Türkiye'nin milli siyaset belgesi, diğer adıyla gizli anayasasında, tehdit algılamasında önceliği İran'ın aldığı vurgulanıyormuş!?

Uzun menzilli silahlara sahip, komşu olan veya olmayan tüm ülkeleri Türkiye dikkate almak zorundadır.

Bu ülkeler sayılırken İsrail'in adı hiç geçmiyor.

Oysa İsrail'in de Türkiye'yi vurabilecek füze sistemleri vardır.  Hatta bu sistemler nükleer başlıklarla donatılabilecek durumdadır.

NATO Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı ve Türk Gurubu Başkanı Vahit Erdem'in bu husustaki değerlendirmesi:

'NÜKLEER' YAPABİLİR

Vahit Erdem, İran'ın silah kapasitesinin NATO'nun her toplantısında gündeme geldiğini, 17 Ocak'ta Brüksel'de yapılacak olan Başkanlık Divanı toplantısında da konunun gündeme geleceğini açıkladı. Erdem'in değerlendirmeleri şöyle:

"İran'da belli dereceye kadar nükleer kapasite de var. Kısa sürede nükleer silah yapabilir. Bu çevre ülkeler için ciddi bir tehdit. Bundan vazgeçilmesi gerek. Türkiye'de çevre ülke. İran'ın bir gerekçesi İsrail. Ancak bir ülkenin sınırında bir silah varsa, o her zaman tehdit olarak algılanır."

VAZGEÇİRMELİYİZ

CHP'li Şükrü Elekdağ da şu aşamada Türkiye'ye komşulardan tehdit olmadığını belirterek, "Ama bizim komşularımızın bir tanesinde böyle bir silah olması, tabiatıyla potansiyel olabilecek tehdit oluşturuyor" dedi. Elekdağ şunları söyledi:

"İran'ın herhangi bir şekilde nükleer silah yapması Türkiye'nin bölgedeki stratejik üstünlüğünü elinden alır. Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkeleri de son derece rahatsız eder; onlar da dışardan bunu sağlamaya çalışırlar. Etrafımız bir anda cehenneme dönüşür. O nedenle Türkiye İran'ı  bu programdan vazgeçirmeli."

Türkiye'nin çevresindeki tehditleri aşabilmesi için nükleer caydırıcılığa sahip olması gerekiyor.

İsrail gibi maceraperest bir ülkenin elinde nükleer güç bulunması, Türkiye için hayati tehlikedir.

Bugün dost gibi görünen ülkelerin, yarın nasıl bir tavır takınacakları hiç belli olmaz.

Sadece klasik büyük bir askeri güce sahip olmak, Türkiye'nin geleceğini garanti edemez.

Tecrübe, pek zalim bir öğretmendir. İnsanı evvelâ imtihandan geçirir, sonra dersi öğretir.

Spoditems