçetesi ile ''TOPİK''sizlerle. . 

• MALZEMELER: 4 kişilik

• 2 ad büyük patates

• 1 su bardağı haşlanmış nohut

• 2 ad büyük kuru soğan

• 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık + 1/2 çay bar. kuş üzümü

• 1 tatlı kaşığı toz şeker+1 çay kaşığı yenibahar+1 çay kaşığı tarçın

• 1 çay kaşığı kırmızıbiber+1 çay kaşığı karabiber

• 250 gr tahin

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 1 su bardağı su

• 4 ad 20x25 boyutlarda tülbent

• HAZIRLANMASI:

• Kuru soğanları piyazlık doğrayın ve bir tencereye alın. 

• Üzerine 1 su bardağı suyu, dolmalık fıstığı, kuş üzümünü, tuz ve şekerini ekleyerek pişirin. 

• Takribi ortaya yakın kısık ateşte 20 dakika piştikten sonra karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyerek karıştırın. 

• Tahinden 1 çay bardağı ayırdıktan sonra kalanı bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Soğutun. 

• Haşlanan patatesleri iyice ezin, haşlanmış nohut'u püre haline getirin ve patateslerle birlikte pürüzsüz kıvamda karıştırın. 

• Tuzunu kontrol edin ve ayırdığınız tahin'i ekleyin. 

• Kuru soğanları pişirdiğiniz tencereden soğanları ve diğerlerini süzerek bir tabağa alın kalan suyu bir kenar da bekletin. 

• Tülbentlerinizi ıslatın ve mutfak tezgahınıza yan yana serin. 

• Hazırladığınız püreyi eşit şekilde tülbentlerin üzerine paylaştırın. 

• Yaklaşık 2cm kalınlığında olacak şekilde püreyi tülbentin üzerine yayın. 

• Ortasına hazırladığınız ve tabağa aldığınız soğan karışımını paylaştırın. 

• Tülbenti bohçe gibi toplayarak yuvarlaklar elde edin.  ve tülbentin tepe kısmını bir iple bağlayın. 

• Bir tencereye su koyun ve kaynatın. 

• Ve hazırladığınız topikleri tülbenti ile birlikte 15 dakika haşlayın. 

• Haşladıktan sonra kenara aldığınız soğanların suyuna bırakın ve soğutun. 

• Tülbentlerinden çıkarın ve tabağa alarak üzerine tarçın serpin. 

• Afiyet olsun...

• Sevgiyle...