11 Eylül 2001’de uğradığı El Kaide terör saldırısının yarattığı travma ile ABD 20 yıldır dış politikada fiyaskolara sebep olmaktadır. Bunların sonuncusu ABD’nin Ekim 2001’de terörist Taliban'dan kurtardığı Afganistan’ı 15 Ağustos 2021’de yine terörist Taliban’a teslim etmesidir.

Bugün (21/08) Terör Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü! 

Bu ne kahredici çelişki, ne denli bir riyakârlık? Dünyada “benim teröristim, senin teröristin” ikilemi, karmaşası, kavgası sürüyor. Bugün hangi terör kurbanları anılacak?

BMGS, 21 Ağustos Terör Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü mesajında “BM'nin terörden arınmış  dünya hedefine...bağlılığını sürdürdüğünü” söylemiş. Sn Guterres, Dünya ile alay mı ediyorsunuz? ABD Afganistan'ı terörist Taliban'a teslim ederken BM ne yapabildi? Utanç verici durum!!

BM Güvenlik Konseyi 1999'dan itibaren Taliban'ı terörist örgüt ilân etti. Geçen yıl Doha'da Terörist Taliban ile masaya oturup anlaşma yapan ve bugünlerde Afganistan'ı terörist Taliban'a teslim eden ABD, 9 Eylül 2001 Taliban/El Kaide terör kurbanlarını ne yüzle anabilecek?!

ABD'nin Ekim 2001'de Afganistan'dan kovduğu terörist Taliban ile bugün ABD'nin Afganistan'ı kendisine teslim ettiği terörist Taliban arasında ne fark var? Hiçbir fark olmadığı Afganistan'dan yükselen iç parçalayan kurtarın çığlıkları  ve dehşet dolu ülkeden kaçma görüntüleridir.

"Taliban Afganistan'ı kontrolü altına aldığına göre Taliban ile görüşmek gerekir" gibi bir mantıkla hareket edilmesi, uluslararası düzeni tehlikeye düşürür. Taliban'ın karanlık geçmişi, onun gelecekteki tutum ve davranışlarının da habercisidir.

ABD'nin küresel plânda kendi stratejik hedeflerine ulaşabilmek için uluslararası terörist örgütleri taşeron olarak kullanmakta beis görmemesi, sadece müttefiklerine değil, eninde sonunda kendisini de göğüsleyemeyeceği tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya bırakacaktır.

Uluslararası terörizmle ilkeli ve kararlılıkla mücadele etmesi gereken ve eden Türkiye'nin Taliban ile onun aradığı meşrulaşma zemini elde etmesine yarayacak herhangi bir temas ve görüşmesinin olmaması ve NATO göreviyle Kabil'de bulunan TSK Birliği'nin çekilmesi  düşüncesindeyim.

Taliban Afganistan'da meşru siyasî aktör değildir. Hedefi kendi tefsirine göre şeriatın ülkede tatbikidir. Yöntemi de terördür. Taliban  ülkede yönetimi halka dehşet saçan silâhlı terör hareketleriyle ele geçirmiştir. Uluslararası camia bu harekete kararlılıkla karşı çıkmalıdır.

Mısır'da iktidarı askerî darbe ile ele geçirdiği için, ilkeli tutumuyla, General Sisi yönetimine protesto tavrını koymuş olan Türkiye'nin Afganistan'da yönetimi terör, şiddet, saldırı ile ele geçiren, BMGK'nin "terörist" nitelediği Taliban'a gereken tavrı koyması beklenir.