Sistem nedir? Ne işe yarar?

Transfer nedir? Nasıl yapılır? Bir takım eğer şampiyon olmak istiyorsa öncelikle bu iki soruya zamanında doğru yanıt vermelidir.

Ben hangi sistemle oynayacağım ve nasıl transferler yapmalıyım?

Gazişehir maçında Abdullah hocanın sistemi içine alan en önemli detayı, yani takımın oyun felsefesini henüz oturtamadığını gördük. Sistemi kapsayan diziliş değil, oyun felsefesidir. Kısa ve etkili pas trafiğiyle oyunu başlatarak hızlı bir şekilde ileri uca varmak isteyen Avcı'nın elindeki kadroyla bunu yapabilmesi pek kolay gözükmüyor. Savunmadan başlayarak oyunu hareketlendirmek istiyorsanız oraya uzun şutlarla değil isabetli paslarla çıkacak Marcelo gibi oyuncular almanız gerekir. Beşiktaş'ın geri dörtlüsü henüz yeterince uyum içerisinde değil. Bekler uzun toplarla çıkarken, defansın merkezindeki Vida'nın geri dönüşlerde geç kalması kopukluğa neden oluyor. Nitekim Patrick Twumasi daha 6. dakikada akıllıca bir penaltı alarak Vida'nın bu hatasını affetmedi. Oyuncu bunun üstüne birde kırmızı kartla oyun dışı kalınca maç boyunca takım oyunundan uzak bir Beşiktaş izledik. Maçın ilk 5 dakikasında Gazişehir ceza sahasına yığılmış Beşiktaş, bir anda karıştı. Elbette yenilgide Vida'nın maçın başlarında takımını 10 kişi bırakması önemli bir etken fakat, takım 10 kişi kalmışken Abdullah hocanın buna alternatif üretememesi ve önlem almaması Beşiktaş adına pek iç açıcı değil.  

Abdullah hoca, Vida oyundan atılınca takım kurgusunda ön libero olarak oyuna başlayan ve geriden oyun kurma planları yaptığı Elneny'i onun yerine çekti. Fakat oyuncu, burada etkisiz kaldığı gibi o savunmaya geçince orta saha daha da etkisizleşti. Daha ilk maçına çıkmış ve birlikte oynamaya henüz alışmamış Elneny verimli olmayınca, bu sefer topu alabilmek için Dorukhan ve Adem Ljajic iyice geriye gelmeye başladılar. Böyle olunca da gereksiz efor sarfederek kendi yerlerinde etkili olamadılar. Avcı, bu bölgede Atiba'yı daha erken oyuna almış olsaydı en azından 1-0 dan sonra oyunu daha rahat elinde tutabilirdi. Atiba, defansif bir oyuncu olmasına rağmen ofansif oyunu da iyi okuyabilen ve iyi pozisyon alan bir yetenek. Attığı golle bunu bir kez daha gösterdi.

İleri uçta son haftalarda bir türlü istenilen performansı gösteremeyen Güven'in 83 dakika sahada kalması ve Umut Nayır'ın oyuna çok geç girmesi pek anlaşılır bir durum değil. Sonradan oyuna giren Boyd'da olumlu işler yaptı ama yeterli gelmedi. Görüldüğü gibi sistem, olası aksiyonlara göre yeterince detaylandırılmamış ve planlanmamış 6. dakikada gelen bir kırmızı kart maçın tüm dengesini bir anda bozdu. Maçın son dakikalarında böyle bir tabloyla karşılaşsanız skoru alamadığınızda sizi kimse eleştirmez ama 90 dakika boyunca çözüm üretilmemesi, yetersiz kalınması ciddi problem. 

Şampiyonluğa oynayan takımların bu tip durumlarda sistemli bir şekilde hareket ederek hızlı refleks göstermesi gerekir. Vida'nın yerine hemen uygun rotasyon yapılmaması ve gerekli hamlelerde geç kalınması skoru 3-0 a getirdi. Savunmadan orta sahayaya, kanatlardan forvete Avcı'nın oynatmak istediği oyun bu kadroyla mümkün değil. Teknik heyet bu kadroya başka bir oyun oynatmak zorunda. Çünkü transfer döneminde geç kalınması, yeni gelen oyuncuların kampa yetişmemesi, takımın omurgasının sakatlıklar nedeniyle kadroda yer alamaması sistemi tamamen olumsuz etkiliyor. Beşiktaş'ın kadrosu yetersiz değil fakat hoca bu takıma Başakşehir'deki oyunu oynatamaz eğer o oyunu istiyorsanız sezon başlamadan ona göre hazırlık yapıp, uygun bir transfer politikası izlemeniz gerekir. Elbette profesyonel futbolcular kendi bölgeleri dışında başka mevkiilerde de oynayabilir ama bunun için artık zaman yok. O yüzden teknik heyet yeni bir formül bulmalı. 

Özetle; hocanın maça başladığı oyuncu tercihleri ve maçın gidişatına göre yapmış olduğu taktiksel tercihler maçın skorunu hazırladı. Form grafiği yükselen Umut varken, haftalardır düşüşte olan Güven'le oyuna başlaması yanlış. Burak, forvetin değişmezi ama sakat, Güven formsuz, siz Gazişehir maçında Umut'u denemezseniz başka hangi maçta deneyeceksiniz? Derbi de mi deneyeceksiniz? Caner Erkin, bireysel performans olarak iyi bir maç sergiledi fakat onun oynadığı bölgede Beşiktaş çok açık veriyor. Avcı oraya Rebocho'yu neden monte etmiyor? Ne bekliyor? Anlamış değiliz. Douglas neden alındı? 1. bölgede uyumuna ne zaman bakılacak? Bunun gibi birçok soru sorabiliriz. İşte Beşiktaş bu sorulara acilen cevap bulmalı. Düşüncede kurulan ideal 11 ile sahadaki ideal 11 tutmayabilir. Sahanın kendi gerçekleri vardır, bunu ancak oyun içerisinde görürsünüz. Bu yüzden hamle yapmakta geç kalmak ve başka şeylere takılıp gereksiz ısrar etmek Beşiktaş'ın zararına olur. Semt affetmez.

Gazişehir takımı, bundan 4 hafta önce süper lige başlamış bir takım. Ligde oynadığı ilk maçla birlikte ilk kez bir araya gelmiş oyunculardan oluşuyor. Bu oyuncular, öncesinde birlikte bir hazırlık maçı bile yapamadılar. Fakat kısa sürede doğru rakip analizi yaparak iyi işler yapmaya başladılar. Maç içerisinde en büyük avantajları ise, hızlı çıkan 2 tane forvetle oynamalarıydı. Gazişehir'i buradan tebrik etmek lazım mükemmel bir kontra oyunuyla Beşiktaş'a puan vermediler. 

Beşiktaş 4. hafta biterken görece kolay bir fikstürden 8 puan kaybetti, takım sonraki maçlarda seri galibiyetler almazsa ve birkaç hafta daha böyle giderse teknik heyet ve yönetim büyük sıkıntı yaşar. Avcı, bu durumu en iyi bilen kişilerden bir tanesi maç sonu uzun süre kulübede bekleyerek sahayı izlemesi de sıkıntının, kafa karışıklığının en büyük göstergesi.