Merhabalar sevgili dostlar,

Tüm Dünyayı etkisi altına alan ve hepimize sıkıntılı günler yaşatan (COVİD-19)Koronavirüs nedeniyle,bir kez daha hijyenin ve sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.

Hijyen kurallarına daha dikkatli uymamız ve mümkün olduğunca mutfaklarımız da hazırlıyarak pişireceğimiz yiyecekleri tüketmemiz gerektiğini bu günlerde daha iyi anlıyoruz.

Bir çoğumuzun evde olduğu (görevleri nedeniyle büyük özveriyle çalışanlara saygı ve sevgiler) şu günler de ,hijyen kurallarına ne kadar önem taşıyorsa,beslenmemiz de bir o kadar önemli..Özellikle virüsün etkilerinden korunmamız açısından bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını hepimiz biliyoruz.

Bunların başında protein,yeşil sebzeler,bol miktarda C vitamini içeren meyveler,ara öğünlerde bir kaç adet yenilecek badem ve fındık ihmal etmememiz gerekenler arasında bir kaçı...

En çok istek alan tarifler arasında ise ilk sırayı ''EKMEKLER''almakta..

Mutfağınızdan yayılan mis gibi kokusuyla sizleri çocukluğunuzun fırınlarından aldığınız günlere götürecek çıtır çıtır mis gibi ekmekler..

Bizde sizlerin istekleri doğrultusunda lezzetli bir ekmek tarifi yazalım istedik..

Haydi buyrun birlikte hazırlıyalım..

  • MALZEMELER:
  • 20 gr yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2,5 su bardağı tam buğday unu
  • 1 çay tabağı ayıklanmış ayçekirdeği
  • 1 çay tabağı iri doğranmış ceviz
  • ÜZERİNE:
  • Ceviz
  • Ayçekirdeği
  • Fırın kabını yağlamak için:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • YAPILIŞI:
  • Yoğurma kabınıza maya,toz şeker ve suyun az bir miktarını alarak karıştırın ve 10 dakika bekletin.
  • Zeytinyağ,kalan suyu ekleyin.
  • Unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
  • Hamur kendini toparlamaya başlarken tuzunu ilave ederek tekrar yoğurun.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 45 dakika mayalanmaya bırakın.
  • İki katına çıkacak olan hamuru tekrar yoğurun ve üzerini örterek 25 dakika daha mayalandırın.
  • Hamuru hafif un serptiğiniz tezgaha alın (hamur elinize yapışacaktır)ve çekirdek ile cevizi ekleyerek tekrar yoğurun.
  • Ekmeğinizi pişireceğiniz kabınızı zeytinyağ ile yağlayın ve hamuru yuvarlak hale getirerek kaba aktarın.
  • Üzerini örterek 1 saat bekletin.
  • Fırına vermeden önce üzerine ayçekirdeği ve ceviz serpin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin.
  • pişirme esnasında fırınınızın alt kısmına su dolu bir tepsi yerleştirin.Ekmekler pişerken fırının buhar vermesi ekmeğinizin kalitesini arttıracaktır.
  • Fırından çıkardıktan sonra bir tel üzerine ters çevirerek ılık hale getirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...