Havaların soğumaya başlaması üzerine sürücülerin aklına kış lastiği uygulaması gelmiş durumda. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kış lastiğine ilişkin olarak erkenden yapılan açıklamalar da sürücüleri, kış gelmeden önlem almaya sevk ediyor. Bakanlık tarafından kış lastiği zorunluluğunun kimler için ve hangi tarihlerde zorunlu olacağı hakkında kısa bir açıklama geldi.

Kış Lastiği Kimler İçin Zorunludur?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada kış lastiği zorunluluğunun karayolunda yük ve yolcu taşımacılığı yapan, ticari tescilli motorlu araçlar için olduğuna değinildi. Hususi araç sahipleri için böyle bir zorunluluk olmadığı vurgusu yapıldı. Ancak hem sürücülerin hem de çevresindekilerin can ve mal güvenliği için kış lastiği kullanılması istendi. Lastik fiyatları nedeniyle uygulamadan kaçmaya çalışanlar ise denetimde fark edilmesi halinde 625 TL idari para cezasına çarptırılacak.

Kış Lastiği Hangi Tarihlerde Zorunlu?

Geçtiğimiz 1 Nisan 2017'de kış lastiği takma zorunluluğu sona ermişti. Bunun üzerine kış lastiği düzenlemesinin tekrar 9 Şubat 2017 Tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan KHK/687 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yapılması pes artık dedirtmişti. Ancak o düzenleme yapıldı ve bu yıl yürürlüğe giriyor. Buna göre yukarıda bahsi geçen araçlar, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak zorunda. Uygulama tarihlerini belirleme yetkisi ise valiliklere verilmiş durumda. Böylece valilikler ilin iklim koşullarını dikkate alarak uygun zaman dilimleri için kış lastiği zorunluluğu getirebilecek ve bunu ilan edecekler.

Kış Lastiğinin Faydaları

Kış lastiği iklim şartlarına uygun olduğu için sürüş güvenliği çok daha yüksek. Yaz lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıkta sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor. Bu nedenle kış lastiklerinde soğuğa daha dayanıklı bir hamur kullanılıyor. Lastikler soğukta da esnekliğini kaybetmeyerek yolu daha iyi tutuyor. Yine bu lastiklerde bulunan geniş bantlar sayesinde kayma riski az ve karda sürüş daha güvenli. Böylece fren ve performans dengesi daha iyi sağlanıyor. Petlas gibi öncü lastik firmaları bu lastiklerde uzun ömür ve dayanıklılık açısından daha avantajlı.