Eski dönemlerde insanlar yalnızca normal yollardan çocuk sahibi olamadıklarından ötürü tüp bebek tedavisini tercih ediyorlardı. Böyle olunca da tüp bebek konusu ile alakalı çok fazla gelişme ortaya koyulamıyordu. Şimdilerde ise bu durumda çok ciddi değişmeler meydana gelmeye başladı. Aile planlaması yapmak isteyen ya da bulunduğu alandaki baskılardan ötürü belirli bir cinsiyete sahip olan sağlıklı bir bebeği dünyaya getirmek isteyen çiftler, artık tüp bebekte cinsiyet belirleme işleminden yararlanabiliyorlar.

Cinsiyet belirleme adına pek çok yöntem sunulsa da, bunların hiçbir bilimsel temeli ya da dayanağı bulunmamaktadır. Dolayısıyla tahminden öteye gidememektedir. Çiftler de böylesi durumlarda herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına en iyisini elde etmek adına ciddi araştırmalar yapmaya başlamaktadırlar. Bu araştırmaların sonrasında ise pek çoğunun yolu Kıbrıs’ta cinsiyet seçimi işlemini %99.9 başarı oranları ile gerçekleştiren, Mucize Ekip - Kıbrıs Tüp Bebek Kliniği’ne düşüyor.

Preimplantasyon Genetik Tanı olarak da bilinen PGT ile birlikte tüp bebekte cinsiyet seçimi burada rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor. Oldukça detaylı bir şekilde yapılan bu işlemler sayesinde embriyolar henüz anne adayına transfer edilmeden önce yapılıyor, böylece cinsiyet seçim işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu test geçmiş dönemlerde yani 1990’lı senelerde ağırlıklı olarak cinsiyetten dolayı çocuğa aktarılacak genetik hastalıkların oluşmasını engellemek adına kullanılıyordu. Şimdilerde ise artık bu yöntem dünyaya gelecek olan bebeğin cinsiyetinin belirlenebilmesi ve aynı zamanda genetik hastalıkların da ortaya çıkmasının önüne geçilmesi adına kullanılmaya devam ediyor.

İşlemler klasik bir tüp bebek işlemi gibi başlıyor, annenin yumurtaları geliştirildikten sonra, uygun günde, babanın spermi ile döllenip embriyolar oluşturuluyor. Üç günlük embriyolardan tek hücre alınarak, genetik laboratuvarlarda inceleniyor. Yapılacak tüp bebekte cinsiyet seçimi işlemi ile birlikte embriyolar dikkatli bir şekilde ayrıştırılıyor ve sonrasında anne adayına yalnızca sağlıklı ve istenilen cinsiyetteki embriyoların transferi yapılıyor. Dolayısıyla bu işlemin çiftler için en büyük avantajı hiç şüphesiz ki, istenilen cinsiyette hem de genetik açıdan sağlıklı bebeklerini kucaklarına almaları oluyor.