Bizde aile yadigarı bir kolye var ve ben bunu üzerimde taşırım asla çıkarmam.. Hangi büyükanneye ait olduğu beli değildir.. Hemen hemen tüm resimlerimde görürsünüz Uğurumdur benim..
İnsanları ve şehirleri koruyan, iyi huylu tanrı olarak kabul edilir. Aynı zaman da kollarında Servet tutan bereket tanrıçadır.
Her Yunan kentinin duvarlarında; muhteşem güzelliği, giyinişi ve başında tacı ile resmedilirdi. Bu şekilde şehirler korunurdu..
Yunanca: Τύχη (tihi), talih, Yunan mitolojisinde bir kentin talihini ve genel olarak refahını ve kaderini belirleyen şans tanrıçası. Hermes ve Afrodit'in kızı olmasının yanı sıra bazı kaynaklarda Okeanos adlı Titan'ın kızı olarak da anılmaktadır.
Ege bölgesinde Helenistik çağda yer alan kentlerin madeni paralarında görüntüsüne sıkça rastlanır.
Şans canlı ve cansız nesnelere atfedilen güçtür, nesnelere insan kontrolü ve ötesinde etki yapabilen fiziksel yasalardır..
Soyut bir kavramın kişileştirilmiş biçimidir. Kader, şans, Beklenmedik başarı tanrıçasıdır. Homeros ve Hesiodos’ta görülmez.
Fortuna ismi, Roma mitolojisinde şansın cismani hali, tanrıçasıdır. Yunan mitolojisindeki Tihi'ye denktir. Fortuna her zaman olumlu değildir: bazen şüphelidir; değişen şans olabilir veya mutlak şeytani şans olabilir. Fortuna genel olarak, kaderin tanrıçası olarak da bilinir. Hayattaki farklı yönlere göre bu tip farklı isimler altında Roma İmparatorluğunun her yanında tapılırdı, adına birçok tapınak bulunurdu.
Tihi ummadığınız anda başarı tanrıçanızdır. Antik Yunan’da Şans talih, kader gibi. Tihi ölümlülere herşeyi doumlarıyla beraber verir.
Tihi: Zeus Eleutherios'un çocuğu, ve Moira'ların en güçlüsüdür.
Şans kavramını tersi kötü şans, talihsizlik, kaza, maceracı zarf gibi kelimeler sıralanabilir. Şans mutluluk rasgelelik "sezgisel" talihsizlik yada kötü şans!
Bu yerçekimi gibi evrenin bir özelliğidir. Falcılar, astrologlar ve bilim adamları araştırır dururlar. Ve neticede her şeyi akışına bırakmak gerektiğide söylenir. Zira kötü düşünceler kötü şansı; güzel düşünceler güzellikleri beraberinde getirir.. Kötülüklerden korunmak için, mavi boncuk, çeşitli takılar, gömlek, kravat vb uğurlu eşyalar da olabilir.
Şans; sayılarla oynar bazen. Hurafeler, batıl inanışlar, takılar deken kader der ve dururuz!!…
13 gibi rakamlara yükleriz cehalet, olasıklık, öznel doğrulama, otoriteye itiraz, ne bileyim çok acele ettim ‘’(acele işe şeytan karışır)’’ gibi ama doğa üstü güçleri tam anlamı ile açıklayamayız bir türlü…
Salı gününü uğursuz saymak gibi mesela !
Sayıydı gündü takıydı vs derken; Kendi kendini gerçekleştiren kötü kehanetler zincirini kendimiz yaratırız.. İyi şansta olduğu gibi.. İyi şans yada kötü şans, sonuçta inandığımızdır. yüzyüze kaldığımız ve karşılaştığımız her şeyde.. Ve kehanet kendi kendini gerçekleştirir..
Her başarı hikayesini dinlediğimiz de yada tam aksi felaketi; tesadüfler zinciri birbirini kovalar.. Tesadüfler Şans Talifh Kader Çekim yasasıdır kısaca tıpkı yerçekimi gibi..
Talihimizin açık şansımızın bol olması dileklerimle…