Benim doktorlarım gibi, pek çoğunuzun hayatında bir dönem kahramanlık yapmış bir doktor vardır. Yeri geldiğinde hayat kurtaran, yeri geldiğinde erken teşhis, doğru tanı, yerinde müdahale gibi şeylerle sağlığımıza yeniden kavuşmamızı sağlayan bu insanları genel olarak doğaüstü bir varlık gibi görme eğiliminin olmadığını söyleyemeyiz. 

Bizim böyle düşünmemize neden olan, büyük oranda iyileşmenin mümkün olmadığı hatta ölümle bile sonuçlanabileceği durumlarda onların karşımızda metanetle durup görevlerini yapmaları olabilir. 

Ancak düşündüğümüzün aksine onlar doğaüstü varlıklar değil ve karşılaştıkları kötü durumlar karşısında, her ne kadar bize belli etmemek konusunda başarılı olsalar da, tıpkı bizim gibi üzülüyor ve duygusal tepkiler veriyorlar..

Öyle ki gün geliyor kendilerine ya da ailelerine zaman ayıramıyorlar. Uykusuz geçen geceler, kaybedilen hastalar, onların yakınlarından gördükleri şiddetlere rağmen sağlam durmaya çalışıyorlar. Bazı zamanlarda ise sinirleri bozulabiliyor. Nadiren de olsa bana da denk gelmedi değil. İlgisiz gibi görünen ve öğrenmek için bir şey sorduğunuzda azarlar gibi cevap veren doktor veya sağlık çalışanına sinirlendiğimde oldu. Fakat duygudaşlık (empati ) kurmak gerekir diye düşünüyorum. 

Çünkü mesleğini güven içinde huzurla yapamayan, bakabileceğinin üstünde çok hasta bakan, tutabileceğinden daha fazla nöbet tutmak zorunda kalan, her türlü olumsuz şartlarda görevini yapmaya çalışan, gece gündüz demeden fedakârca mesleğini icra eden hekimler ve sağlık çalışanları sebep ne olursa olsun, sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalmayı hak etmiyor. Hatta ölümle sonuçlanması çok acı. Bir daha bu tür olayların tekrarlanmaması diliyorum. Şiddete ve koronaya maruz kalarak hayatlarını kaybeden hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı rahmetle ve saygıyla anıyorum... 

Ayrıca Covid-19 pandemisi ülkemizin öncelikli ve en önemli gündemlerinden biri haline geldi. Salgını kontrol altına alabilmek, toplumun en az etki ve en az can kaybı ile bu süreci atlatabilmesi için hekimler ve tüm sağlık çalışanları büyük bir mücadele sergiliyor. Canla başla çalışıyor. Sağlık çalışanları bu mücadeleyi kendi sağlıklarının ve yaşamlarının da büyük tehlike altında olduğunu bilerek gerçekleştiriyorlar.

Pandemi sürecinin bütün yükünü omuzlayan sağlık çalışanlarımızın, kendi doktorlarımın, ülkemizin her köşesinde, insan hayatının kutsallığına inanarak sonsuz sabır ve üstün gayret ile çalışan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın ''14 Mart Tıp Bayramını'’ kutluyorum.  İyi ki varsınız!