Merhabalar,

Arapça da döndürülmüş yada dönüştürülmüş anlamına gelen Mardin usulü bir yemek olan ''MAKLUBE''bugün ki tarifimiz.

Kuzey Arap Mutfağından Türkiye de Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin illerinde pişirilen bir yemektir.

Bu yemeğin görüntüsü aynı olmakla birlikte et ve tavuk eti dışında farklı malzemeler ile de pişirilir.

Yörelere göre içine konulan malzemelerde farklılıklar görülse de sunum biçimi ile ''MAKLUBE''denildiğinde kat kat döşenen patates,patlıcan ,pilav ve üstte görülen et yada tavuk etidir.

Bugün bizim tarifimiz Mardin yöresinde daha sık yapılan ''TAVUKLU MAKLUBE''

Haydi hep birlikte bu lezzetli yemeği hazırlıyalım..

MALZEMELER:

500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs 

2 orta boy patates

1 ad bostan patlıcan

1 büyük domates

2 su bardağı baldo pirinç

2 yemek kaşığı zeytinyağ + 1,5 yemek kaşığı tereyağ

Tuz + Karabiber

3,5 su bardağı su

KIZARTMAK İÇİN:

Ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

Patatesleri ve patlıcanı halka doğrayın ve kızdırılmış yağda kızartın.

Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağ alın ve kuşbaşı kesilmiş tavuk etlerini kavurun.

tavuk etleri yumuşamaya başlayınca az miktarda tuz ve karabiber ekleyin.

Yuvarlak cam bir kaseye yada ısıya dayanıklı bir tencereyi yağlı kağıt ile kaplayın.

Kasenin alt kısmına tavuk etlerini yerleştirin.

Patates ve patlıcanları dizin.

Pirinci bol su ile yıkayın (nişastasından tamamen arınsın)

Süzdürün ve zeytinyağ,tuz ve karabiberle karıştırın.

Patlıcanların üzerine pirinci yerleştirin.

Kalan tereyağını parçalar halinde pirince karıştırın.

Suyunu verin ve domatesi halka doğrayarak kapak gibi üzerine kapatın.

Kasenizin üzerini yağlı kağıt ile kapatın.

180 derece de ısıtılmış fırında pilav pişene kadar (takribi 30-35 dak)pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirin ve yuvarlak bir tepsi içine ters çevirin.

Etrafını yeşil salata,çoban salata ve aralara koyacağınız yoğurt ile ikrama hazır hale getirin.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..