Anne- babalar, çocuklarına internet erişimi imkânı sağlayarak sokaklardaki tehlikelerden koruduklarını düşünüyor. Oysa en büyük tehlike, evlerinin içinde. Çocuklar internet aracılığıyla birçok tehide karşı savunmasız kalıyor. Özellikle sanal oyunlarda hem oyunun içeriğindeki şiddete maruz bir şekilde duyarsızlaşıyor, hem de tanımadıkları kişilerle tanışarak, çeşitli istismar tehlikeleriyle karşı karşıya kalıyor.

Gün geçmiyor ki ölüm, şiddet, korku ve dehşet içermeyen yeni bir oyun ortaya çıkmasın.

Bugün size tehlike saçan iki farklı bilgisayar oyunundan bahsedeceğim.

İlk olarak burada çok ta yeni olmayan 2017 yılından beri oynanan ancak yakın zamanda olumsuz anlamda etkilerinden bahsedilen 'Real Gangster Crima' oyunuyla başlayalım. 

Bu oyuna dahil olunduğunda dünyada saygınlığı olan bir mafya grubu oluşturulmakta. Oyunu oynayan kendi mafya imparatorluğunu kurup, mafya ailesinin bir üyesi olarak en iyisi olacağı telkini ile oyun başlamaktadır.  Suç oranı yüksek bir şehirde geçen oyunda, oluşturulan karakter, telefonla gelen talimatla mühimmat alarak görevleri üstleniyor. Görevleri tamamlamak için de önce bir araba çalması gerekiyor.  Rastgele araba çalan karakter, binbir çeşit silahla gangsterleri öldürüyor. Gangsterleri öldürdükten sonra telefonla tebrik alan karakter, yeni görev için belli noktalara yönlendiriyor.

Oyunda o noktaları ve görev yerlerini sol üst köşede bulunan haritadan takip ediyor.

Oyunda araç kaçırmadan gasp ve polis öldürmeye kadar her türlü talimat veriliyor. 

Şimdi gelelim ikinci oyuna: "Mavi Bebek"

Mavi Balina ve Momo oyunundan sonra çocukların psikolojisini alt-üst edip intihara kadar sürükleyen Mavi Bebek (Blue Baby) oyunu ortaya çıktı.

Çocuklara, gençlere yönelik tasarlanan bu oyunların indirme linki bulunmuyor, popüler sosyal ağ uygulamaları aracı olarak kullanılıyor. Linke merak edip tıklayan küçük yaşta oyuncular bir anda kendilerini tehlikeli görevlerin içerisinde buluyor.  Yetişkinlerin bile kanını donduracak görevlerle katılımcının psikolojisi bozuluyor, kişi sonunda ya tedavi görmeye başlıyor ya da hayata gözlerini yummuş oluyor.  

Mavi Bebek oyunu nedir, nasıl oynanıyor?

Mavi Bebek fiziksel oynanan, bir oyundur. Oyunu oynayan çocuklara sosyal medya aracılığıyla talimat veriliyor.  

ÇOCUKLARI ÖLÜME SÜRÜKLÜYOR  

Oyunu oynayan çocukların anlattıklarına göre Blue Baby, banyoda geçiyor. 

Efsaneye göre, banyonun ışığını kapatıp ayna karşısında elinizde bebek varmış gibi sallayarak "baby blue, blue baby" diyorsunuz. 15 defa tekrar edildiğinde elinizde bir bebek hissetmeye başlıyorsunuz. Elinizdeki görünmez bebek bir süre sonra tırnaklarını kolunuza batırıyor.

Arkadan 'Bebeğimi bırak' diye bağıran annenin sesi geliyor. Bırakmazsanız deliriyorsunuz veya hayatınızı kaybediyorsunuz. Aslında bir tür korku seansı yaşatılıyor.

Momo oyunundan sonra çocukları tehlikeye sokan ‘Mavi Bebek’ oyunu ile ilgili bilgiler veren Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Engin Dinç, ailelere önemli uyarılarda bulundu.

MAVİ BEBEK İLE ÇOCUKLARA İSTEDİKLERİNİ YAPTIRIYORLAR

Jonathan Galindo "Mavi Bebek "oyunun Fecebook Messenger üzerinden yazışma ile oynandığına dikkat çeken Dinç, "Aynı Momo oyununda olduğu gibi yazıştığınız kişi sizin hakkınızda bazı bilgileri biliyor. Etrafınızda olan eşyaları size söyleyebiliyor, siber zorbalık yapıyor. Ses efektleri göndererek kişinin korkmasını sağlıyor.  Anlık kamera görüntüsünü gönderebiliyor. Bu sayede özellikle çocukları çok kolay şekilde korkutarak istediklerini yaptırabiliyor dedi.

MAVİ BEBEK OYUNU SONRASI PSİKOLOJİSİ BOZULAN ÇOCUKLAR  BİZE ULAŞIYOR

Tüm dünyaya yayılmış olan bu oyunların Türk kullanıcıları da hedef almaya başladığını belirten Dinç şunları anlattı.

"Mavi Balina ve Momo gibi oyunlar Deepweb üzerinden, kapalı devre ağlar üzerinden oynanabilirken Jonathan Galindo "Mavi Bebek" oyunu Facebook ve İnstegram üzerinden DM dediğimiz Direct ile oynanıyor. Özellikle sosyal medyada çok aktif olan K-Ppo dinleyicisi gruplar var ki bu gençlerimiz 13-18 yaş aralığındadır. Bu uygulamaların hedefi de bu yaş aralığı. 

Birçok K-Pop dinleyicisi gencimiz, sosyal medya üzerinden USMED Başkanı Said Ercan'a Ve USMED ekibine ulaşarak oyundan bahsediyorlar. Korktuklarını söylüyorlar, ailelerine de durumu anlatamadıklarını söylüyorlar. Psikolojisi bozulmuş çocuklarımız var. 

Bu konuda aileler dikkatli olmalılar, çocuklarının sosyal ağ kullanımını kontrol altında tutmalılar en önemlisi ise bu çocuklarla bire bir, temas ederek, nitelikli zaman geçirmeliler.