Tartışmalı konularda muhatabımızın en az 2-3 defa kendisini anlatması, boşalmasını sağlayın. Sözünü sabırla dinleyin.

Siz konuşurken ise ılımlı, sakin, net, kısa ve en  anlaşılır bir dil kullanmak önemlidir.

Evet seni anlıyorum, … demek istiyorsun; bununla birlikte ben de … düşünüyorum/hissediyorum”

Cümle kalıbı için “evet…bununla birlikte” tekniği diyebiliriz. Tartışmalı konularda amaç haklı çıkmak, suçlamak ezmek değil, çözüm odaklı olmak önemlidir.

Çözüm odaklı olmak demek, geçmişe ve soruna değil, geleceğe ve çözüme odaklanmak demektir; bunun içinde geçmişten sadece ders alacak kadar ilgili olabiliriz.

Neden sorusuna takılmaktan çok ileriye yönelik ne yapılabilir?  

“Bu olaydan ne gibi bir ders çıkartabiliriz ve daha iyi sonuç alabilmek için ne/neler/nasıl yapabiliriz?” soruları bizi yönlendirecektir…

Eğer muhatabınız hatalı olduğunu kabul ederse  ve siz de buna kaşın “ben sana hep söylüyorum ama sen beni dinlemiyorsun…” vb şeklinde cümleler ile ezmeye kalkmayın; onun incinmiş olabilecek onurunu onarmasını sağlayın.

“Seni anlıyorum bu tip davranışlar sık olabilir; ben de bazen yanılabiliyorum…” türü konuşmalarınızla onun rahatlamasını sağlayın. Sağlıklı iletişimde muhatabımıza kötü his yaşatmamak oldukça önemlidir.

Tartışmalı konularda sonuç almak zorunda değilsiniz, çözümsüzlük varsa “bu konuyu şimdilik bırakalım sonrasında uygun zamanda tekrar görüşebiliriz” türü yaklaşımlar faydalı olabilir

 ‘Tost Tekniği’ Nedir?

Olumlu cümlelerle başlayan ve olumlu cümlelerle biten, araya altını çizmek istediğimiz yada rahatsızlık veren dikkat çekmek i istediğiniz konuların “Ben dili” ile ifadesidir.

  1.Cümle olumludur.

 “Sen iyi bir insansın insanlara değer veren yönünü beğeniyorum”  gibi.

2.Cümle rahatsızlık nedeni davranışın dile gelmesidir.

 “Akşam eve geç gelmiş olmandan rahatsız oluyorum” gibi

3.Üçüncü cümle yine olumludur

“Yine de sen bizim için değerlisin, iyi ki varsın”

Konuşmaya olumlu başlamak ve olumlu bitirmek araya rahatsız olduğumuz, ikna olamadığımız davranışlarla ilgili duygu ve düşüncelerimizi belirtiriz.

 Konuşmalarımız onun anladığı dilden, en net ve en anlaşılır şekilde olmalı ve ötekileştirmekten kaçınılmalıdır.

İletişim anında insanların kimliğini, kişiliğini yeteneklerini ve ailesini asla eleştiri konusu yapmayın; gündeme gelecek olan sadece davranışları ile ilgili ne düşündüğünüz ve ne hissettiğinizdir.

Sonu “N”  ile değil ‘M’ harfi ile biten cümlelerimiz olmalı…

Yanlışsın değil, doğru olmadığını düşünüyorum, doğru bulmuyoruolmalıdır.

 “Hatalısın, yanlış yapıyorsun” eleştiridir haklıda olsanız iletişim engelidir; direnç oluşturur…

 “Seni anlayamıyorum, bu davranışını doğru bulmuyorum rahatsız oluyorum…” cümleleri daha etkili ve yapıcıdır..

    İletişim anlam paylaşımıdır. Ne söylediğimiz ile ne söylediğimizi zannettiğimiz, ne anladığı ile ne anladığını zannettiğimiz arasında farklar oluşabilir. Sözlerimizden karşımızdakinin ne anladığını anlamak oldukça önemlidir.

“Ama” Kullanımı

1.Cümle, “Yemek biraz tuzlu olmuş, ama harika olmuş”

2.Cümle, “Yemek harika olmuş, ama biraz tuzlu olmuş

Yemeği pişiren kişi için, 1.Cümle daha tercih edilir.

“Bununla birlikte”  Kullanımı

‘Ama’ yerine ‘bununla birlikte’ kullanırsak önemsizleştirmemiş oluruz.

1.Cümle, “siz bu konuda böyle düşünüyorsunuz ama ben şöyle düşünüyorum” derseniz yanınızdaki kişide kötü his oluşturmanız kaçınılmazdır.

2.Cümle, ”siz bu konuda böyle düşünüyorsunuz bununla birlikte ben de  şöyle düşünüyorum” dediğiniz zaman “seni anlıyorum” u barındıran ve değer veren yaklaşım içinde olmuş olduğunuz anlaşılır. Farklı düşünmek doğaldır rahatsızlık nedeni olmaz iken farklı düşünceyi küçümsemek, mahkum etmek, önemsizleştirmek rahatsızlık verir.

İletişimin sağlıklı devamı için ‘ama’ yerine ‘bununla birlikte’ kullanımının daha olumlu etkisi olacaktır.

Etkili iletişim denilince

     Eğitimcilik, yazarlık, aile danışmanlığı, seminerlerim ve ticari işletmelerde geçen 35 yılda gözlemim o dur ki, ortaklar, müşteriler, öğrenciler, eşler arasında en kaotik sorunlar, güçlü iletişim becerileri sayesinde kolayca çözülebilir iken, en basit sorunların kaosa dönüşebilmesi iletişimin sağlıksız oluşuyla ilgiliydi.

  Güçlü romantik duygularla, aşkla başlamış evliliklerin çok çabuk tükenebildiği ya da görücü usulü ile başlayan evlilik sürecinde sağlıklı iletişimin saygı, sevgi ve güven sağladığını, yeni bir aşkın doğabildiğini gözlemledim.

 En mutlu, başarılı ve güçlü insanların ortak noktası güçlü iletişim becerilerine sahip olmalarıydı.

Not: “Ailemiz ve Biz” kitabımdan alıntıdır syf 32-34