Sevgili okurlarım, 18 Nisan 2007’de çıkmış olan (EKB) Enerji Kimlik Belgesini Apartman adına Yönetici alması gerekiyor. Defalarca toplantıda belirtmeme rağmen isteğim ciddiye alınmadı. Dün akşam ana haberlerde 2017’den sonra Apartmanların EKB belgesi yoksa daire sahiplerinin dairesini satamayacağını kiraya veremeyeceğini öğrendim. Antalya Konyaaltı Belediyesi İmar bölümünü aradım: “Makine Mühendis Odasını arayın bu konuda Belediyemiz herhangi bir şey yapamıyor.” Dediler.

İnternetten Makine Mühendis Odasının telefonunu buldum EKB hakkında bilgi almak istediğimi söyledim: “Biz ilgilenmiyoruz. Eko-Evd şirketini arayın onlar bu konuda size yardımcı olurlar.” Dediler.

Google amcamız bilgi konusunda mükemmel denilecek kadar işe yarıyor. Eko-Evd şirketini buldum konuyu konu hakkında bilgisi olan Ümit beye aktardım: “Bu konuda bilgileriniz doğrudur. Apartmanınız Enerji Kimlik Belgesi almazsa dairenizi satamayacaksınız aynı zamanda başkasına kiralayamayacaksınız. Bu konuda Yöneticinin bilgisi olması gerekiyor.” Dedi.

Bildiğim konuyu tekrar etmişti: “Ümit bey, Avrupa’da bu kanun yıllardır var ve yeni kanunlar çıkınca Belediyeler uyguluyorlar. Bu kanun 2007 çıkıyor on yıldır hala uygulamamakta direniyoruz.” Dedim. 

Türkiye’de herkesin bu konuda aynı düşüncede olmadığını bunun iyi bir kanun olduğunu ayrıntılarıyla birlikte anlattı ve ekledi: “Bizim insanlarımız ne zaman ki, zor durumda kalırlarsa ancak o zaman eyleme geçiyorlar.” Dedi. 

Burası Türkiye gibi sözleri o kadar çok işitiyorum ki, sanki dünyalı değiliz imacı veriyorlar: “Ümit bey, peki EKB’yi tek başıma alamıyor muyum?” Dedim. 

Sorun olmadığını dairem adına EKB alabileceğimi lakin ileride Devlet daireleri bu belgeyi kabul etmeyeceğini söyledi ve ekledi: “Bu bilgilerden farklı bir bilgi vereceklerini sanmıyorum, ama eğer ki, emin olmak istiyorsanız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bilgi alabilirsiniz.” Dedi.

E-Devlet şifremle Bakanlığın telefonunu aldım aradım yetkili Memur: “Enerji Kimlik Belgesini Apartmanınız adına Yönetici almak zorundadır. Almamakta direniyorsa EKB’yi mahkeme kararıyla alabilirsiniz. Yalnız kendiniz dava açmak zorundasınız. Bu isteğinizi bize dilekçe olarak yollayın cevap aldıktan sonra mahkemeye başvurabilirsiniz.” Dedi.

Bu konuşmadan sonra oturup dilekçe yazdım ve Bakanlığa yolladım cevabını bekliyorum. Sekiz yıllık Antalya geçmişimle hala öğrenciyim öğretmen olamadım öğrenmem gereken daha o kadar çok şey var ki, varlığımı bu yaştan sonra kimliğimi maalesef hala korunmak zorundayım. Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine geçme isteğimle bana yapmadıklarını bırakmamışlardı. Oysa bu kanun çıkalı on yıl oluyor hala hiç kimseden gık çıkmıyor. İleride kendileri de sorun yaşayacaklar umurlarında dahi değil maksat boş yere uğraşmak boş yere didişmek boş yere iddialaşmak. Avrupa ülkelerinde bu kanunlar elli yıldır var EKB olmadan Müteahhitlerin bina yapma yetkileri yok. Genel İskan alma yetkileri de yok. Anlam veremediğim bir diğer konuysa çıkmış olan kanunların Devlet dairelerinde ve Belediyelerde uygulamaya konulmaması!..

Hani: “Tükürsem yüzüm çıkarsam gözüm.” Diyorlar ya, yine Dinden İmandan çıkacağım ya...

Bir önceki Yönetici şahısın şikayeti üzerine Belediye Genel İskan vermiş olduğu Apartmanda on gün mühletle balkonumun demirlerini kanunsuz bir şekilde söktürebiliyordu. Ne yazık ki, yeni çıkan kanunu uygulamakta kendisini yetkili olarak görmüyordu. Apartmanımızın yöneticisini mahkemeye verip kanunları uygulatmaksa bana kalıyordu. Bu nasıl bir uygulamadır bu nasıl bir kanundur ki, kanun içersinde kanunsuzluk yapıyorlar?

Balkonumun demirlerini tekrar taktırmak için Belediyeyi mahkemeye vermek zorunda kalmıştım. Enerji Kimlik Belgesi içinse Yöneticiyi mahkemeye vermek zorunda bırakılıyorum. Bu nasıl bir adaletsizliktir bu nasıl bir kanun tanımama ahmaklığıdır anlamıyorum? 

Gazetelerde Televizyonlarda Radyolarda Apartman toplantılarında Mahallede Çarşıda Pazarda Devlette Devlet hayırda hayır türküsü çağırıyoruz. Mademki, bu Devletin gelişmesinden yanayız düzelmesinden yanayız, mademki bu Devletin ayyuka çıkmasını istiyoruz, o zaman gayet basit olan çok önemli olan Milletin yararına olan daire alacakların, daire satacakların ve dairesini kiraya vereceklerin yararına olan EKB belgesine on yıldır neden Hayır diyoruz da Evet demiyoruz? 

Sevgi ve saygılarımla.