Kalp ve kan damarlarıyla beraber vücuttaki dolaşımı ifade eden kardiyovasküler kelimesinin kısaltılmasıdır. Bu makalemde hızlı kilo verdiren kardiyo egzersizleri hakkında detaylı bilgi vermek istedim. Kardiyonun yapılma amacı kalbin daha güçlü olması ve stresten uzaklaştırılmasıdır. Ancak insanlar bu hareketleri zayıflama ve yanı sıra fit bir vücuda sahip olmak için tercih ediyorlar.

Kardiyo Nasıl Yapılır?

Kalbinizle alakalı olarak farklı bir durum söz konusu olursa örneğin ritminde bozukluk, nefes alış verişinizde bir hızlanma olduğunda kardiyo egzersizleri yaparlar. Kardiyo egzersizleri arasında yürüme, koşma, tenis oynama, bisiklete binme ve yüzme gibi aktiviteler var. Fakat sizin amacınız sistemik olarak yağ yakmaya ve hızlı kilo vermeye yönelik ise bu durumda iki temel kardiyo egzersizi yapabilirsiniz. Bunlardan ilki hafif düzey yani LISS denilen hareketler ikincisi de yüksek tempo ile aralıklı olarak HIIT denilen hareketlerdir. İsterseniz bu iki türlü olan egzersizler konusunda açıklama yapalım.

Yüksek tempolu bir kardiyo yapılmak isteniyorsa o zaman mutlaka aralıklı olması gerekiyor. yani bir örnek vermek gerekirse 30 saniyede bir depar attığınızda 60 saniye kadar hafif koşmanız gerekiyor. Sonra yeniden depar atıp devam edebilirsiniz. Yüksek tempolu kardiyo yaptığınızda kalbiniz maksimum derecede alışacağından dolayı burada %85’lik bir hızlanma olacak ve kan dolaşımı vücudun her bölgesine doğru artış sağlayacaktır. Peki, bunun bizim kilo vermemizde ne faydası var derseniz öncelikli olarak vücudunuzda her bölgenin çalışmasını sağlar ve yağ yakımını da gerçekleştirir.

Hafif tempolu kardiyo hareketleri yaptığınız da kalp atışlarınızın hızı % 65 civarında olacaktır. Bu tempoda yaklaşık olarak 45 dakika 1 saate kadar antrenmanınızı sürdürebilirsiniz.

Peki, bu iki tür kardiyo egzersizleri arasında yağ yakımı ve hızlı kilo verdirmede hangisinin daha etkili olduğunu sorarsanız onu da şu şekilde belirtelim.

Hangi Kardiyo Yağ Yakımı İçin Daha İyi?

İnsanın kilo vermesi için yağ yakımına ihtiyaç vardır. Yağ yakımının da iki türlü yolu vardır. Bunlar daha az yemek yiyerek daha fazla hareket etmek. Kardiyo egzersizleri yaparken de amacınız harcadığınız kalori miktarını artırmaktır. Bunun için aşağıda sizin de evde yapabileceğiniz kardiyo egzersizlerinden bahsedelim.

EVDE YAPILABİLECEK KARDİYO EGZERSİZLERİ

  • Evinizde yapacağınız ilk kardiyo hareketi yukarı doğru sıçrayarak kollarınızı ve bacaklarınızı açıp kapatmak. Bu hareketin adı sıçrayan kukladır.
  • Şınav çekebilirsiniz. Bu genellikle yapılırken zorlanılan bir harekettir ancak daha kolay hale getirebilmeniz içinde dizleri yere dayayarak bunun yapabilirsiniz.
  • Sırtınızı düz duvara dayayın ve altınızda bir sandalye var ki gibi duvara dayanarak oturuyor pozisyonu alın. Bu hareketin ismi ise sandalye hareketidir.
  • Önünüze bir sandalye alın ve üzerine çıkıp tekrar inin bunu tıpkı bir merdivene çıkıyor ve iniyor gibi düşünebilirsiniz. Yorucu ancak etkili zayıflama hareketlerinden biridir. Bu egzersizin adı ise basamak hareketidir.
  • Olduğunuz yerde koşar gibi yapın ancak dizleriniz karın hizanıza kadar çıkması gerekiyor. Bunu tempolu bir şekilde yapabilirsiniz. Bu egzersizin adı ise yüksek koşudur.
  • Elleriniz önde beliniz düz ve ayaklarınızı omuz genişliğinizce açın daha sonrasında ise çöküp kalkıyorsunuz. Bu hareketin ismi squat’tır.
  • Dirsekleriniz yerde şınav pozisyonu alıyorsunuz ve otuz saniye boyunca bu şekilde bekliyorsunuz. İlk yaptığınız sıralarda zorlanabilirsiniz ancak zamanla kolaylaşacaktır.
  • Sağa ve sola doğru zıplayın. Burada süreyi kendiniz belirleyebilirsiniz.

Yukarıda hızlı kilo verdirecek olan kardiyo hareketlerinden bahsettik. Hem kalp hem vücut sağlığınızı koruyabileceğiniz bunun yanı sıra da hızlı kilo vermiş olacaksınız.