DÜNYA TARİHİNİN BİLİNEN İLK HÜKÜMDARI (TÜRK!)

* Alp-Er Tunga’nın torunu olan Tomris Hatun Saka (İskitler) Kraliçesidir.

* Peçenek Türklerindendir.

* Çok zeki bir Türk kadını ve hükümdardır.

* Sezgileri, vatan sevgisi ve annelik duygusu oldukça kuvvetliydi.

* Kocasının ölümünden sonra Sakaların (İskitlerin) başına Tomris Hatun geçmiştir.

* Sakaları yeniden bir araya toplamıştır.

* Türk birliğini kuran ilk kadındır.

* Taaruzdan çok savunmaya önem vermiştir.

* Tarihte Tomris Hatun, Pers imparatoru Büyük Kiros ile yaptığı mücadeleyle bilinir.

* Pers imparatoru, sürekli Saka topraklarına akın etmiştir. Sakalar ise hep geri çekilmiş, savaş için uygun anı beklemişlerdir.

* Büyük Kiros, Tomris Hatun ile evlenmek istemiştir eğer evlenirlerse bu akınların biteceğini vadetmiştir. Tomris Hatun bu teklifi reddetmiştir.

* Tomris Hatun’un evlilik teklifini reddetmesinden sonra Kiros Sakalara savaş ilan etmiştir.

İki ordu savaşmak için karşılıklı konumlandığında hava kararmıştır. Savaşmak için havanın aydınlanmasını beklemişlerdir. Bu arada Büyük Kiros haince bir plan düşünmüştür. İki ordunun ortasında bir yere, içinde şaraplar, yiyecekler ve güzel kızlar olan bir çadır kurdurtmuştur. Tomris Hatun’un oğlu ve yanındaki Saka kuvvetleri bu çadıra ansızın saldırmışlardır. İçeride birkaç Pers’i öldürdükten sonra ise çadırda eğlenceye dalmışlardır. İlerleyen saatlerde Persler, çadırı basıp Sakaları(Tomris Hatun’un oğlu da dahil) öldürmüşlerdir.

* Tomris Hatun bir ana olarak oğlunun ölmesine çok üzülmüş ve kinle dolup taşmıştır.

* “ Kana susamış Kirus! Sen oğlumu mertlikle değil, o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!” diyerek yemin etmiştir.

* Türk - Acem düşmanlığı iyice artmıştır.(Alp Er Tunga’yı haince zehirleyerek öldürmeleriyle başlayan Türk - Acem düşmanlığı iyice alevlenmiştir.

* Ertesi gün, Tomris Hatun askerlerinin başına geçmiş ve Persler’e hücum etmişlerdir.

* Persler yenilmişlerdir. Bu savaşta “turan taktiği”  ustaca uygulanmıştır.

* Ölenler arasında Pers Kralı “Büyük Kiros’da” vardır.

* Tomris Hatun yeminini yerine getirmiştir. Büyük Kiros’un kesilmiş kafasını kan dolu bir fıçıya atarak “ Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi seni, kanla doyuruyorum!” demiştir.

DİPNOT: Tomris Hatun’u anlatan film Kazakistan’da gösterime girecek. Bu filmin Türkiye’de de gösterime girmesini istiyoruz.

                      

SAYIN BÜLENT AKTAN “ YILIN İŞ ADAMI “ ÖDÜLÜNÜ ALDI  

6 Ekim Cumartesi günü, Kamu-Der'in Geleneksel ödül töreni görkemli şekilde yapıldı. Ankara İş Adamları Derneği (ANKİAD) Başkanı Sayın Bülent Aktan Bey’in özel davetlisi olarak katıldığım törende, Bülent Bey “yılın iş adamı ödülünü” aldı. Daha sonra ben de dahil olmak üzere üç bayanı sahneye davet edip, aldığı ödülü bize takdim etti. Bu nazik davranışı karşısında hem şaşırdım hem de çok onure oldum.

Bülent Aktan Beyefendi, Türkiye’nin en büyük projelerinden olan ve Rus yatırımcılarla yapılan iş toplantısında, davet edilen 250 kişiden biri olmuştur. (Akkuyu Nükleer Enerji Projesi için) Çalışmak, koşuşturmak, üretmek yaşam tarzı haline gelen Bülent Bey’in daha çok projelere imza atacağını ve ödüllere doymayacağını biliyorum.

Gözlemlerime göre de başarısının sırrı, çalışmasının yarı sıra, samimi , içten, doğal bir o kadar nazik bir beyefendi olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca mütevazi kişiliğiyle her kesimin sevgi ve saygısını kazandığını düşünüyorum. Bülent başkanım, yolunuz her daim açık ve başarılarla dolu olsun. Siz gibi çalışkan ve erdemli kişileri takdir edip, alkışlamaya devam edeceğiz.