TANSİYONUMUZ KONTROL ALTINDA MI?

Abone Ol
Normalde herkesin bünyesinin, yaşının, cinsiyetinin v.s farklı olduğu bir gerçektir. Bu nedenle herkesin tansiyon ölçüm değerlerinin aynı olması beklenemez. Bundan dolayı bir kişide tansiyonun yükselmiş ya da düşmüş olduğundan bahsedebilmemiz için, herhangi bir şikayetinin ya da hastalığının olmadığı dönemde ve dinlenmiş olduğu tansiyonun zaman zaman ölçülüp bir yere kaydedilmesi ve bu tansiyona göre karar verilmesi gerekir.
Yapılan araştırmalar sonucu, yaşın artmasıyla küçük değişmeler olmakla beraber sistolik (büyük) tansiyon için 120 ile 140, ya da Türkiye’de yaygın söylendiği gibi 12 ile 14 arası, diastolik (küçük) tansiyon için 70-90 ya da 7-9 arası olması normal olarak değerlendirilmektedir. Hipotansiyon olarak adlandırılan düşük tansiyon, belirli bir düzeye kadar sorun yaratmaz. Tam tersine normalin biraz altında olması kalp-damar hastalıklarından uzak daha sağlıklı bir yaşam sürmenin işareti olarak kabul edilmektedir.
Hipotansiyonun en sık rastlanan şekli ortostatik hipotansiyon dediğimiz durumdur. Bu durum, kişinin oturur veya yatar durumda iken normal değerlerde olan tansiyonunun, ayağa kalkılınca düşmesi halidir. Bu durumda bir süre için beyine daha az kan gideceği için geçici olarak denge ve şuur bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Sıvı kayıpları sırasında daha sık görülen bu durum sıvı açığının kapatılmasına rağmen devam ediyorsa veya yüksek tansiyon tedavisi altında olanlarda görülüyorsa bir doktora başvurmak gerekir. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon belirli bir değerin üstüne çıktığında kişinin bünyesinde sıkıntılar oluşturabilmekte, daha da arttığında hayati tehlike ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle tansiyon problemi olan kişiler hekim kontrolünde olmalı ve ilaç alımına özen göstermeleri gerekmektedir.
Sağlıklı, mutlu günler diliyor, saygılar sunuyorum.