Değerli  okurlarım  bu makalemde  siz  değerli  dostlarım mahkum ve hükümlülerimizi Ceza kanunumuzun 58. maddesinde düzenlenen Tekerrür hükümleri hakkında bilgilendirmek istiyorum  . 

Size  tekerrür  hükümlerinin  uygulanabilmesi  için  sizin cezanızın öncelikle kesinleşmesi gerekir. Sizin cezanız kesinleştikten sonra sizin ikinci bir  suç işlemiş olmanız gerekir. Ancak bu durumda hakkınızda mükerrirlere özgü  infaz  rejimi uygulanabilir ve siz  ilk kez  suç işleyen bir kişiye göre daha ağır bir ceza ile cezalandırılırsınız 

Hakkınızda  tekerrür  hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki  suçtan dolayı kesinleşmiş ceza mahkumiyetinizin  olması gerekir ve sizin  ilk suçunuz hakkında cezanızın kesinleşmiş olması gerekir.  Kesinleşme derken  kararı siz temyiz edip Yargıtay’a göndermişseniz veya istinaf mahkemesine göndermiş iseniz karar kesinleşmiş olmaz ancak karar Yargıtay’dan  geldikten  sonra  ya  da bazı durumlarda istinaf mahkemesinden geldikten   sonra kesinleşir ve tekerrür hükümleri uygulanır. Hakkınızda  tekerrür hükümlerinin uygulanması için cezanızın infazı şart değildir. İnfaza verilmiş olması da  durumu değiştirmez. Önemli  cezanız  kesinleşti mi kesinleşmedi mi? Biz Avukat olarak buna bakarız

Siz  kasıtlı bir  suçtan  mahkum  olduysanız  ikinci  suçunuzun  da  kasıtlı suç olması durumunda  tekerrür  hükümleri  uygulanır. 

İlk  suçunuz taksirli  suç ise ikinci suçunuzun  da  taksirli  suç olması gerekir.İlk  suç kasıtlı ikinci suç taksirli suç ise tekerrüre  girmez.

Örneğin 1.  Suç  dolandırıcılık  2. Suç  hırsızlık  ise  tekerrür  uygulanır. 1.  Suç  taksirle adam öldürme  ikinci  suç  kasten  adam öldürme ise tabiî ki tekerürrüre girmez . 

 Suç  askeri  suç  ikinci  suç  adi  suç ise  tekerrür  uygulanmaz. 

İlk  suçunuzun  cezasının kesinleşmesi bizim için  yeterlidir. Ama infaz edilmemiş iken si ilk  suçunuz kesinleştikten  sonra  ikinci suçu işlediyseniz cezanız tekerrür  hükümlerine  göre  infaz edilecektir  maalesef  . 

Ama diyelim ki   siz  ilk  suçu işlediniz  cezası kesinleşti  ve infaz edildi  ise  o  takdirde  biz     ilk  suçun  cezasına  bakarız  eğer  5 seneden  fazla  ise  siz  ikinci  suçu  ilk  suçunuzun  cezasının infazından itibaren  ilk  5  sene içinde  işlerseniz  dikkat   o  zaman hakkınızda  tekerrür  hükümleri uygulanır  ama siz  ilk  suçun cezasının infazından itibaren  ilk  5  senelik  süreçten sonra  ikinci suçu işlerseniz  tamamdır o  zaman  size  tekerrür  uygulanmaz

Eğer  1.  Suçunuzun  cezası  5  sene  ya  da  daha az ise  bu durumda  infaz  savcıları   infaz tarihinden itibaren  ilk  3 yıl içinde mi işlediniz  ona bakar  ilk  3 yıl içinde işlediyseniz  tekerrüre girer maalesef  . ilk  3 yıldan sonra işlerseniz  dikkat !!! tekerür uygulanmaz.

İlk  suçtan  dolayı  cezanızın kesinleşmiş   olma  ve  infaz tarihleri önemlidir. 

.Eğer  sizin her iki  suçunuz  da  1  Haziran  2005  den önce işlendiyse  suçta tekerrü hükümleri uygulanmaz  

Ama  birinci  suçunuz  1 Haziran 2005  tarihinden  önce  ikinci  suçunuz  1  Haziran  2005 tarihinden  sonra   işlendiyse sanık hakkında  TCK  58  .  madde  yani tekerrür  hükümleri  uygulanır.

Siz  suçu işlediğinizde  18 yaşından  küçükseniz  yani  1.  Suç  18 yaşından küçük iken işlendi ise  ikinci  suç  18 yaşından büyükken  işlendiyse tekerrür uygulanmaz

Hakkınızda  tekerrür  hükümleri   uygulanıyorsa cezanızın   3/4ünü  infaz   edilir. 

Eğer  siz  Ağırlaştırılmış  müebbetten  hapis cezası  aldıysanız   39 yılınızı   müebbet  hapis cezasına  mahkum olduysanız  33 yılınızı  diğer hapis  cezalarında   ¾  nü   infaz kurumunda iyi halli  geçirmeniz  halinde koşullu  salıvermeden yararlanırsanız . 

Hakkınızda  ikinci   kez  tekerrür  hükümleri uygulandı  iseniz  koşullu olarak  salıverilmezsiniz.

Bu konulardaki  sorularınızı   0  532  508 90  45  nolu  irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL BAROSU