İÇLİ KÖFTE,denilince yapımı biraz el oyalayıcı olduğu için genellikle bu işin ehli ellerden çıkan ürünler tercih edilir.Bu işi layıkıyla ve çok lezzetli hazırlıyarak pişirenler de vardır.Genellikle Güney Doğu Anadolu da ve bir çok yöremiz de biraz farklı malzeme ve şekil de yapılabilir.İçine konulan kıyma harcının bol yağlı olması ve soğuk olarak köftelere doldurulması en önemli püf noktasıdır.

Ama şekli önemli değil lezzeti güzel olsun diyorsanız bir de zamanınız kısıtlı ise daha pratik bir şekilde ''içli köfte ''pişirmeniz de mümkün.

Yemek davetleriniz de ara sıcak olarak tercih edebilirsiniz.Dikdörtgen borcamınız yada aynı ölçülerde bir tepsi bu tarif için uygundur.Buyrun birlikte hazırlıyalım.

  • MALZEMELER:
  • 1 çay fincanı (150gr)irmik
  • 2 çay fincanı köftelik bulgur (300gr)
  • 1 ad büyük haşlanmış patates
  • 1,5 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 çay fincanı kaynar su
  • İÇ HARCI:
  • 250 gr dana kıyma
  • 2 ad büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay fincanı ceviz
  • Tuz,kırmızıbiber,kimyon
  • ÜZERİNE:
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • YAPILIŞI:
  • Büyükçe bir kaseye bulguru alın ve üzerine kaynar suyu ekleyerek üzeri kapalı olarak 15 dakika bekletin.
  • bulgur kabararak yumuşayınca irmiği ekleyerek karıştırın.
  • Haşlanmış patatesi rendeleyin ve ekleyin.
  • Salçayı,tuzu ve karabiberini ekleyerek yoğurmaya başlayın.
  • Bu işlemi miikser ile de yapabilirsiniz.
  • Hamur halini alana kadar yoğurun.
  • İÇ HARCI İÇİN:
  • Soğanları küçük doğrayın ve bir tavaya alın.
  • Tereyağ ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Yumuşayan soğanlara kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Salçayı,tuzu,kırmızıbiber ve kimyonu ekleyerek karıştırın.
  • Ateşten indirin ve cevizlerini ilave edin (cevizler iri doğranmış)
  • İç harcınızı soğutun.
  • Bulgur karışımını iki eşit parçaya ayırın.
  • Borcamı yada tepsiyi yağlayın ve bulgur karışımının bir parçasını eşit olacak şekilde yerleştirin.İyice bastırarak düzeltin.
  • Soğuyan iç harcını üzerine döşeyin.
  • Diğer bulgur karışımını ile üzerini eşit kalınlıkta kapatın ve elinizi ıslatarak düzeltin.
  • 1yemak kaşığı tereyağını eritin ve üzerine gezdirin.
  • 190 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
  • Yanında isterseniz limon yada salça sos ile ikram edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...